Un cuplu din Bucureşti ne oferă un exemplu despre cum poţi amenaja trei camere într-o locuinţă confort doi, cu o suprafaţă utilă de nici 40 de metri pătraţi.
Pentru o familie care are copii, spaţiul locativ ideal ar fi, cel puţin teoretic, un apartament cu trei camere, în care să poată fi amenajate cu uşurinţă două dormitoare şi o sufragerie sau cameră de zi. Un upgrade de locuinţă (trecerea la o casă mai mare şi/sau mai bună din punct de vedere calitativ) nu este însă întotdeauna posibilă, cu atât mai mult într-un context economic ca cel actual. Practica ne arată însă că există soluţii – adesea la îndemâna oricui – de exploatare la maximum a spaţiului dintr-un apartament de dimensiuni reduse, astfel încât acesta să ofere un grad ridicat de confort.
Poţi fi creativ chiar şi în condiţii aparent neprielnice
Un exemplu în acest sens ne este oferit de soţii Ionuţ şi Steluţa M. Aceştia locuiesc într-un apartament cu două camere în cartierul Drumul Taberei, din Bucureşti. La prima vizită la domiciliul lor, lipsa spaţiului nu te izbeşte în mod deosebit: pare că ai intrat într-un apartament clasic cu două camere, dintr-un bloc construit în perioada comunistă. Surpriza vine însă în momentul în care ţi se spune că te afli de fapt într-un apartament cu două camere confort doi decomandat, cu o suprafaţă utilă de doar 37 de metri pătraţi (ceva mai mult decât o garsonieră confort unu). Surprizele nu se opresc însă aici: vizionând întreaga locuinţă, constaţi că cele două camere care au fost proiectate iniţial au fost transformate în trei, fără a ştirbi câtuşi de puţin din utilitatea fiecăreia dintre ele – chiar dimpotrivă.
Când mai mic nu înseamnă neapărat şi mai puţin
Steluţa M. este pasionată de arta designului interior şi ne mărturiseşte că face şi nişte cursuri de specialitate în acest sens. Ea se arată cât se poate de dornică să ne spună povestea transformării unui spaţiu de doar 37 de metri pătraţi într-un apartament cu trei camere. Povesteşte că, la început, după ce s-au căsătorit, ea şi soţul ei şi-au amenajat locuinţa în stilul clasic: dormitor şi sufragerie. Apoi a venit copilul, o fetiţă care acum are patru ani, fapt pentru care au fost nevoiţi să se adapteze la noua situaţie. Au făcut din dormitor camera copilului, iar ei s-au mutat în sufragerie – care funcţiona ca dormitor, cameră de zi şi birou totodată. Cu timpul au realizat însă că, de fapt, spaţiul alocat fetiţei era aproape deloc exploatat – în condiţiile în care ea începuse deja să meargă şi petrecea mai tot timpul tot în camera părinţilor.
Atunci au venit cu ideea de a reconfigura propriu-zis spaţiul apartamentului lor. Au instalat un mic perete despărţitor cu o uşă glisantă şi au făcut din vechea sufragerie două dormitoare – unul pentru ei şi celălalt pentru copil. Deşi cele două încăperi sunt semnificativ mai mici decât ar fi într-un apartament clasic cu trei camere, ele oferă totuşi un nivel maxim de utilitate. Camera părinţilor (foto 1) cuprinde un pat dublu cu două noptiere mici ataşate, precum şi un şir de dulapuri suspendate, ca spaţii de depozitare. Camera fetiţei (foto 2) dispune de elementele de mobilier strict necesare pentru o astfel de încăpere: un pătuţ, o comodă cu sertare pentru haine, precum şi câteva rafturi suspendate pe perete pentru jucării.
Dulapurile suspendate, un „truc” pentru spaţiile reduse
Prin adoptarea acestei soluţii, vechiul dormitor s-a putut transforma într-o cameră de zi (foto 3), perfectă pentru a primi oaspeţi, dar care funcţionează totodată şi ca spaţiu de lucru. Această încăpere cuprinde acum o canapea, un fotoliu, o măsuţă de cafea, precum şi un birou. Şi aici funcţionează soluţia dulapurilor suspendate – care nu se pretează doar bucătăriilor. Aceasta înlătură senzaţia de aglomerare, prin limitarea suprafeţei din podea ocupate de mobilier. Alt truc pentru a crea impresia de spaţiu într-o cameră mică constă în a accentua cromatic un perete – acesta va fi colorat mai puternic decât ceilalţi trei pereţi (în loc de varianta clasică, de aplicare a unei zugrăveli unitare), ne explică Steluţa M.
Sursă foto: www.digitallight.ro
Citeşte aici şi despre garsoniera 3 în 1.
katy
Felicitari. Si noi stam intr-un spatiu asa mic. Nu am reusit insa sa il fructificam la maxim, intr-un mod util, placut si elegant, asa cum ati facut-o dumneavoastra. Bravo!
OANA
eu le doresc, proprietarilor acestui inspirat, mic dar cochet apart…sa fie FERICITI !
implinirea pe care o simti nu e direct proportionala cu dimensiunea imobilului; eventual, in lipsa sentimentelor de multumire, incercam sa compensam printr-un imobil mult peste necesitatile familiei, sau printr-o masina care sa sara in ochi….
din pacate…nu compenseaza !
deci: felicitari proprietarilor !
Octavian Vita
Foarte frumoasa amenajarea, iar dulapurile suspendate sunt intradevar foarte functionale intr-un spatiu mic.
MicCatmaiMic
Fara limuzine gen Lastun sau Tico !!!
sunt niste biciclete pe piata care se pliaza ( mult mai frumos dect Pegasul din “epoca de aur” ) care se parcheza FIX in dulapurile MICI suspendate pe peretele MIC din holul MIC …
… o frumusetze …
Napoleon Craioveanu
Dupa cum am mai spus in ranita oricarui soldat se afla bagheta de general! Un pahar plin pe jumatate este vazut astfel de optimist , pesimistul il vede pe jumatate gol. Locuinta despre care vorbiti tinde sa devina idealul romanului de rand: suprafata mica , iarna costurile cu intretinerea reduse , rata la banca mica. Pacat ca nu se mentioneaza ce autoturism detine fericita familie! Sa fie Tico ? Sau Lastun. Happy Nation!