Schimbul cu o proprietate mai ieftină poate avea succes dacă găseşti „combinaţia” potrivită de locuinţe şi preţuri.
Perioada economică actuală îi poate face pe unii proprietari să vină cu o idee salvatoare: să schimbe o locuinţă mai mare cu una mai mică sau situată într-o zonă mai puţin bună a oraşului, pentru a obţine astfel o diferenţă de preţ. Astfel de situaţii pot lua fie forma unei duble tranzacţii (una de vânzare şi alta de cumpărare), fie a unui schimb propriu-zis de locuinţe.
Exemplul lui Gabriel M. se încadrează în ultima categorie. A avut un apartament cu trei camere, confort 1, decomandat, situat în zona Berceni. L-a scos la vânzare cu 68.000-64.000 de euro la începutul acestui an, în februarie-martie. Ulterior, a optat şi pentru opţiunea de schimb cu o locuinţă cu două camere, situată în aceeaşi zonă, cu plata unei diferenţe de 12.000 de euro. În cele din urmă, în luna septembrie a acestui an, a reuşit să facă schimbul dorit. A primit cei 12.000 de euro şi un apartament situat în aceeaşi zonă a Capitalei, cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi. Gabriel M. spune că este mulţumit de faptul că a reuşit să încheie tranzacţia, chiar dacă suma obţinută este destul de mică pentru o diferenţă de o cameră.
Diferenţă de 20.000 de euro pentru o cameră
Cât de rentabile sunt, totuşi, astfel de tranzacţii în actuala situaţie de piaţă? Nu foarte, este de părere Ionuţ Butoi, director de dezvoltare în cadrul Bursei Române de Creanţe. Asta pentru că, odată cu scăderea masivă a preţurilor, şi diferenţele dintre diferite categorii de apartamente s-au îngustat considerabil. Spre comparaţie, în perioada de boom puteai obţine o sumă consistentă trecând la o locuinţă mai mică. Diferenţa pe care o primeşte acum un proprietar renunţând la o cameră – ce reprezintă, totuşi, echivalentul unei garsoniere – este una infimă. O sumă mai mare – de 20.000 de euro sau maximum 30.000 de euro – ar putea fi obţinută în zonele bune, centrale, unde şi preţurile locuinţelor sunt mai ridicate.
Butoi recunoaşte însă că, uneori, astfel de tranzacţii pot fi singura soluţie pentru proprietari. În astfel de situaţii, lucrurile trebuie făcute cu mare atenţie, astfel încât să te asiguri că obţii preţul maxim posibil pentru apartamentul tău. „Afacerea cea mai bună e să schimbi zona. Dacă treci de la un apartament cu trei camere pe Decebal la unul cu două în Dristor, atunci simţi diferenţa”, subliniază reprezentantul Bursei Române de Creanţe. Pe de altă parte, precizează acesta, o sumă mai semnificativă ar rezulta dintr-un salt mai amplu – de la un apartament cu trei camere la o garsonieră, spre exemplu.
Vânzarea şi cumpărarea, derulate în paralel
La modul general, succesul unei asemenea afaceri depinde de cunoaşterea îndeaproape a pieţei. Mai ales în cazul unei duble tranzacţii, reprezentantul Bursei Române de Creanţe recomandă apelarea la o agenţie imobiliară, care să se ocupe în paralel de vânzarea proprietăţii iniţiale şi găsirea alteia potrivite. Antecontractele trebuie semnate în aceeaşi perioadă, pentru a evita riscul de a rămâne fără noul apartament, ceea ce ar genera nişte costuri suplimentare.
Butoi spune că schimburile efective de locuinţe sunt foarte puţine în piaţă. Asta deşi, teoretic, o astfel de situaţie ar fi una ideală, pentru că ar exista un singur rând de costuri adiacente unei tranzacţii. Găsirea unui client ale cărui nevoi să se plieze perfect pe cerinţele tale este însă o sarcină dificilă.
petre
buna ziua, as vrea sa stiu daca as putea schimba 4 camere cf.2 drumul taberei cu 2 camere cf.2 tot in drumul taberei si o gasoniera cf.2 si o diferenta de bani?
multumesc,