Ca să-ți asiguri o ședere plăcută în chirie, este necesar să faci, încă de la început, niște alegeri corecte – dacă unele decizii pot fi remediate pe parcurs, altele îți pot da bătăi de cap până vei putea pleca dintr-un anumit loc.
Iată sfaturile noastre:
1. Găsește locuința potrivită
Un prim pas pentru a te asigura că te vei simți ca acasă în noua locuință presupune alegerea unei proprietăți potrivite încă de la început – în termeni de localizare, suprafață, compartimentare, amenajare etc. În plus, o locuință închiriată ar trebui să fie curată și în stare bună de funcționare. De asemenea, locuința ar trebui să dispună de dotările la care nu ești dispus să renunți pentru confortul vieții de zi cu zi (aragaz, frigider, mașină de spălat) – cu excepția cazului în care poți suplini pe cont propriu aceste deficiențe. Dacă după ce te-ai mutat sesizezi câteva defecțiuni, nu te sfii să le semnalezi proprietarului pentru a le remedia.
2. Alege-ți colegul/colegii potriviți
În cazul în care intenționezi să apelezi la varianta închirierii unei locuințe „la comun”, alege-ți cu grijă colegii de apartament! Fă tot posibilul să stabilești o relație bună cu aceștia încă de la început și nu pleca la drum cu idei preconcepute. Discutați și comunicați-vă reciproc așteptările. O listă cu regulile generale ale casei se va dovedi extrem de utilă pentru o bună conviețuire.
3. Negociază o închiriere pe termen lung
Dacă ai găsit o proprietate care îți place și în care te-ai vedea locuind pentru mai mult timp de acum încolo, adu în discuțiile de negociere intenția ta de a închiria pe termen lung. Bineînțeles că, pentru aceasta, este recomandat să semnezi un contract și să cultivi o relație bună cu proprietarul pe parcurs. Dacă totul merge bine, iar proprietarul nu se hotărăște să vândă între timp, poți locui în același loc vreme de patru-cinci ani – și poate chiar mai bine!