Un buget de 27.000 de euro poate să îți pară destul de redus pentru o investiție imobiliară în București, dar nu este. Cu acești bani ai destul de multe opțiuni viabile pe piață la ora actuală, nu este nevoie să îi păstrezi și să îi folosești ca avans la cumpărarea unei locuințe scoase la vânzare cu un preț mult mai mare.
Cu o astfel de sumă poți să cumperi, spre exemplu, o garsonieră într-un bloc nou, ce-i drept nu în zona centrală, ci, mai degrabă, spre periferie. Ai de unde să alegi, având în vedere că, la ora actuală, există 256 de proiecte rezidențiale la vânzare în București cu cel puțin 20 de unități fiecare, cele mai multe dintre ele aflate în diferite faze de construcție.
La acestea se adaugă, potrivit datelor centralizate de platforma Analize Imobiliare, alte 33 de proiecte care nu au fost demarate, dezvoltatorul așteptând, în prezent, autorizația de construire sau certificatul de urbanism.
În total, la nivelul întregului oraș găsim 10.200 de apartamente noi la vânzare, cele mai multe dintre ele în zonele Titan, Berceni sau Drumul Taberei. Ai mare atenție însă ce alegi, spun specialiștii.
“Poți găsi cu 27.000 de euro o garsonieră, într-un cartier ca Militari, care poate să îți obțină randament inițial, pentru că este nouă și pentru că încă nu s-au dat în folosință celelalte, dar dacă te uiți peste 5 ani sau peste 10 ani o să vezi că acolo pot fi următoarele ghetouri”, i-a atenționat pe cei interesați de o investiție în Capitală cu buget redus Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate, în cadrul emisiunii imoExpert.
URMĂREȘTE AICI EDIȚIA DIN OCTOMBRIE A EMISIUNII IMOEXPERT
“Pornești cu un randament de 8%-9%, pentru că prețul este foarte mic, dar randamentul investițional al unei proprietăți trebuie să aibă în vedere chiria medie obținută pe un interval de 5-10 ani. Trebuie să iei în calcul, pe 10 ani, dacă tu poți să obții lună de lună chirie. În momentul în care ai 10.000 de unități, toate la fel, eu nu știu dacă cererea pe o extremă a cartierului Militari este atât de mare”, a mai adăugat el.
Cartierul Militari din sectorul 6 s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani, în special în zona de ieșire din oraș, nu doar pe segmentul rezidențial, ci și pe cel de spații comerciale. De-a lungul principalei sale artere de circulație, Bulevardul Iuliu Maniu, se găsesc stațiile de metrou de pe magistrala M3, un mare punct forte al zonei, locuitorii având astfel acces facil spre centrul orașului. Zona Militari este preferată și de unii dintre studenții care urmează cursurile facultăților din Leu și din Politehnică, pentru că se află în apropierea lor, iar locuințele de aici pot fi închiriate la prețuri mai accesibile față de cele disponibile în alte cartiere din Capitală.
Specialistul consideră că, în timp, în Militari chiriile vor scădea pe măsură ce vor fi date în folosință noi unități, dar și că potențialul de apreciere pentru o investiție aici este unul mic.
În locul unei unități cu dimensiuni reduse în Militari, pe care o vei vinde peste 10 ani la un preț similar, poți să cumperi cu același buget o locuință în centrul Capitalei, unde vei obține un randament mai mic la închiriere, dar vei avea un potențial de apreciere de 3% anual, a mai spus Octavian Bădescu, invitat în platoul imoExpert.
Fondatorul companiei de consultanță Freedom Group Real Estate a explicat, totodată, că zonele centrale și de nord din București sunt unele dintre cele mai bune pe termen lung pentru investiții. “Potențialul de apreciere al investiției în zone centrale și de nord, cu infrastructură, metrou, școli și așa mai departe, este realmente mare”, a punctat el.
“Cu 27.000 de euro poți să iei o garsonieră, foarte mică într-adevăr, în centrul orașului, într-un bloc vechi. După care o renovezi, adaugi valoare, o mobilezi, găsești un chiriaș bun, mergi cu chirie pe ea și, la un moment dat, poți să revinzi, dar de data aceasta o vinzi pe randament investițional. Nu mai este o casă care nu are o valoare din prisma randamentului investițional”, a mai explicat acesta.
Bădescu nu exclude nici garsonierele și apartamentele din blocuri cu risc seismic. În opinia sa, o astfel de investiție este una foarte bună din pespectiva randamentului investițional și oferă un potențial bun de apreciere a capitalului, iar riscurile efective sunt destul de reduse.
AFLĂ CE ALTE SUBIECTE S-AU DEZBĂTUT ÎN CADRUL EMISIUNII IMOEXPERT
Este un moment bun să faci o investiție imobiliară? Ce iei în calcul și cum identifici proprietatea ideală ca un profesionist -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Ai 27.000 de euro pentru o investiție imobiliară în București. Ce opțiuni ai? […]