Agentii imobiliari cer amanarea impunerii certificarii energetice a locuintelor

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 16 Decembrie 2009, Ultima actualizare: 16 Decembrie 2009

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) considera ca legea care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 si solicita amanarea implementarii pentru semestrul al doilea a anului viitor.

“Numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete ei lipsind cu desavarsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapt ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate.

Propunem autoritatilor competente, in special Ministerului Dezvoltarii si Locuintelor, amanarea termenului de punere in aplicare a OUG/2009, cel putin pana in semestrul II al anului 2010, timp in care sa se creeze premisele tehnice si operationale de aplicare eficienta a acestei ordonante”, se arata intr-un comunicat al ARAI.

Potrivit legii, incepand cu 1 decembrie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare – cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din ansamblurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea unui certificat de performanta energetica a cladirii.

Dupa intrarea in vigoare a acestei reglementari, tranzactiile comerciale imobiliare nu se vor mai putea efectua in lipsa atestatului.

Reprezentantii agentiilor imobiliare considera ca inainte de aplicarea legii este necesara elaborarea si autorizarea de metodologii computerizate eficiente si rapide de certificare, cresterea numarului auditorilor energetici, precum si realizarea unei baze de date cu indicii tehnici standardizati necesari certificarii, pentru imobilele rezidentiale situate in blocurile construite intre anii 1960-1990, care au o pondere importanta in fondul locativ din Romania.

In acest context, vor fi mai ales afectate tranzactiile cu locuinte vechi, cele noi, construite in ultimii ani, avand astfel de certificate energetice.

O asemenea masura va avea un impact negativ asupra pietei imobiliare. Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica va avea ca efect stoparea sau intarzierea vanzarilor de locuinte vechi, iar intr-o perioada de criza economica cu repercusiuni grave in domeniul imobiliar vor fi atinse in mod direct interesele cetatenilor atat vanzatori cat si cumparatori”, se mentioneaza in comunicat.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • mircea

    Ar fi de preferat ca aceste certificate,mai ales pentru blocuri sa fie realizate centralizat de autoritatile locale si sa fie puse la dispozitia propriretarilor cind se solicita pentru ca ,caracteristicile tehnice ale unui bloc sunt identice.(chiar contra cost-primariile urmind a-si recupera banii achitati pe expertiza).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe