Adam Smith a spus ” Nicio societate nu poate fi prospera si fericita, daca majoritatea oamenilor traiesc in saracie”.
Din vorbele parintelui economiei clasice ,in primul rind ,ar rezulta ca o conditie necesara a prosperitatii materiale si a fericirii spirituale a oamenilor este …..alungarea saraciei; particularizind pentru spatiul romanesc ,romanii, azi, au conditii sa se socoteasca mai prosperi si mai fericiti fata de 1989 , deoarece, spre exemplu, numarul de automobile pe care le poseda a crescut de la 1,4 milioane la ……aproape 6 milioane.Dar ..sunt mai fericiti ?
De fapt , trebuie inteles ca lipsa saraciei nu determina neaparat……. prosperitatea si fericirea oamenilor : avind bogatie , nu avem neapart o societate prospera si fericita !!
Spre exemplu ,in Romania,pe de o parte ,prosperitatea a fost diminuata semnificativ , ori in urma unei crize financiar -bancare de acum 15 ani prin care o inflatie de ….200% sau prin cresterea cursului de schimb de la 2 lei pe dolar la …..3 lei pe dolar au ‘topit” semnificativ nivelul prosperitatii curente : ori s-a diminuat puterea de cumparare , ori a scazut drastic valoareai activelor posedate ; pe de alta parte , in mod frecvent ,fericirea este invers proportionala cu nivelul de bogatie. In acest sens de circa 15 ani s-a inventat indicele de masurare al fericirii care arata ca multe din natiunile cu nivel ridicat de fericire ocupa , de fapt, pozitii mediane sau chiar sub media globala din topul tarilor dupa Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.Pionierul noului indice este Bhutan -regatul insular Himalayan- renumit pentru adoptarea “fericirii interne brute”.
De aceea un număr din ce in ce mai mare de naţiuni au decis ca cifrele PIB-ului singure nu pot descrie pe deplin nivelului de trai .
Spre exemplu aşa-zisul “Index de Progres” in urmatorii 2 ani va măsura bunastarea economică a Germaniei, precum şi progresele în domeniul educaţiei, mediului şi al calitatii vieţii ; la Londra, premierul David Cameron a cerut Biroului Naţional de Statistică sa pregateasca metode de măsurare a “bunăstării generale” a britanicilor ; Canada investighează viabilitatea adoptarii unei iniţiative similare ,iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că intenţionează să utilizeze nivelurile de fericire ca o metodă de evaluare a progreselor economice ale ţării.
Din pacate romanii se declarau foarte fericiti in 2008 , dar par cei mai nefericiti europeni in 2011 : la o diminuare de PIB cu circa 15% diminuarea fericirii a fost drastica de la + 80 la -70 . Cu alte cuvinte ,in ziua de azi oamenii sunt mai conjucturali : unii saracii pot fi fericiti si unii bogatii nefericiti ! Sa nu uitam ca uneori “nemultumitului i se ia darul !”