Crește interesul pentru unitățile locative nou-construite, în detrimentul celor vechi.
În contextul general pozitiv al pieței rezidențiale, anul trecut a fost caracterizat, printre altele, de revenirea apetitului pentru investiții în proprietăți rezidențiale. Cel puțin deocamdată, această tendință promite să se accentueze în 2016.
Potrivit datelor agenției imobiliare bucureștene Nordis Properties, la început de an, locuinţele noi se află în atenţia investitorilor cu bugete de până la 200.000 euro, cererea pe acest segment fiind cu circa 8-10% mai ridicată (comparativ cu anul trecut). Această evoluție, explică oficialii companiei, vine pe fondul scăderii dobânzilor bancare, dar şi al reorientării multor cumpărători spre locuințele noi, în detrimentul celor vechi – datorită faptului că cele dintâi oferă o mai bună perspectivă investiţională și sunt mai uşor de închiriat.
Nord și vest
Pentru a evidenția potențialul investițional al achiziției unei locuințe noi în Capitală, reprezentanții Nordis exemplifică oportunitățile oferite de două segmente de piață diferite – cel de lux în zona de nord și cel mediu în zona de vest. Randamentul anual brut (înainte de taxe) pornește de la 6% și poate ajunge la 8% pe an, în funcție de zonă și tipul proprietății.
„Am realizat o analiză a randamentelor unei investitii imobiliare rezidențiale, situate într-un buget de 200.000 euro, care poate fi format jumătate din surse proprii şi jumătate din credit bancar în zonele de nord și de vest, pe care le considerăm cele mai atractive la închiriere în acest moment. Fiecare variantă are specificul ei şi, chiar dacă este o decizie de business, există şi partea emoțională, care poate poate influența alegerea portofoliului. Randamentele actuale cele mai mari le aduc vilele din zona Pipera şi apartamentele noi din zona nouă Siseşti–Străuleşti.”
Emanuel Poștoacă, general manager Nordis
Apartament aproape de Herăstrău sau casă în Băneasa-Pipera
Nordul Capitalei este compus din mai multe sub-zone. În Herăstrău-Șoseaua Nordului, Kiseleff, Aviatorilor, sau Floreasca-Dorobanți, cu 200.000 de euro poate fi achiziționat un apartament nou cu trei camere, cu o suprafață cuprinsă între 100 și 120 de metri pătrați utili și cu un loc de parcare. Acesta poate fi închiriat cu aproximativ 1.100-1.200 de euro pe lună, ceea ce ar produce un randament de 6,5-7% pe an.
Pentru a atrage familii sau persoane care doresc să aibă mai mult spațiu privat, achiziția unei case în zona Băneasa-Pipera poate fi o opțiune potrivită. În bugetul propus, pot fi găsite vile individuale sau în cadrul unui complex rezidențial închis, cu suprafețe de circa 250 de metri pătrați și cu un teren de 300-400 de metri pătrați. O astfel de casă poate fi închiriată cu 1.200-1.300 de euro pe lună, în funcție de amenajări și localizare, oferind astfel un randament de până la 7,5% pe an.
În zonele Băneasa și Sisești-Străulesti, un apartament nou cu trei camere, de 80-90 de metri pătrați, costă aproximativ 100.000 de euro. O asemenea unitate locativă poate fi închiriată cu 650-700 de euro pe lună, oferind un yield de 7,5-8% anual. Decizia de a cumpăra două proprietăți pentru închiriere scade riscul ca ambele să fie libere în același timp.
2 camere în Militari, aproape de metrou
Zona de vest a Bucureștiului și, mai exact, cartierul Militari, reprezintă o variantă mai ieftină de investiție în imobiliare. Potrivit reprezentanților Nordis, aceasta dispune de o ofertă generoasă, având momentan în construcție sute de apartamente în cadrul unor ansambluri rezidențiale noi. Cu bugetul propus, de 200.000 de euro, pot fi achiziționate trei apartamente cu două camere, fiecare cu loc de parcare. Este foarte important ca locuințele să se afle în apropiere unei stații de metrou, acestea fiind preferate de către tineri și având o rată mai mare de închiriere. Un astfel de apartament poate fi închiriat cu cel puțin 350-375 de euro pe lună, aducând un randament de 6-6,5% pe an. Iarăși, fiind vorba de mai multe proprietăți, există un risc mai scăzut de diminuare a randamentului din cauza neocupării.
Investițiile în locuințe în 2018: randamente de la 5% la 25% pe an!
[…] cel puțin. Majoritatea cumpărătorilor din această categorie achiziționează, de regulă, unul sau două apartamente în vederea închirierii ulterioare, atrași fiind de veniturile stabile oferite de această soluție. „Datorită randamentelor […]
Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/
Foarte interesant!
Florin B.
Buna ziua,
Puteti explica in cateva randuri cum calculati randamentul de inchiriere pentru un ap, raportat doar la valoarea lui?
Nu lipsesc cifre precum: suma initiala investita, respectiv pe ce perioada de timp se face acest calcul?
Multumesc anticipat!