A venit vremea chilipirurilor imobiliare?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 1 Aprilie 2020, Ultima actualizare: 07 Aprilie 2020

Situația generată de noul coronavirus (COVID-19) în România, inclusiv pe piața imobiliară, nu va influența semnificativ prețurile apartamentelor aflate în cadrul ansamblurilor rezidențiale noi. Mare atenție însă atunci când cumpărați o locuință la reputația dezvoltatorului, spune Andreea Comșa, CEO-ul companiei de consultanță imobiliară Premier Estate Management.

În cazul locuințelor noi, nu se vor înregistra scăderi dramatice la nivelul prețurilor. Depinde însă și de durata de timp pe care se va extinde întreaga situație apărută pe fondul răspândirii coronavirusului.

“Nu cred că vor fi scăderi mai mari de 5%-10%, poate 15%, cu anumite excepții. Cred că s-ar putea să scadă prețurile doar la cei care au dezvoltat fără a obține o finanțare bancară, care s-au finanțat doar din avansurile clienților. Cred că acolo sunt niște situații mai dificile, că ei pot intra într-un blocaj și că ar putea să facă concesii mai mari, astfel încât să poată să ducă proiectul la bun sfârșit. Dar cei care au finanțare bancară vor avea și au susținerea băncilor, astfel încât să găsească soluții pentru a menține proiectul la valoarea inițială, poate cu mici discount-uri”, a explicat Comșa în cadrul emisiunii imoExpert.

URMĂREȘTE INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT

CEO-ul Premier Estate Management a ținut să sublinieze faptul că situația în care se află la momentul actual piața imobiliară din România nu este nicidecum similară cu cea întâmpinată în perioada 2008-2009 și le-a trasmis și un mesaj cumpărătorilor.

“Dacă ei se așteaptă ca în 2-3 luni să cumpere chilipiruri, aceleași apartamente pe care și le-au dorit cu 50% discount, să nu se iluzioneze pentru că nu o să se întâmple acest lucru”, a spus Andreea Comșa completând că dezvoltatorii serioși, mari, cu proiecte bune și acces la finanțare bancară nu au de ce să ieftinească astfel prețurile.

Ea îi sfătuiește pe cei care vor să facă o achiziție imobiliară în următoarele luni să se informeze cât mai bine cu privire la dezvoltatorul proiectului în care se află locuința de care sunt interesați, pentru a evita orice situație neplăcută ulterior.

“Clienții care vor să cumpere o locuință în continuare sau mai sunt eligibili să se încadreze la un credit, trebuie să fie foarte atenți, mai ales în acest moment, de la cine cumpără, cine este dezvoltatorul, ce finanțare bancară are în spate, care este situația proiectului pentru că s-ar putea să fie proiecte în care clienții cumpără, iar acei dezvoltatori se finanțează din avansuri, iar proiectele respective au șanse mai mari să se blocheze în această perioadă”, a explicat CEO-ul Premier Estate Management în cadrul emisiunii imoExpert.

Este posibil, totodată, să vedem în urma acestui blocaj un număr mai mare de cumpărători interesați de proiecte rezidențiale care nu s-au numărat printre favoritele din piață, fie din cauza locației, fie din cauza calității mai reduse a construcției.

“S-ar putea ca o categorie anume de clienți care, după acest moment de blocaj, poate nu mai sunt eligibili să se încadreze la o anumită sumă mai mare pentru a primi credit și se încadrează la o sumă mai mică, să revină la anumite proiecte care poate în ultimii doi ani au fost mai puțin populare, aflate inclusiv în zonele mai puțin bune sau proiecte care au fost construite mai ieftin”, a spus CEO-ul Premier Estate Management.

“S-ar putea ca acest criteriu de preț să facă diferența în viitor, așa cum făcea și acum 4-5-6 ani. S-ar putea să fie o categorie de clienți care vor căuta, din nou, cu mai mult ardoare acele proiecte”, a mai completat ea.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
10 păreri
  • Nelu

    Apoi, haideti sa fim realisti, pentru ca toti stim ce urmeaza. La noi proprietarii, dupa 30 de ani de imobiliare, inca isi fac preturile dupa ureche, din auzite si dupa sfatul vecinului, insa nu va mai merge asa, pentru ca romanul care punea casa pe primul loc, acum se gandeste la supravietuire. Iar dezvoltatorii, da, e bine ca au facut multe apartamente, vom avea de unde alege pentru urmatorii ani.

  • Dan

    O sa scadă cu cel putin 50%. Cine mai cumpara in următorii 2-3 ani? Cine se mai încumeta să se crediteze in stare de recesiune ? Mai ales la noi, unde nu este nimic sigur.

  • Cristian Ilinca

    Deci cu cat dezvoltatorul este mai indatorat la banci, cu atat proiectul este mai atractiv… !?
    D-na Andreea, ați auzit de indicatorul numit “rata de șomaj”? Se pare ca este întotdeauna invers proporțional cu prețul din imobiliare…

  • Coman Laurentiu Dan

    Oricum preturile o luasera razna din nou. Daca nu venea pandemia, venea un blocaj al pietei imobiliare cat de curand.

  • robit1

    Doamna Andreea, poate ca preturile nu vor merge in jos prea mult (asta e parerea dumneavoastra) insa, din pacate, locurile de munca vor merge in jos. Prin urmare puterea de cumparare va scadea considerabil. Sunt curioasa cum se vor mentine preturile astronomice, ireale actuale daca nu exista cumparatori. Ramane de vazut cine are dreptate.

  • Claudiu

    Unii experti imobiliari nu cred că au inteles ce se intampla pe Terra, cred ca ei inca visează ca o sa incaseze comisioane de o se imbogateasca toti peste noapte. Asta se va întâmpla doar la cei care sunt antrenati in societati multinationale eventual, ceilalti vor avea de suferit la greu, iar domnilor, preturile vor scădea cel putin cu 30% tinanad cont ca deja economia e in regres, ca granitele sunt închise. Epidemia nu s-a terminat in unele state este doar la inceput, starea de necesitate se va încheia, zic si eu, prin iunie-iulie, apoi incepe lupta cu recesiunea economico-financiara, va fi vai si amar de multi experti imobiliari si de multi dezvoltatori. Deja unii s-au oprit, altii au încetinit ritmul lucrarilor pentru ca au cui vinde. Eu zic ca multi din cei care vor reusi sa termine apartamentele, vor începe a le închiria cand se va da drumul la granite si vor relua zborurile si in cel mai bun caz vor închiria la studenti pentru ca turismul greu se va misca in noua era!

  • kolozsi andrei

    Cred ca articolul are scop de tip extraveral ( pe deoparte) iar pe de alta parte un imbold dat cititorilor de a nu-si inhiba pe moment dorinta de a investi in imobiliare. Ceva de genul: nu va faceti iluzii , preturile nu se vor prabusi. Nu cred ca preturile se vor ajusta cu doar 10% !

  • Dan Leapsa

    Mai intai faceti fontul negru pe alb, caci gri abia este lizibil.
    Apoi, haideti sa fim realisti, pentru ca toti stim ce urmeaza. La noi proprietarii, dupa 30 de ani de imobiliare, inca isi fac preturile dupa ureche, din auzite si dupa sfatul vecinului, insa nu va mai merge asa, pentru ca romanul care punea casa pe primul loc, acum se gandeste la supravietuire. Iar dezvoltatorii, da, e bine ca au facut multe apartamente, vom avea de unde alege pentru urmatorii ani.

  • Lucian

    Cum poti sa afirmi ca vor scadea preturile si vor fi in pericol doar cei care au construit FARA finantare bancara. 95% din proiectele care au intrat in faliment in 2008-2010 au intrat din vina bancilor si lipsa de flexibilitate, care au impus preturi minime de vanzare, au bagat in faliment dezvoltatorul si au vandut dupa la nici 70% din pretul impus catre dezvoltator. Exemple rapide Asmita Gardens – Alpha si Octopus Garden – BCR. Sunt broker de peste 13 ani, preturile vor scadea cu 20%-45%, cele mai afectate vor fi cladirile de birouri si spatiile comerciale, precum si apartamentele din zonele limitrofe. Terenurile semi si centrale vor inregistra cele mai mici scaderi.

  • hehe

    Eu am alta previziune, cu cat se va lungi criza mai mult, cu atat mai probabil ca CEO-ul Premier Estate Management sa ramana somer. Presupun ca primul lucru pe care il va face atunci, este sa acceseze un credit ca sa isi ia casa.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Pole Position Imobiliar: Cât costă casele de vis din sudul Franței?

Andreea Comșa, fondatoarea Premier Estate Management, este un nume cunoscut al industriei imobiliare din România, având o experiență de peste 17 ani și un portofoliu impresionant de realizări. Până...

citește mai departe
Activitatea dezvoltatorilor, influențată de COVID-19. Pot respecta termenele?

Dezvoltatorii își continuă activitatea pe șantierele din București și la ora actuală. Există însă doi factori care ar putea să îi aducă pe unii dintre aceștia în situația de...

citește mai departe