Un sfert din transferul de căldură dintre exterior și interior are loc prin ferestre; cu cât suprafața vitrată a casei este mai mare, cu atât „efectul de seră” va fi mai accentuat.
Deși sezonul estival nu a debutat încă oficial, temperaturile ridicate atinse în unele zile ale lunii mai au reușit să scoată aparatele de aer condiționat din „hibernare”. Te-ai gândit însă că aceasta nu este singura soluție pentru asigurarea unui climat interior plăcut pe timp de vară?
Minus de 5°С, plus izolare fonică
Există și o variantă mai simplă, mai economică pe termen lung și, de ce nu, chiar mai sănătoasă de a atinge acest obiectiv. Este vorba despre rulourile exterioare de tip termostor. Acestea reduc conductivitatea termică a ferestrelor cu 70%, astfel că, la o încăpere dotată cu rulouri, temperatura interioară se reduce, pe timp de vară, cu aproximativ 5°С – indiferent de tipul de geam şi de influenţele climatice regionale, potrivit unui studiu internaţional realizat de francezii de la SNFPSA (Uniunea Naţională a Profesioniştilor din domeniul Soluţiilor de Închidere a Spaţiilor şi Umbrire). „Un sfert din totalul transferurilor de căldură dintre o încăpere şi exterior se face prin ferestre, astfel că izolarea acestora cu rulouri exterioare de tip termostor este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine răcoare şi umbrire pe timp de vară. Rulourile filtrează razele UV şi previn formarea efectului de seră. Folosirea corectă a termostorurilor, denumite astfel datorită proprietăţilor termoizolatoare, suplineşte în cele mai multe cazuri un aparat de aer condiţionat, în plus obţinându-se o izolare fonică superioară”, explică reprezentanții producătorului MCA Grup România.
Prețuri de la 600 de euro pentru un apartament cu două camere
Cât costă dotarea locuinței cu termostoruri? „Estimativ, pentru un apartament cu două camere, rulourile exterioare din aluminiu pot costa între 600 și 1.000 de euro (pentru bucătărie, sufragerie, dormitor)”, notează oficialii MCA Grup pentru Imobiliare.ro. Prețurile variază în funcție de dimensiunile ferestrelor, de accesorizările alese, de culoare și de automatizare.
Reprezentanții companiei precizează că, în România, piaţa rulourilor pentru ferestre are un mare potenţial de creştere, dat fiind că, în momentul de față, doar 1,4% dintre ferestrele nou-montate sunt dotate cu astfel de sisteme de umbrire. Spre comparaţie, în țările vest-europene, rata echipării cu rulouri este de peste 50% – în Germania aceasta ajunge la 60%. Aproape toţi clienţii externi ai producătorului MCA Grup România aleg rulouri exterioare electrice, în timp ce, în cazul comenzilor interne, doar 30% sunt pentru rulouri automatizate, reiese dintr-o analiză a datelor companiei pe primul trimestru al acestui an.