Deşi evoluţia pozitivă a PIB în ultimele două trimestre dă motive de bucurie, există şi voci care îndeamnă la precauţie în interpretarea acesteia.
Potrivit datelor oficiale, economia României a ieşit din recesiune. Teoretic, cel puţin. După cum arată un raport publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul intern brut (PIB) al ţării s-a majorat pentru al doilea trimestru consecutiv – ceea ce ar echivala cu intrarea economiei pe un trend ascendent. Astfel, în primul trimestru din 2011 valoarea PIB a fost cu 0,6% mai mare decât cea înregistrată în trimestrul al patrulea din 2010 (date ajustate sezonier). Pe de altă parte, avansul consemnat în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul precedent a fost de 0,1%.
Creşterea economică poate fi rezultatul şi unor factori externi
În ce măsură pot respira românii uşuraţi la gândul că perioada de criză s-a încheiat? Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie, îndeamnă la precauţie în interpretarea acestor date. În primul rând, apreciază acesta, creşterea de doar 0,1% a PIB din trimestrul al patrulea din 2010 a fost una „dubioasă”. Apoi, criteriul creşterii acestui indicator în două trimestre consecutive nu este suficient pentru a decreta ieşirea din recesiune. Spre exemplu, alte ţări iau în considerare majorarea anuală a PIB sau raportează acest indicator la perioada similară a anului precedent. De asemenea, mai sunt luaţi în considerare şi alţi indicatori macroeconomici, cum ar fi nivelul consumului sau al şomajului.
Un alt aspect demn de luat în seamă ţine de natura elementelor care au stopat scăderea PIB în ultimele două trimestre. Potrivit lui Zilişteanu, o evoluţie clar pozitivă au avut-o producţia industrială şi exporturile, însă ambii indicatori au putut fi influenţaţi de factori externi, ca urmare a revenirii economice a altor ţări din regiune. „Nu au fost nişte factori interni, nişte măsuri proactive ale Guvernului care să asigure creşterea economică. Aceste date vor trebui validate de evoluţia ulterioară a PIB”, subliniază Zilişteanu. În opinia acestuia, în economia românească mai sunt multe probleme de rezolvat, încrederea românilor în aceasta situându-se încă la un nivel foarte scăzut.
Pe drumul spre ieşire, dar nu încă la capăt
O viziune precaută asupra situaţiei economice a ţării o are şi Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă imobiliară More Real Estate Services. Acesta este de părere că, în momentul de faţă, creşterea PIB este încă fragilă. „România se află pe drumul de ieşire din recesiune, însă nu a depăşit încă această perioadă”, spune el. În opinia lui Papageorgiadis, anul acesta PIB va avea o evoluţie pozitivă, iar dacă la nivel mondial nu vor exista factori care să tragă din nou economia în jos, şi ţara noastră va depăşi anul acesta perioada de criză.
Care sunt, în acest context, previziunile pentru piaţa imobiliară autohtonă? Ilias Papageorgiadis crede că 2011 va fi un an mai bun pentru real estate decât cel precedent, lucrurile vor sta încă şi mai bine în 2012, însă un an cu adevărat bun va fi 2013. Semnale concrete de creştere vor fi resimţite în real estate în luna septembrie a acestui an, după care lucrurile vor continua să se îmbunătăţească dacă totul va merge bine şi pe plan global.
Creşterea volumului de tranzacţii, proba de foc pentru real estate
În opinia lui Zilişteanu, piaţa imobiliară va ieşi din recesiune cu şase luni-un an după reluarea unui trend economic ascendent susţinut. Acesta spune că declinul economic a început cu circa şase luni după declanşarea crizei din piaţa imobiliară (octombrie-noiembrie 2008, faţă de aprilie 2008), iar la revenire evoluţia va fi inversă.
Ce va marca, la modul concret, revigorarea real estate-ului autohton? Există doi parametri fundamentali care trebuie luaţi în considerare: nivelul preţurilor şi volumul de tranzacţii. De la începutul acestui an, se simte o stabilizare în ceea ce priveşte preţurile, precum şi o creştere a interesului potenţialilor cumpărători. „Se simte o uşoară revenire a încrederii, ceea ce este un semn bun, dar nu garantează o ieşire rapidă din recesiune”, spune Zilişteanu. De revigorarea reală a pieţei se va putea vorbi în momentul în care şi numărul tranzacţiilor va creşte semnificativ.
Vizantin
Recesiunea este mai putin grava decat criza economica.Cum poti sa simti ca ai iesit dintr-o situatie mai putin grava cand esti de fapt in alta foarte grava?Falimentul a lasat pe drumuri mii de roamni,saracia s-a extins .Cand apare cate-un imbuibat care spune sa marim saptamana de lucru si sa ne mai luam cate un job,imi vine sa-i dau in cap.De unde job-uri mai imbuibatilor ? Ati furat si furati pe fata,va faceti legile care sa se potriveasca intereselor voastre,dar nu va ganditi ca atunci”cand nu vom mai putea rabda,cand foamea ne va rascula/Cristosi sa fiti.nu veti scapa nici in mormant?”Vi se pare gluma? Pana la proba contrarie,radeti !