A doua lună din an, a doua lună de scumpiri: proprietarii de apartamente vechi „dau tonul” pieței

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 5 Martie 2014, Ultima actualizare: 02 Aprilie 2014

Anul trecut locuințele s-au ieftinit mai mult decât în 2011 și 2012 la un loc.

După un 2013 în care apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit mai mult decât în 2011 și 2012 la un loc (cu 8,2%, față de 4% și, respectiv, 1,3%), la începutul lui 2014 piața dă semne de revenire. Dacă în ianuarie a avut loc un avans de 0,6% la nivel național, în februarie prețul mediu cerut de către vânzători a consemnat o creștere de 1,8%, de la 903 până la 919 euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Față de perioada similară a anului trecut, pretențiile proprietarilor sunt, în medie, cu 5,5% mai reduse. În a doua lună din 2014, marile orașe ale țării au consemnat un trend general ascendent al prețurilor pe segmentul apartamentelor vechi, în vreme ce unitățile locative nou-construite au continuat să se ieftinească (cu o singură excepție).

http://www.dreamstime.com/stock-photos-bucharest-aerial-view-romania-september-september-romania-mentioned-capital-municipality-image33689073

București:
La sfârșitul lunii februarie, prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală este de 1.058 de euro pe metru pătrat util – valoare cu 0,3% mai mică decât cea consemnată în urmă cu 28 de zile (1.061 de euro pe metru pătrat util) și cu 3,7% sub media valabilă în februarie 2013. Apartamentele vechi s-au scumpit în ultima lună cu 0,4%, de la 987 la 991 de euro pe metru pătrat util; acestea sunt acum cu 2,8% mai ieftine decât în urmă cu 12 luni. Locuințele noi, pe de altă parte, s-au ieftinit în februarie cu 1,9%, până la un nivel de 1.163 de euro pe metru pătrat util (de la 1.186 de euro pe metru pătrat util, la finele lui ianuarie); pe acest segment, prețurile sunt cu 6,2% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, valoarea medie de listare pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi și vechi) a crescut cu 1,3%, de la 822 la 833 de euro pe metru pătrat, situându-se cu 3,4% sub nivelul consemnat în februarie 2013. Tendința ascendentă a fost dictată în mod exclusiv de vânzătorii de apartamente vechi, care și-au majorat pretențiile cu 2,4%, de la 808 la 827 de euro pe metru pătrat; prețul mediu solicitat în prezent este cu 2,5% mai mic decât cel din a doua lună a anului trecut. Unitățile din ansamblurile rezidențiale noi s-au ieftinit în februarie cu 3,3%, de la 901 la 871 de euro pe metru pătrat – valoare cu 6,3% mai mică decât în 2013.

Cluj-Napoca:
În februarie, capitala Transilvaniei este orașul cu cel mai mare avans al prețului mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare, respectiv 5,4%; valoarea actuală, de 862 de euro pe metru pătrat (față de 818 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui ianuarie), este cu 4,8% mai mică decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut. Unitățile locative vechi scoase la vânzare în oraș au înregistrat o creștere de preț de 0,3% (de la 978 la 981 de euro pe metru pătrat) și sunt acum cu 1,1% mai scumpe decât în 2013. Dintre toate marile orașe analizate, Clujul este singurul în care vânzătorii de locuințe noi și-au majorat pretențiile în ultima lună; avansul a fost unul semnificativ, de 6,9% (de la 715 la 764 de euro pe metru pătrat util). Acesta a contribuit la îngustarea diferenței față de perioada similară din 2013, nivelul actual de preț fiind cu 10,5% mai mic.

Constanța:
În orașul de la malul mării, valoarea medie de listare pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi și vechi) s-a diminuat cu 0,5% în februarie, de la 853 la 849 de euro pe metru pătrat util; prețul mediu solicitat în prezent este cu 2,9% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6% (de la 837 la 842 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 2,8% mai ieftine decât în 2013. Unitățile locative noi au consemnat un declin de 1,8% (de la 891 la 875 de euro pe metru pătrat), iar prețul valabil în prezent este cu 3,2% mai mic decât în februarie 2013.

Iași:
În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o scădere de 1,8% a prețului mediu cerut pentru apartamentele aflate la vânzare, de la 820 la 805 euro pe metru pătrat util – valoare cu 5,1% mai mică decât în februarie 2013. Și aici, locuințele vechi s-au scumpit (cu 1,1%, de la 746 la 754 de euro pe metru pătrat), astfel că nivelul de preț valabil în prezent se situează cu 3,3% sub cel consemnat anul trecut. Pe segmentul unităților locative nou-construite, Iașiul a înregistrat cea mai mare scădere, de 6,3%, de la 971 de euro la finele lui ianuarie; prețul actual, de 910 euro pe metru pătrat util, este cu 2,4% mai mic decât cel din urmă cu 12 luni.

Timișoara:
În orașul de pe Bega, valoarea medie de listare pentru apartamentele disponibile spre vânzare a scăzut cu 0,2% în februarie (de la 807 la 805 euro pe metru pătrat). Timișoara este singurul dintre centrele regionale analizate în care prețul actual este mai mare decât în perioada similară a anului trecut, la o diferență de 2,3%. În ultima lună, pretențiile vânzătorilor de apartamente vechi au rămas relativ constante (cu o variație ușoară, de 0,1%, de la 791 la 792 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 1,9% mai ridicate decât la sfârșitul lui februarie 2013. Pe segmentul locuințelor noi, prețurile au scăzut cu 1,2% în ultimele 28 de zile (de la 894 la 883 de euro pe metru pătrat), dar sunt cu 6,8% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Citește și: 2014, an de revenire pentru piața rezidențială? De unde vine o umbră de incertitudine pentru cumpărători

Părerile cititorilor
7 păreri
  • gabriela

    La noi in tara se moare de foame,preturile listate sunt inca mult prea umflate.Treziti-va la realitate!!!!!!!!!!!Preturile vor scadea in continuare!

  • Mihai

    @Dana,
    Unde lucrezi? 90 % ca la o agentie imobiliara.
    Iulia are perfecta dreptate.
    Economia e la pamant in Romania. Salariile chiar daca mai cresc cu cativa euro, cresc cu cativa zeci de euro cheltuielile.

  • Dana

    Te contrazic Iulia, cei plecati la munca in afara tarii vin acasa cu banii si investesc in imobiliare sau terenuri. Mai greu pentru cei ramasi in tara, dar si pentru ei exista solutii prin programe guvernamentale. Daca se vrea bineinteles…. Stiu exemple foarte multe pentru ambele segmente de populatie.

  • eu

    Da, traiasca prima casa in lei, asta cat mai exista plafon. Sa vedem ce vom face cand se trece la euro. Dar asta e alta mancare de peste.

  • Viorel

    Este deja traditie, ca la inceputul fiecarui an, voi cei care traiti din comisioane, sa lansati zvonuri de acest gen. Realitatea este cu totul alta si lumea nu mai crede in prezicerile voastre. Sau poate doar vanzatorii visatori ce se vor lovi cu capul si ei de realitate.

  • silviu

    preturile scad incontinuare.nu este nici o revenire.

  • iulia

    Pretul de listare nu este relevant. Majoritatea imobiliarelor europene sunt mai ieftine decat Romania. Fara joburi si cu tineretul afara din tara, si fara nici o speranta de redresare la orizont, preturile actuale, de vanzare, nu cele din visele vanzatorilor, au o singura directie, descendenta.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe