Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 28 Februarie 2011, Ultima actualizare: 01 Martie 2011

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2 ani. Poate incepe ca un “progres” initiat politic, care probabil va fi alimentat si de o posibila redresare economica europeana pe parcursul 2011-2012. Realitatea este ca exista un potential serios pentru ca anul 2011 sa fie mai bun in comparatie cu 2010, 2012 mai bun decat 2011 si anul 2013 sa fie cel mai bun an, dupa 2007 incoace.

“De ce pari a fi atat de nesigur?”
Multi dintre prieteni ma “acuza” de faptul ca am fost foarte incert in ceea ce priveste predictiile mele din acest an.

  • “De ce nu exprimi clar ca astepti o crestere a pietei imobiliarelor?”
  • “De ce esti atat de nesigur?”
  • “In 2009 si 2010 ai fost mult mai explicit. De ce nu si acum?”

Prea multi parametri pe care nu ii putem controla…
Pur si simplu pentru ca este imposibil! Exista prea multi parametri pe care nu ii putem controla. Stirile politice inca raman un factor de instabilitate. La fel si multe alte proceduri nefinalizate pana in prezent:

  • Raliul preturilor petrolului poate sista cresterea mondiala si europeana?
  • Cine va urma Egiptului, Tunisia si Libia?
  • Isi va rezolva Europa problemele pe 25 martie?
  • Exista multe alte tari europene care sa iasa din criza pe parcursul lui 2011, exceptand Germania?
  • Ar trebui sa asteptam vesti negative in cazul in care cancelarul Merkel isi va pierde luptele electorale in acest an?

Totul este inca tangibil…
Asadar, nu este usor pentru ca sa afirme cineva cu precizie faptul ca situatia in Romania se va schimba in mod radical. In momentul de fata avem doar un cadru mai competent comparativ cu trecutul. Aceasta poate conduce la mai multe rezultate pozitive. Totul este inca tangibil…

Dar sa presupunem ca totul va fi rezolvat maine dimineata. Este suficent pentru ca piata sa reporneasca un nou ciclu al progresului?
Sa abordam problema recuperarii pietei dintr-un alt punct de vedere si sa presupunem ca maine dimineata se intampla ceva si problemele majore ale Romaniei sunt rezolvate. Este suficient pentru ca piata imobiliarelor sa intre intr-un process de redresare si crestere constanta? Putem fi convinsi ca aceasta este singura piesa care lipseste din puzzle, pentru a vedea preturile crescand din nou?

Mentalitate nesanatoasa: Una dintre cele mai importante probleme ale pietei imobiliarelor:
Criza oficiala in piata romaneasca de imobiliare a debutat in septembrie 2008, dar in realitate, piata era blocata cu multe luni inainte. De ce? Pentru ca aproape toti oamenii si-au pierdut mintile, solicitand sume nebunesti pentru care nimeni nu era dispus sa plateasca. Astazi, trei ani mai tazriu, remarcam faptul ca aceasta mentalitate nu s-a schimbat in mod deosebit. O mare parte a pietei (“actorii pietei”, proprietarii etc) asteapta doar o justificare favorabila pentru a incepe sa reia lucrurile practicate in trecut:  sa se joace, sa mareasca preturile fara limita, sa caute victime.

Mentalitatea nesanatoasa ne-a condus aici. Oamenii s-au lacomit atat de mult, incat doreau sa se asigure ca investitorul nu va avea nicio posibilitate sa faca profit in urma investitiei. Ei doareau sa ia chiar si profitul potential, asigurandu-se ca “nimeni nu va face profit de pe urma mea” (asa cum am auzit de sute de ori).

In momentul de fata, la fiecare sase luni ii vom vedea urmand intocmai aceeasi abordare: Incearca sa mareasca preturile proprietatilor, ignorand cererea slaba. Considera ca “perioada preturilor scazute este temporara si foarte curand lucrurile vor reveni la statutul anterior, avand clienti care cersesc pentru a cumpara o proprietate si ei jucand rol de “stapani ai jocului”.

(Singurul lucru bun este ca aceasta este o majoritate, dar nu toti oamenii sunt precum aceasta. Exista o parte mai putin numeroasa care a invatat din greselile trecutului.)

Daca maine dimineata piata se va debloca…

Cel mai probabil se va bloca din nou in cel mult sase luni
Sa presupunem ca maine dimineata piata se va debloca. Ma tem ca evolutia pietei va fi ceva de genul:

  • Cererea pentru proprietati se va mari.
  • Media va raporta mai multe tranzactii.
  • Proprietarii isi vor majora preturile.
  • Cererea se va mentine la un nivel ridicat.
  • Media va raporta profiturile obtinute, mentionand ca “inca de la inceputul acestei noi ere profitul realizat de catre propritar este de …%”.
  • Mai multi oameni vor incerca sa cumpere proprietati , vizand “profituri frumoase”.
  • Proprietarii vor incepe sa ceara orice pret isi doresc sa obtina.
  • (Intre timp unii oameni destepti isi vor vinde proprietatile evitand nebunia altora)
  • In cel mult sase luni, piata va fi blocata din nou.
  • Preturile vor fi duble sau triple (in documente).
  • Cererea va ingheta.
  • Si piata va fi blocata pentru urmatorii 2-3 ani.
  • Rezultatul: Preturile reale ale tranzactiilor vor fi chiar mai reduse comparativ cu preturile actuale(!)

“Este aceasta mentalitate nesanatoasa atat de puternica?”
Da, este foarte puternica. Aceasta submineaza recuperarea sanatoasa si evolutia pietei. Cel mai probabil va sfarsi avand un impact negativ asupra intereselor majoritatii detinatorilor de proprietati.

“Este aceasta mentalitate sustinuta de argumente puternice?”
Nu. Romania este o piata interesanta, exista multe oportunitati pentru investitii, dar nu exista nicio justificare pentru un nou “raliu”. Nu momentan cel putin. In realitate suntem departe de un astfel de stadiu.

“Am putea preveni materializarea acestei evolutii negative?”
Teoretic, da, putem. Dar trebuie sa incercam serios, pentru a preveni dominarea pietei de catre aceasta mentalitate nesanatoasa .

“Asadar, piata s-ar putea debloca, evitand cresterea preturilor?”
Preturile ar trebui sa creasca prin prisma procedurii normale a pietei, un echilibru intre oferta si cerere. Preturile vor creste cu siguranta, dar progresiv, si nu cu 50-100% pe an.

Atunci cand piata imobiliara se va debloca, vom fi martorii unei “lupte” insemnate. Aceia care au aceasta mentalitate nesanatoasa vor face tot ceea ce le sta in putinta sa revina la trecut, in esenta, si isi distrug prorpiul potential in viitor, in egala masura. Puterea de a-i opri si a ne asigura o crestere sanatoasa pe termen lung, sta in mainile noastre.

 

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe
Cine a înregistrat profituri serioase în România anului 2010?(exceptându-i pe „şmecheri” şi restul „oamenilor foarte inteligenţi”)

2010 a fost un an dificil. Însă, în această perioadă, am observat un lucru care nu a fost menţionat de media. Care este acesta? Anul trecut am observat o...

citește mai departe