Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si cum am avut un déjà vu …
2007 – 2008: Zeci de ore investite in formare…
Se intampla in 2007, cand am decis sa trec de la cursuri simple pentru angajatii mei, la un program amplu. Imi pregateam colegii inca din 2005, dar m-am gandit sa incerc ceva mai intensiv, mai profesionist. Am investit aproximativ 40 de ore, pentru furnizarea de cunostinte si de know-how, la 25 – 30 de persoane la acea vreme. M-ati putea invinui pentru multe cauze si greseli, dar la acel moment am incercat cu adevarat sa-i invat tot ce aveu nevoie sa cunoasca despre terenuri, cladiri, apartamente noi si vechi, cum sa trataze clientul, sa faca fata unei negocieri, sa-si planifice programul de zi cu zi , vorbitul la telefon si zeci de alte subiecte.
Urmarind reactiile oamenilor, in scurt timp am inceput sa ma simt ca Don Qichote …
- Am avut discuţii interminabile incercand sa le explic agenţilor care se ocupau de apartamente, ca politica companiei noastre este sa NU prezentam un apartament clientului inainte de a-l viziona.
- Am fost foarte suparat pe un coleg care a incercat sa se comporte inadecvat cu un colaborator, am tot incercat sa-i explic ca sustin modelul colaborarii (dar cum sa ii explici acest lucru cuiva care stie sa lucreze doar singur?)
- Nu am fost de acord si am concediat 2 baieti care s-au suparat pentru ca am respins propunerea de a fura literalmente un client si a avea parte de profit suplimentar.
- I-am aratat iesirea altui domn care a refuzat sa negocieze cu proprietarul bunului, in folosul clientului nostru, sustinand ca “mai mult de 3-5% reducere este o insulta”.
- Nu mai vorbim de cei care radeau de mine pe la spate, in timp ce eu le spuneam ca piata se va bloca in curand, sau ca “va fi o zi cand aceasta abordare iresponsabila va fi pedepsita prin venituri 0″.
- Am finalizat aceste instruiri si am verificat rezultatele: Doar 5 sau 6 dintre colegii mei s-au sinchisit sa inteleaga despre ce era vorba de fapt, au invatat o multime de lucruri si au devenit insasi mai valorosi.
Oricum, eu nu port ranchiuna nimanui, fie am continuat sa lucrez cu el / ea fie nu. Viata merge inainte si sunt foarte multumit ori de cate ori aud de realizarile inregistrate de oricare dintre fostii mei colegii.
(Ii puteti recunoaste cu usurinta pe cei aflati in divergenta cu mine . Cauta pe internet articole despre mine adauga un comentariu negativ / jignitor. In cazul in care acest lucru ii face fericiti … de ce nu?).
Ideea colaborarii intre firmele de imobiliare a functionat, in final, in cazul meu
Prima oara cand am propus acest lucru in Romania, aproape am fost dat afara din biroul cuiva. Dar in decursul anilor am reusit sa edific colaborari de success, cu romani si straini care m-au tratat in acelasi fel in care i-am tratat si eu: cu respect.
Stiu ca majoritatea dintre voi are impresia ca “aproape toate companiile de imobiliare sunt impostoare”etc, dar nu este adevarat. Exista si multi oameni seriosi, care lucreaza in firme mai mult sau mai putin insemnate si ne bucuram de colaborare zilnica. Incepand cu bine-cunoscutele companii multinationale, pana la firmele mici sau chiar persoanele private, sunt mandru pentru reusita de a colabora cu acestia, oferind informatii fara a trisa fiind inselat, incheind tranzactii si impartind reusita.
Acesta este mesajul pe care l-am apreciat in prezentarea lui Isfachan Doechie de asemenea. Pasionatul olandez si-a prezentat ideile referitoare la colaborare avand o audienta mult mai receptiva, comparativ cu audienta mea din trecut. Vremuri diferite? Cine stie? Ceea ce stiu este faprtul ca voi continua sa sustin aceasta idee, in ciuda dificultatilor evidente.
“5 secrete pentru a deveni un mai bun profesionist, ca si agent imobiliar”
Cea de-a doua prezentare a aprtinut lui Iulian Niculae. Sincer, nu ma asteptam sa faca afirmatiile pe care le-a facut. Sunt 101% de acord cu el, m-am gandit si eu la aceste subiecte de-a lungul anilor precedenti si am fost bucuros sa descopar inca un profesionist roman serios, care a venit aici sa lucreze, sa ofere servicii de calitate si sa castige bani, desigur.
(Ups, imi pare rau, am uitat ca pentru anumiti oameni “profesionistii buni” sunt aceia care le ofera serviciile gratuit. Ceilalti sunt “rai”.)
Asadar, care sunt aceste 5 “secrete” pe care le-a mentionat Iulian (si le sustin permanent si eu)?
1. Un agent imobiliar “vinde” abordare profesionala, informare si incredere. Daca esueaza sa arate ca i se cuvine respect in prezentarea sa, este pierdut.
2. “Capcana” ” orice depaseste pretul cerut iti apartine”. Aceasta este cea mai gresita abordare a cuiva, care incearca sa vanda ceva la un pret foarte ridicat, pentru a beneficia de un procent cat mai mare. Un comision bazat pe intelegere este intotdeauna mai bun, din punctul meu (si al lui Iulian) de vedere. Mai bun, mai sanatos, mai profitabil si de succes pe termen lung.
3. Fii creativ, organizat si disciplinat. Fara aceste 3 standarde, vei esua pur si simplu sa devii cineva important si vei fi doar o alta persoana “care exista pe piata”.
4. Respecta si vei fi respecat. In imobiliare avem de-a face cu proprietati si cu banii oamenilor. Pentru noi este doar o mica parte din intreaga suma, dar este posibil ca proprietarul sau investitorul sa fi muncit o viata intreaga pentru proprietate sau pentru suma detinuta. De aceea trebuie sa fim foarte atenti si respectuosi fata de acestia si de statutul lor. Respectandu-i, ii vom determina sa ne ofere respectul lor. (Si in cazul in care o persoana nu iti ofera respect, pur si simplu nu este o persoana alaturi de care sa faci afaceri.)
5. Fii mandru de tine si de munca ta. Absolut! Agentii imobiliari de prestigiu isi aduc o contributie insemnata la progresul economiei si la incheierea afacerilor de succes. Suntem mandri* sa reprezentam aceasta profesie. Odata ce oamenii simt aceasta, atitudinea lor se imbunatateste si totul decurge mai usor.
*Mandria nu inseamna aroganta
Am fost bucuros la auzul acestor lucruri de la Isfachan si Iulian. Profesionalismul ar trebui cultivat si acestia doi au contribuit la progresul lui.