În Valea Prahovei, preţurile mai mici fac oraşul Breaza să figureze în topul preferinţelor bucureştenilor care vor o locuinţă de vacanţă.
Majoritatea celor care visează la o locuinţă de vacanţă la munte îşi doresc, cel puţin la modul ideal, o casă la curte. Deşi, prin prisma preţurilor mai mici, cele mai tranzacţionate în această perioadă sunt apartamentele, o cerere importantă există şi pentru case. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania imobiliară prahoveană Mervani, proprietăţile de acest tip din Valea Prahovei ocupă al doilea loc în clasamentul solicitărilor potenţialilor cumpărători în 2010, cu o pondere de 37,04% din total.
60.000 de euro pentru o construcţie nouă, la cheie
În momentul de faţă, cele mai căutate de către clienţi sunt localităţile Breaza, Brebu şi Câmpina. Cea dintâi ocupă are însă un statut mai special. Potrivit ofertelor listate pe www.imobiliare.ro, dintre şapte localităţi montane – Brebu, Breaza, Câmpina, Sinaia, Predeal, Azuga şi Buşteni -, cea în care se găsesc cele mai ieftine case de vacanţă este Breaza. Cristi Gheaburcu, agent imobiliar în cadrul agenţiei locale Inter-Cont apreciază şi el că, din punctul de vedere al preţurilor, casele din oraş se situează undeva pe la cel mai scăzut nivel din Valea Prahovei. În Breaza, o casă cu trei camere construită în 2002, cu o suprafaţă utilă de 70 de metri pătraţi şi un teren de 250 de metri pătraţi, poate fi achiziţionată cu 47.800 de euro (nefinisată la interior) sau cu 59.000 de euro (finisată şi semimobilată). Gheaburcu spune că cele două locuinţe aflate la vânzare fac parte dintr-un minicartier format din şapte unităţi locative. În afară de cele două case, la vânzare mai sunt disponibile încă două, ambele finisate, cu suprafeţe utile de 89 şi 93 de metri pătraţi şi preţuri de 79.000 şi, respectiv, 82.000 de euro.
Interes crescut de la începutul anului
După declinul masiv al tranzacţiilor înregistrate în ultimii doi ani, reprezentantul Inter-Cont spune că începutul acestui an a adus semne de revenire, cel puţin la nivelul interesului manifestat de potenţialii cumpărători. „Anul ăsta, în ianuarie şi februarie până acum, am avut mai mulţi potenţiali cumpărători decât în jumătate din anul trecut”, subliniază Gheaburcu. Aceeaşi tendinţă de revenire a cererii se resimte în întreaga regiune a Văii Prahovei. Potrivit datelor Mervani, în 2010 numărul tranzacţiilor imobiliare a înregistrat un avans de 14% comparativ cu anul precedent. „Ascensiunea numărului tranzacţiilor se simte încă din ultimele luni ale anului 2010, aşa că pentru acest an se aşteaptă creşterea numărului de tranzacţii pe toate categoriile de imobile şi chiar şi creşteri de preţuri”, subliniază reprezentanţii companiei.
Bucureştenii ţin ştacheta sus la achiziţii
În ceea ce priveşte preferinţele celor interesaţi de achiziţia unei case de vacanţă, reprezentantul Inter-Cont spune că majoritatea acestora au la dispoziţie un buget de maximum 60.000 de euro. În proporţie de 90%, potenţialii cumpărători sunt bucureşteni, urmaţi de locuitorii altor mari oraşe, printre care şi Constanţa. Elementul decisiv în luarea unei decizii de achiziţie este preţul, majoritatea clienţilor dorind să găsească o oportunitate sub pragul de 50.000 de euro. „Banii sunt puţini, iar pretenţiile foarte mari”, spune Gheaburcu. La modul teoretic, prin prisma acestei orientări, cele mai accesibile ar trebui să fie casele vechi din oraş. Oferte de acest tip nu sunt însă foarte multe, mulţi clienţi preferând de multe ori să cumpere un teren pe care să ridice apoi o locuinţă. Reprezentantul Inter-Cont spune că o casă „bătrânească” locuibilă, cu un teren de 500-1.000 de metri pătraţi, ar putea fi achiziţionată cu circa 40.000 de euro.