Creditele Prima Casă, condiţionate de un gaj asupra conturilor beneficiarilor

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Credite
Publicat pe: 18 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Garanţia prevăzută în proiectul legislativ vizează doar conturile deschise de către împrumutat la instituţia finanţatoare.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice, cea de-a treia etapă a programului Prima Casă va suferi câteva modificări. Una dintre acestea constă în stabilirea unui gaj asupra conturilor curente ale împrumutatului. „Beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului o garanţie reală mobiliară – gaj fără deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă pe toată durata finanţării”, se arată în documentul legislativ. O altă prevedere introdusă de minister constă în posibilitatea ca finanţatorii să aprobe reeşalonări, rescadenţări sau modificări ale valutelor împrumuturilor acordate, în conformitate cu normele interne ale fiecărei instituţii de credit. În aceste situaţii însă, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) vor trebui să-şi dea acordul pentru modificări, după ce se vor asigura că sunt respectate condiţiile programului şi că valoarea garanţiei acordată iniţial beneficiarului rămâne aceeaşi.

Potrivit proiectului de act legislativ, plafonul garanţiilor ce vor fi acordate prin programul Prima Casă în 2011 este de 200 milioane de euro. Această sumă reprezintă diferenţa rămasă neutilizată la finalul anului trecut, din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat în anii 2009-2010. Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că această sumă va fi suplimentată în momentul epuizării. Modificările la programul Prima Casă urmează să fie aprobate în cadrul unei şedinţe de Guvern ce va avea loc mâine.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Probleme cu plata creditului! Cine negociază cu banca?

Dacă treci printr-o perioadă financiară dificilă, poţi apela la un „negociator” specializat pentru a ajunge la o înţelegere cu banca creditoare. Perioada de recesiune face ca dificultăţile întâmpinate la...

citește mai departe