Proprietarii scad preţurile, cumpărătorii aşteaptă şi mai mult. Până când?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 8 Noiembrie 2010, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

Dinamica pieţei rezidenţiale ploieştene ilustrează perfect „războiul rece” care se dă între vânzătorii şi cumpărătorii din întreaga ţară.

La nivel naţional, conflictul dintre aşteptările celor două părţi implicate într-o tranzacţie continuă pe tăcute. Evoluţia înregistrată de tranzacţiile cu locuinţe din Ploieşti este un exemplu perfect în acest sens. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în luna octombrie a acestui an, aici a fost înregistrată cea mai accentuată reducere de preţ, în valoare de 3,6%. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, locuinţele vechi şi noi din oraş sunt cu 11,4% mai ieftine, situându-se la un nivel mediu de 920 de euro pe metru pătrat.

La vânzare, cu 5.000-10.000 de euro mai puţin
Reprezentanţii agenţiei Marshall Imobiliare spun că, în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare a apartamentelor ploieştene, declinul înregistrat în primele 10 luni ale anului este încă şi mai accentuat. Chiar dacă proprietarii au continuat să afişeze preţuri similare cu cele de anul trecut, au fost nevoiţi să reducă masiv la negocieri. Comparativ cu începutul acestui an, cumpărătorii din oraş plătesc, în medie, cu 5.000-10.000 de euro mai puţin pentru o locuinţă. Astfel, o garsonieră se vinde acum cu 23.000-25.000 de euro, faţă de 30.000 de euro, la sfârşitul lui 2009. Un apartament cu două camere, care ajungea şi la 55.000-60.000 de euro, se tranzacţionează acum cu 45.000, maximum 50.000 de euro. În acelaşi timp, o locuinţă cu trei camere este achiziţionată acum cu 60.000-70.000 de euro, faţă de 75.000-85.000 anul trecut. Cele mai mari reduceri de preţ au fost resimţite în zonele periferice şi semicentrale ale oraşului şi mai puţin în zona centrală, spun reprezentanţii Marshall Imobiliare.

Se apropie un punct de echilibru?
În acest context, Cristina Gheorghe, managerul agenţiei ClisHouse, este de părere că preţurile locuinţelor din oraş au ajuns, în mare parte, la un nivel realist. Din acest punct de vedere, perioada actuală poate fi considerată una favorabilă pentru achiziţii. Cu toate acestea, observă reprezentanta ClisHouse, majoritatea cumpărătorilor din piaţă aşteaptă fie o continuare a trendului descendent al preţurilor, fie o revenire a situaţiei economice a ţării. Cristina Gheorghe este de părere că disponibilitatea fiecărui proprietar de a mai aplica reduceri de preţ faţă de nivelul actual va depinde în mod direct de situaţia financiară a fiecăruia. Consilierii Marshall Imobiliare spun că, faţă de anul trecut, acum sunt mai puţini cumpărători pe piaţa locală, în vreme ce volumul ofertei este mai ridicat. Adaptarea la cerinţele actuale ale cererii pare de neevitat pentru cei care îşi doresc cu adevărat să vândă acum. Totuşi, atingerea unui consens între cumpărători şi vânzători se apropie, estimează reprezentanţii agenţiei.

Apartamente cu două camere, în blocuri după 1980
Ce tip de locuinţe caută ploieştenii în momentul de faţă? Cea mai mare cerere este concentrată pe segmentul apartamentelor cu două camere. Pentru astfel de proprietăţi există, de cele mai multe ori, un buget limitat, de circa 45.000 de euro. Sunt preferate blocurile construite după anii 1980, situate în zone semicentrale. Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, cumpărătorii sunt dispuşi să plătească circa 65.000 de euro pentru aceleaşi zone, spun reprezentanţii Marshall Imobiliare.

Părerile cititorilor
12 păreri
  • Musat

    preturile alea sunt o aberatie alea sunt preturi comparabile cu bucuresti, imi iau garsoniera cu 23 000 euro in bucuresti in titan sau dristor, preturile vor scadea locuri de munca pauza,din afara bani nu prea mai vin e greu si acolo nu mai cumpara nimeni prefera sa cumpere afara,toate se scumpesc ,preturile vor fi 7000 garsoniera, 15000 apart 2 camere,20 000 3 camere,CURAND

  • george

    pretene, cumpar eu acum apartamentul tau de 4 camere din Unirii.
    Iti dau 22 mii pe el daca facem tranzactia rapid.
    In caz ce era doar o metafora, nu ceva real, incearca sa cobori pe pamint, eventual inteapa balonul in care plutesti si o sa te trezesti la realitate precum preturile caselor se vor aseza in urmatorii 5 ani.

  • dan

    Sa fiti realisti toti, cind in State in Ft Lauderdale apropae de Miami pe o autostrada cu 14 benzi, cu vedere spre ocean se vand 70m utili, cu piscina si debarcader comun, la 80000 usd, sau cautati in las Vegas case incepind de la 30000 usd, imi pare rau de voi si de mizeria in care traiti.

  • rena

    hy!am tot citit zeci de comment-uri de specialitate si inca odata remarc faptul ca romanii sunt experti si analisti in toate, preturile urca si vor reveni.. explicatia unor oameni care inca viseaza la LAS VEGASUL de romania insa fara a avea o baza reala visavi de cunostinte financiar-economice,dar cum spuneam numai analisti si experti ! O ZI NICE !

  • Lo

    si inca ceva…cei nesatui care au cumparat in nestire terenuri si prorpietati isi merita soarta, totul se plateste, faceau mai bine daca ajutau niste amarati care dorm in cutii si cersec pe strada decat sa priveasca de sus….din cauza egoismului, a rautatii se intampla asta…oamenii au uitat ca viata nu inseamna numai partea materiala, si ca scopul lor aici nu este doar sa se ingroape in bogatii materiale, care sunt toate numai iluzie si desertaciune…in interiorul lor fiind goi sufla vantul…habar nu au de esenta lor.

  • Lo

    Buna domnilor, va spun si eu parerea mea in calitate de om care am 6 ani experienta in imobiliare, dar si de realist al zilelor noastre.
    Preturile vor scadea atat cat oamenii vor dori asta, daca nu vor avea ce manca vor vinde numai sa vanda, daca au scazut cum au scazut in ultimul timp e foarte bine.
    In calitate de vanzator normal ca si eu vreau sa vand cat mai scump, dar hello desteptarea, scopul bancilor si a celor care le conduc e clar, sa indatoreze cat mai tare populatia, sa lucreze mana in mana cu cei care conduc lumea financiara astfel ca somajul va creste, locurile de munca vor scadea si cei naivi care se vor mai baga la banca va fi vai de el ca dobanzile fiind flexibile va fi papat de banca cu tot cu papuci.
    Adevarul e crud si doare dar asta am ajuns, si am ajuns aici deoarece tara asta care putea sa evolueze frumos, a cazut de sus tare de tot, pentru ca romanii au fost fraieri si au jucat cum au cantat unii cu putere financiara si au vandut tarisoara asta pe bucatele.
    Pai daca un stat nu mai e stapan pe resursele lui din banca de stat, pentru ca si aceea banca a fost vanduta ce mai vreti…va amagiti degeaba….

  • dan loha

    Fratilor, conteaza prea putin ce asteapta vanzatorii si ce asteapta cumparatorii. Asta se stie..unul sa vanda cat mai scump iar celalalt evident isi doreste sa cumpere mai ieftin. Asa ca nu va mai pierdeti timpul discutand despre asta. E ceva normal.
    Intrebarea se pune altfel : cu ce bani sa cumpere cumparatorul ce vrea sa vanda vanzatorul? Cum zicea si altcineva, salariile scad, oamenii isi pierd joburile, preturile cresc. Din acest motiv ma indoiesc ca vor creste preturile. Nu pentru ca unii sunt avari si altii nu. Pentru ca atata timp cat ai bani cumperi, si cat poti obtine bani usor. Sa vad eu cui mai dau bancile credite cand toti o vor duce din ce in ce mai rau. Or sa ajunga si bancile sa se sature sa mai vanda imobile ‘siluite’, pentru ca e greu sa recupereze bani si nu asta este obiectul lor de activitate la urma urmei. Neavand bani sa platesti cat cere un vanzator, neavand un scoring bun sa obtii un credit mare, vei forta vrand nevrand vanzatorul sa scada pretul. Cand se dadeau credite mai usor daca Gica cerea 5 miliarde pe o garsoniera, luai din banca 5 miliarde si ii dadeai omului. Acum Gica fie va accepta 3 lei fie nu vinde, pentru ca la salariul meu atat pot sa mai obtin..3 lei..si cand si ceillalti se vor duce in jos odata cu economia si vor lua si ei tot 3 lei, atunci Gica va vinde si el cu 3 lei. Repet, asta nu pentru ca eu ca si cumparator sunt avar, ci ca nici sa vreau nu am de unde da cat cere Gica. Mai mult, presupunand ca pot lua un credit mai mare..nu-l mai iau pentru ca il vad pe sefu’ cam incruntat in ultimul timp..si nu stiu daca maine mai am cu ce plati.
    Clar? Asa se formeaza echilibrul pietei.

  • MIHA

    ba s-o crezi ca vot mai creste preturile. … asta-i in mintea ta …..

  • laurentiu

    daca ai analiza evolutia preturilor in ultimii 10-15 ani in romania si-l raportez la slariul mediu ai sa obtii o sinusoidala cu punctul max cand economia e sus si pct min cand econima e jos….

    si daca ai fi si mai istet sa te uiti la evolutia preturilor intr-un stat mai matur ai sa vezi ca aceasta sinusoidala are o durata ciclica de aproape 10 ani.

    si ca sa concluzionez, atunci cand eram pe val nimeni nu previoziona prabusirea, toata lumea era optimista, acum cand suntem la fundul sacului toti sunt pesimisti, toti prevad colapsul. lucru care dovedeste ca intr-adevar n-au invatat nimic, pentru ca natura nu colapseaza ci doar se transforma.

  • Leonardo

    Hai fi realist! Nu exagera. Nici nu vor ajunge la 20 mii dar nici nu vor mai creste. Iar daca un cumparator decide sa astepte…e dreptul lui, cu bani in buzunar! Iar daca un vanzator tine la pret si asteapta o minune, tot treaba lui pana ii vor bate creditorii la usa.
    Aici s-a ajuns din cauza noastra si a celor cu proprietati multiple. Au tinut si cumparat pana n-au mai putut. Acum nu pot vinde! Stai calm, vor mai scadea, desi tot nu vor fi cumparatori o buna bucata d vreme

  • Eu

    Sa crezi tu ca mai cresc preturiel cum au fost!!!
    Nimic nu este din ce a fost!
    Nici salarii, nici joburi, nici prosti care sa se bage la credite!
    SUNT PLINE SITEURILE DE EXECUTARI SILITE!!!
    Am invatat s noi ceva!
    Sa ne maturizam!

  • Marius

    Asa e romanul… da-i apartament cu 4 camere in Unirii cu 20mii euro si el tot se tiganeste pana la 10mii.
    Stai sa-i vezi cand vor incepe iar sa alerge ca de la anul preturile vor creste iar!
    Sa vezi cum vor incepe licitatiile tinute de proprietari… ca deh… acum nu va e bine!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
De ce câștigă Timișoara lupta cu Cluj-Napoca în materie de imobiliare și cum evoluează polii secundari Oradea și Arad

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile...

citește mai departe
Câte case, terenuri și apartamente s-au vândut la începutul anului în județul tău? Doar în zona București-Ilfov s-au tranzacționat 9.400 de imobile

În prima lună din 2024 s-au vândut, la nivelul întregii țări, 37.241 de imobile, cu aproape 4.000 mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în zona...

citește mai departe
Peste 634.800 de imobile tranzacționate în România în 2023. Topul județelor cu cele mai multe vânzări

În 2023 au fost tranzacționate peste 634.800 de imobile în România. Diferența rămâne semnificativă față de 2022. În total au fost tranzacționate 634.843 de case, terenuri și apartamente la...

citește mai departe
Mai multe tranzacții cu imobile în octombrie. Bucureștiul, campion la nivel național

Pe parcursul lunii trecute au fost vândute, la nivel național, 63.630 de imobile, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Numărul caselor, terenurilor și...

citește mai departe
Perspectivă optimistă pentru rezidențial: în 2020, dezvoltatorii români de locuințe au fost printre cei mai activi cumpărători de terenuri din zona Capitalei

Volumul total al tranzacțiilor consemnate pe acest segment de piață a fost ușor mai scăzut comparativ cu anul precedent, ca efect al stării de urgență impuse pe fondul Covid-19....

citește mai departe