Dacă dezvoltatorul nu își respectă obligațiile menționate în promisiunea de vânzare-cumpărare și refuză să comunice, ce pot face pentru a recupera avansul? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre cei care mizează pe achiziția unei locuințe off-plan sau în construcție. Obținem răspunsul de la Alexandra Jivan, Avocat Partener LEGAL FOR, într-un ghid practic din seria “Întreabă Expertul”.
Răspuns Alexandra Jivan, Avocat Partener LEGAL FOR: În astfel de situații, cumpărătorul se va întoarce la cele asumate prin semnarea acelei promisiuni. În măsura în care a acceptat ca rezilierea promisiunii să aibă ca efect restituirea avansului, nu și a unei sume suplimentare, va avea dreptul la rambursarea lui (cu mențiunea că existența acestui drept nu garantează că va și primi respectivii bani în lipsa unor garanții îndestulătoare).
De asemenea, în anumite condiții, se va putea solicita instanței de judecată pronunțarea unei soluții care să țină loc de contract de vânzare. E adevărat însă că această opțiune, atunci când e permisă, are dezavantajul necesității inițierii unui litigiu, cu costurile de timp și de bani aferente.
Faptul că promitentul vânzător nu răspunde la telefon ori la email, nu trebuie să constituie un impediment pentru ca promitentul cumpărător să facă pașii necesari în instanță pentru exercitarea drepturilor de mai sus.
Imediat ce termenul de finalizare a construcției nu a fost respectat ori atunci când este evident că nu va putea fi respectat, promitenții cumpărători trebuie să se asigure că se agreează prelungirea duratei promisiunii (dacă și dezvoltatorul consimte), fie să introducă acțiunea în justiție. În acest fel se va evita riscul expirării termenului în care dreptul său la acțiune se poate exercita.
Vezi și care sunt răspunsurile avocatului la celelalte întrebări frecvente în rândul cumpărătorilor.
- Cum verific dacă dezvoltatorul are probleme financiare sau juridice?
- Ce este și ce cuprinde o promisiune de vânzare-cumpărare?
- Pot modifica promisiunea de vânzare-cumpărare propusă de către dezvoltator?
- Cum identific o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare?
- Cum mă asigur că dezvoltatorul nu vinde locuința aflată în construcție și altei persoane?
- Ce fac dacă am dat avansul și dezvoltatorul intră în insolvență?
Despre Alexandra Jivan: Având o experiență de peste 10 ani în domeniul consultanței de business, de-a lungul carierei sale, Alexandra a oferit consultanță juridică de specialitate cu soluții creative în aria de Corporate Commercial, M&A, Private Equity, Tax și Data Protection multor companii naționale și internaționale, active în domenii diverse, cum sunt cel de IT, producție, transporturi și magazine online. În prezent, Alexandra este Avocat Partener LEGAL FOR.