Procesul de realizare a unei achiziții imobiliare, în special atunci când discutăm despre proiecte rezidențiale aflate în plan sau în construcție, este unul pe care trebuie să îl parcurgi cu atenție, indiferent dacă discutăm despre o locuință în care ar urma să te muți alături de familia ta sau de cumpărarea unei proprietăți în scop investițional.
O serie de pași te pot ajuta să te asiguri că investiția ta este una protejată. Iată care sunt aceștia în opinia lui Toma Filipovici, Președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
1.Verificarea seriozității dezvoltatorului.
“Cumpărătorii ar trebui să caute recenzii și feedback de la clienți care au achiziționat locuințe de la același dezvoltator. De asemenea, vizitarea altor proiecte finalizate poate oferi o imagine clară asupra calității lucrărilor și respectării termenelor”, ne-a declarat Filipovici.
“Un dezvoltator serios va oferi informații clare și detaliate despre stadiul construcției, termenele de livrare și autorizațiile necesare. Lipsa transparenței sau întârzirea furnizării documentelor pot fi un semn de alarmă”, a mai adăugat președintele APAIR.
Clauzele pe care dezvoltatorul le include în contractele sale sunt, la rândul lor, extrem de importante. Fiecare document se parcurge cu atenție. În contract ar trebui să fie menționate, printre altele, penalitățile impuse în cazul întârzierii construcției.
2. Verificarea statutului juridic.
Terenul și proiectul trebuie să fie lipsite de sarcini. Este recomandată, totodată, o verificare a autorizației de construire.
3. Consultarea unui specialist.
Un avocat specializat pe spețe din domeniul imobiliar poate fi un real ajutor pentru cumpărători. Acesta îi poate ajuta să evite cu succes eventualele capcane contractuale. Un astfel de specialist poate să aibă, de asemenea, un rol vital în verificarea documentelor.
4. Plata în tranșe corelate cu progresul lucrărilor.
O astfel de abordare în relația cu dezvoltatorul te poate ajuta să-ți protejezi investiția. Aceasta îți oferă mai mult control și reduce riscul de a plăti sume prea mari înainte de finalizarea lucrărilor, este de părere Președintele APAIR.
Citește și: Mai multă siguranță pentru cumpărători. O nouă propunere legislativă limitează avansul dat dezvoltatorilor