Cât te costă să te muți în orașele din România unde vei fi cel mai fericit?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 25 Iunie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Două orașe din România sunt prezente într-un top internațional al destinațiilor cu cei mai fericiți locuitori. Dacă vrei să te muți aici vei avea nevoie, cel mai probabil, de mai mulți bani decât dacă ai cumpăra sau închiria o locuință în Capitală.

Cluj-Napoca ocupă locul 195 în cadrul Happy City Index 2024, un clasament realizat de Institute for Quality of Life care își propune să evidențieze calitatea vieții și bunăstarea locuitorilor din mediul urban analizând diverși indicatori legați printre altele de economie, mobilitate și mediul înconjurător. Poziția ocupată în top plasează orașul din vestul României în fața unor destinații precum Istanbul sau Buenos Aires.

Brașov este prezent în clasamentul internațional pe locul 220, obținând un punctaj mai bun decât cel mai mare oraș din Canada, Toronto. Depășește, totodată, orașul american Portland, considerat unul dintre cele mai verzi din Statele Unite ale Americii.

De menționat este, însă, faptul că în cadrul indexului orașele sunt grupate în trei categorii în funcție de punctajul obținut astfel – Gold, Silver și Bronze (n.r. aur, argint, bronz). Ambele orașe din România intră în categoria Bronze a clasamentului.

Cele mai bune punctaje la nivel internațional au fost obținute de orașe din Europa. Primele trei poziții sunt ocupate de Aarhus (Danemarca), Zurich (Elveția) și Berlin (Germania).

Cât te costă să te muți în orașele din România în care vei fi cel mai fericit?

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași, iar prețurile urmează în mod constant un trend ascendent.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială locală a ajuns luna trecută la 2.753 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, depășind cu mult valoarea înregistrată în București, de circa 1.700 euro/mp util. Cumpărătorii plătesc acum pentru o achiziție cu 10% mai mult decât dacă ar fi făcut acest pas cu un an în urmă.

În cazul apartamentelor noi, finalizate începând cu anul 2000, prețurile se apropie de 3.000 euro/mp util.

Citește și: Unde găsești case ieftine lângă Cluj-Napoca? Florești, un pol al superlativelor pe plan local

Chiriașii trebuie să scoată lunar din buzunar, în medie, 250 euro pentru un apartament cu 2 camere sau 677 euro pentru o locuință cu 3 camere, arată datele Imobiliare.ro aferente lunii mai.

În cazul orașului Brașov prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a depășit luna trecută pragul de 1.900 euro/mp util. Și de această dată se poate observa o creștere a prețurilor față de perioada similară a anului trecut, cu aproape 19%. Află aici cât costă o casă în localitățile aflate la periferie.

Chiria medie pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în Brașov la 480 euro/lună, iar pentru un apartament cu 3 camere la 600 euro/lună.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamentele mai scumpe. Cât plătește un cumpărător pentru o locuință în marile orașe din țară? – HARTĂ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În medie, românii plătesc 1.622 euro/mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu...

citește mai departe
Apartamentele din aceste orașe s-au scumpit într-un an mai mult ca cele din București. Creșteri spectaculoase pe segmentul nou în Capitală – HARTĂ

Apartamentele din Brașov și din Iași s-au scumpit într-un an mai mult decât cele din Capitală, dar nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Pe segmentul nou al pieței...

citește mai departe
Cât trebuie să plătești pentru a te bucura zilnic de această priveliște?

Să te trezești în fiecare dimineață și să iei micul dejun în timp ce privești marea este un vis frumos care se poate transforma în realitate, dacă devii proprietarul...

citește mai departe
Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei un împrumut când vrei să cumperi un apartament – ANALIZĂ Imobiliare.ro Finance

Apartamentele din marile orașe sunt, de cele mai multe ori, ușor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda prețurilor tot mai piperate solicitate de proprietari și dezvoltatori,...

citește mai departe
Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara. Proprietarii...

citește mai departe