Cumpărarea unei locuințe de la stadiul de proiect sau a unei proprietăți aflate încă în construcție îți poate aduce avantajul unui preț mai convenabil. Există, însă, uneori și situații nefericite în care dezvoltatorul dă faliment și nu mai poate finaliza imobilul. Am întrebat un avocat ce poți face pentru a te proteja de astfel de probleme și care sunt șansele pe care le ai când vine vorba despre recuperarea banilor.
Iată răspunsurile oferite de Alexandra Hila, fondator Hila Legal, în cadrul webinarului Imobiliare.ro “Întreabă expertul”.
Ce faci dacă dezvoltatorul dă faliment?
În teorie, avansul se poate recupera prin înscrierea la masa credală, explică Hila. „În mod normal, primim de la lichidator o înștiințare cu posibilitatea ca, într-un anumit termen, să ne înscriem la masa credală, adică să aducem creanța noastră în discuție în procesul de insolvență”, a explicat avocatul în cadrul webinarului.
Deși avem posibilitatea de înscriere la masa credală, în realitate, șansele de recuperare a avansului în caz de insolvență sunt mici.
„Trebuie să aveți în vedere că o firmă care ajunge în insolvență are creditori cu sume mult mai mari decât avansul pe care noi l-am dat. Și a ajunge la insolvență înseamnă că deja nu mai exista solvabilitate, deci nu mai există cash flow, nu mai sunt bani în firma respectivă și șansele să ne recuperăm avansul scad vertiginos”, completează Alexandra Hila.
Cum te asiguri că nu pierzi banii de avans
Există câteva metode prin care poți să-ți reduci riscurile atunci când plătești un avans dezvoltatorului și poți să-ți crești șansele de recuperare a banilor în cazul în care lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit.
- Verificarea situației financiare a dezvoltatorului
Avocatul ne sfătuiește să realizăm o verificare a dezvoltatorului înainte de semnarea antecontractului, pentru a afla dacă acesta se află deja într-o situație financiară precară.
„Situațiile financiare ale firmelor sunt publice”, spune Alexandra Hila.
Informații precum cifra de afaceri, profit, venituri, cheltuieli, investiții, împrumuturi și datorii ale dezvoltatorilor imobiliari sunt disponibile în mediul online.
- Evaluarea reputației dezvoltatorului
Caută informații despre alte proiecte realizate de același dezvoltator. Astfel, poți afla dacă acestea au fost finalizate cu succes sau dacă au existat întârzieri sau alte probleme legate de construcție. De asemenea, ia în considerare recenziile oferite de alți cumpărători.
De asemenea, este o idee bună să cauți informații despre firmă pe portalul instanțelor de judecată din România, de unde poți afla dacă dezvoltatorul este implicat în procese sau dacă a fost dat în judecată.
- Verifică situația legală a proiectului
Pentru a te asigura că vei beneficia de bunul pentru care plătești avansul, este indicat să ceri copii după documentația legală a proiectului, cum ar fi autorizații de construire, certificat de urbanism, acte de proprietate și altele. Un dezvoltator imobiliar de încredere îți va oferi toate informațiile solicitate în mod transparent.
Nabil Elias
Legislatia trebuie schimbata in asa fel cumparatorul sa fie protejat, promisuinea de a vande un apartament, trebuie sa fie langa ea: cumparatorul sa inregistreze, cum e cazul in Israel si se numeste: Înregistrarea unui avertisment privind cumpararea imobilului respectiv la Oficiul de Carte Funciară. In asa fel, cand vine un alt cumparator sa cumpere acelasi apartament, si verifica cartea funciara a apartamentului, vede ca s-a inregistrat un avertisment pe apartament, si se opreste si nu mai continua tranzactia!
Si inca o cale, vanzatorul trebuie sa ofere cumparatorului o garantie bancara contra sumei platite, in cazul in care dezvoltatorul intra in faliment sau din orice alta cauza nu mai poate continua constructia proiectului, exista o banca care a dat garantie pe suma platita, si in caz de faliment sau de neputinta de a continua proiectul, ii va plati suma platita de cumparator.
Sper sa fie de folsos notitele si fie o legislatie care va include calile mentionate mai sus.
Alexandru Silly
Este un raspuns total ne satisfăcător pentru miile de oameni păgubiți.Legislația in vigoare permite oricarui dezvoltator sa creeze o schema Ponzzi.Nu exista la ora actuala o legislatie clara care sa protejeze cumparatorul împotriva escrocilor din domeniul imobiliar,desi platim organizatii ca : Procuratura,Notariate,Avocați,Judecători,Oficiul Cadastral,OPC.De ce nu se poate opri posibilitatea LEGALA a unui dezvoltator sa poata vinde un apartament de mai multe ori in baza promisiunii de vânzare?De ce nu se poate impune ca aceste promisiuni sa fie obligatoriu de înregistrat la cartea funciară ? De ce cumpărătorul nu este protejat prin preluarea răspunderii de catre notar,chiar daca este platit cu sume mari?Eu safatuiesc pe toti cumparatorii sa renunțe la mecanismul de cumpărare prin promisiuni de cumpărare,daca nu vor sa-si riște avansul