Cumpărător vs chiriaș: Tendințe pe piața rezidențială din Cluj-Napoca. Ce aduce 2024 la nivel național?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 5 Decembrie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Cluj-Napoca este, la ora actuală, cel mai scump oraș din țară pe piața rezidențială și își va păstra, cel mai probabil, acest statut și în 2024. Prețurile au crescut atât în cazul locuințelor scoase la vânzare, cât și în cazul celor disponibile pentru închiriere. Cumpărătorii visează la proprietăți care să le permită să se bucure de priveliști cât mai frumoase, dar să le ofere și acces rapid la diverse unități de învățământ sau supermarketuri și sunt dispuși să plătească pentru a bifa cât mai multe dintre cerințele pe care le au. Chiriașii, în schimb, acceptă să se mute chiar și în locuințe care poate nu îndeplinesc standardele de confort dorite, cât timp se află în zona potrivită pentru ei.

Aflăm mai multe despre preferințele cumpărătorilor și chiriașilor din Cluj-Napoca, dar și despre principalele tendințe observate la nivelul pieței rezidențiale de la Cătălin Priscorniță, CEO și fondator Blitz, rețea de agenții imobiliare prezentă în peste 20 de orașe din țară.

Cumpărătorii caută locuințe în aceste cartiere. Prețurile ajung și la 2.600 euro/mp

Apartamentele cu 2 camere, finalizate după anul 2010, sunt cele mai populare în rândul cumpărătorilor din Cluj-Napoca, lucru care sugerează un interes crescut pe plan local pentru locuințele moderne și funcționale.

La ora actuală, numărul celor dispuși să plătească peste 100.000 de euro pentru o proprietate reprezintă un sfert din totalul cumpărătorilor. O proporție similară este reprezentată de cei care încearcă să se încadreze într-un buget de 80.000-100.000 euro. Restul caută imobile sub acest plafon, spune CEO-ul Blitz, brand cu peste 13 ani de activitate pe piață.

“Cele mai căutate cartiere din Cluj-Napoca sunt Plopilor, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Zorilor, Mărăști, Între Lacuri și Aurel Vlaicu. Nu întâmplător, cartierele menționate se situează pe palierul de preț cuprins între 2.200 euro/mp și 2.600 euro/mp, tocmai pentru că cererea este atât de mare pe aceste zone”, ne-a declarat Cătălin Priscorniță.

“Cumpărătorii caută în principal locuințe care se află în apropierea mijloacelor de transport în comun, a școlilor, grădinițelor și supermarketurilor. De asemenea, în ultima perioadă am avut tot mai multe cereri de locuințe cu priveliște frumoasă, care să fie luminoase și spațioase”, a mai adăugat acesta.

Priscorniță explică, totodată, că aceste tendințe sugerează că pe plan local piața rezidențială este dinamică și variată, iar cumpărătorii au așteptări foarte bine definite și sunt dispuși să investească mai mult în locuințele care îndeplinesc cerințele lor.

Chiriașii rar sacrifică zona pentru mai mult confort

La nivelul pieței chiriilor din Cluj-Napoca s-a resimțit, în ultima perioadă, o efervescență tot mai mare. Interesul pentru proprietățile disponibile la închiriere s-a majorat spectaculos. Oferta nu a ținut, însă, pasul.

“Pe zona de închirieri am resimțit de-a lungul anului nu doar creșteri procentuale, ci o întreagă schimbare de paradigmă. Dacă comparăm doar 2022 cu 2023, prețurile la chirii au crescut între 40% și 50%. La Cluj, prețul mediu de închiriere este de 560 euro/lună pentru un apartament. La începutul anului a fost de 470-480 euro/lună”, ne-a declarat Priscorniță.

Cererea a crescut, potrivit spuselor sale, cu 40%-50% în perioada verii, în timp ce oferta s-a contractat. Pentru Blitz, oferta la închiriere a scăzut cu 75% pe plan local în doar câțiva ani.

“Mulți proprietari au migrat dinspre zona de închirieri pe termen lung spre cea de regim hotelier, un business mai profitabil, mai ales dacă au proprietatea în zona centrală sau semicentrală”, a mai explicat CEO-ul rețelei de agenții imobiliare.

Doar 10% dintre chiriași optează pentru o locuință situată în zonele periurbane ale orașului, strict pentru a obține mai mult confort și pentru a se încadra în bugetul pe care îl au la dispoziție. Cei mai mulți, însă, nu sunt dispuși să facă un compromis în privința zonei.

“Chiriașii nu sunt neapărat tentați de zonele periurbane. Într-un procent covârșitor, de 90%, preferă să stea în zonele convenabile pentru ei, chiar dacă proprietatea nu se ridică la standardele lor de confort”, a mai adăugat Cătălin Priscorniță.

Cum merge piața la nivel național și la ce ne putem aștepta în 2024?

Majorări ale prețurilor au putut fi observate pe parcursul anului 2023 nu doar în Cluj-Napoca, ci și în celelalte orașe mari din țară, precum București, Constanța sau Craiova. Nu discutăm, însă, despre un avans foarte mare, ci doar cu 7%-8%. Au existat și câteva orașe în cazul cărora avansul a fost chiar mai mic în opinia reprezentantului Blitz. Este vorba despre Brașov, Timișoara și Oradea, unde locuințele s-au scumpit cu 1%-3% anul acesta.

În cazul orașelor din eșalonul doi, precum Alba Iulia, Suceava, Bistrița sau Târgoviște, prețurile au crescut mai mult, cu 10%-15%.

Interesul pentru locuințele cu două camere a fost tot mai mare, în timp ce în cazul locuințelor cu trei camere cererea a scăzut.

O altă tendință constatată de agenții Blitz în 2023 a fost creșterea cererii pentru locuințele noi, finalizate după 2010. Interesul pentru locuințele vechi a scăzut. La fel și oferta pe acest segment.

“Pentru 2024, specialiștii în finanțări bancare estimează că activitatea pieței imobiliare rezidențiale se va menține la un nivel ridicat, iar numărul tranzacțiilor cu locuințe va continua să crească, impulsionat și de scăderea ratelor la dobânzile de referință, prognozată pentru a doua jumătate a anului. Este așteptată, de asemenea, o creștere a construcțiilor de clădiri rezidențiale și o dinamizare pe segmentul de construcții noi, la un nivel cel puțin asemănător cu anii precedenți. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o creștere de 9,4% a sectorului construcțiilor în 2024, susținută și de majorarea salariilor și o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă”, ne-a explicat Cătălin Priscorniță.

“Estimările sunt pozitive, vom avea mai mulți bani și vom investi mai mult în proprietăți noi. Acesta a fost și trendul anului 2023, când am avut o creștere salarială de 7,59% – de la salariul mediu brut de 6.831 lei din ianuarie la 7.350 lei în septembrie – și o scădere a dobânzilor de la 8%-9% la 5,9% în a doua jumătate a anului”, a concluzionat CEO-ul Blitz.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare...

citește mai departe
Cum identifici o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare? Avocatul te învață tot ce trebuie să știi

Ce este, de fapt, o clauză abuzivă și cum poate fi identificată aceasta într-o promisiune de vânzare-cumpărare? Mulți cumpărători ajung în punctul în care urmează să semneze un astfel...

citește mai departe
Cumpără locuința doar după ce ai verificat aceste trei lucruri esențiale, dacă vrei să nu regreți în scurt timp banii dați

O achiziție imobiliară trebuie să fie tratată cu multă seriozitate, indiferent dacă vrei o locuință pentru familia ta sau dacă faci acest pas cu scop investițional. Pe termen lung,...

citește mai departe
Vreau să cumpăr o casă. Cum mă asigur că nu iau țeapă? Avocatul te învață ce să verifici – VIDEO

Atunci când faci o investiție într-o casă trebuie să verifici o serie de aspecte pentru a te asigura că entuziasmul tău pentru proprietatea pe care vrei să o cumperi...

citește mai departe
Ce proprietăți caută românii în 2024? Tendințe pe piața imobiliară la început de an

Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul...

citește mai departe