Descoperă motivul pentru care apartamentele închiriate în regim hotelier reprezintă o afacere care intră tot mai mult în atenția proprietarilor de locuințe, în special în orașele turistice. Cel mai nou reportaj ImoExpert oferă o perspectivă asupra tendințelor și evoluției pieței, inclusiv o analiză detaliată a cererii și ofertei.
Braşovul – cel mai vizitat oraș din România, a intrat tot mai mult în atenția proprietarilor de locuințe care caută să își închirieze apartamentele în regim hotelier. Astfel, aceștia profită de pe urma turismului, optând pentru închirierea proprietăților pe platforme precum Airbnb sau Booking.com.
În acest moment, un apartament în Brașov, în regim hotelier, se închiriază cu un preț mediu de 70-75 de euro pe noapte, în timp ce o chirie pe termen lung pornește de la prețul mediu 300 de euro pe lună și ajunge la prețul mediu de 600 de euro/lună. Totodată, un calcul estimativ pentru un apartament în regim hotelier arată că un apartament cu 2 camere, poziționat într-o zona centrală – ultracentrală, cu un grad mediu de ocupare pe lună de 80% pe lună, se închiriază, la prețul de de 70-75 euro, pe noapte, rezultând un venit de 1350-1350 euro pe lună.
Reportajul prezintă exemple concrete cât și perspective ale acestei nișe, pe segmentul închirierilor de locuințe. Vezi aici materialul video.
În România, oricine își poate închiria locuința în baza clasificării emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Totuși, la nivel internațional, în unele orașe există o serie de dezbateri privind această nișă, astfel că se iau măsuri pentru a opri fenomenul. De exemplu, în Florența nu se mai pot închiria locuințe în regim hotelier prin intermediul platformelor online. Și orașul New York a impus restricții.
Goe
Un pic de grija la editarea textului.
In text zice 80% grad de ocupare, in reportaj zice 60% care e acceptabil pentru Brasov de exemplu;
apoi calculul lunar iese, 1260-1350 lei.
Din text lipseste zona de cheltuieli.
Sorina
Cred ca trebuie adaugat pretul intretinerii la bloc si al curentului.Nu stiu câte persoane sunt trecute la cheltuieli in cazul inchirierii in regim hotelier.
Iurii Dolenciuc
Urmaresc cu interes analizele dumneavoastra. Referitor la inchirierile in regim hotelier, v-as propune sa ne ajutati cu o analiza completa. Spun asta deoarece nu consider corect indicat castigul unui proprietar care inchiriaza cu 70 de euro cu un grad de ocupare de 80% ca fiind 1350 de euro pe luna. De ce nu aratati si costurile si taxele?! Booking ul percepe 15% plus 1,5% transferul bancar, impozit la stat 10%, CASS 10%, in concluzie 36,5% s au dus. Apoi mai sunt si costuri cu spalat/calcat lenjerii, apa, curent, materiale curatenie, etc. Asa as vedea eu o analiza corecta.
Cu stima si spor la analize corecte!