Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare.
Am discutat cu un expert în imobiliare pentru tine și acestea sunt recomandările lui pentru a te asigura că la vizionare nu îți scapă nimic care ar putea să transforme noua ta locuință din “home sweet home” într-un coșmar.
Starea generală a locuinței
Când mergi la o vizionare trebuie să fii cu ochii în patru. “Inspectează cu atenție întreaga locuință pentru a verifica eventuale semne de deteriorare sau probleme structurale. Uită-te după pete de umiditate, mucegai, infiltrații sau daune evidente”, le recomandă Cosmin Mușat, senior broker ERezidential, celor aflați în căutarea unei proprietăți de închiriat.
Ai confortul promis?
De fiecare dată când ajungi la o vizionare și ești clar interesat de locuința respectivă este foarte important să verifici dacă echipamentele din casă chiar funcționează.
“Verifică dacă toate echipamentele și utilitățile – de la aer condiționat la încălzire, instalație electrică, robinete și altele – funcționează corect”, spune brokerul imobiliar. Mai mult, acesta îi sfătuiește pe viitorii chiriași să înregistreze orice problemă pentru a se asigura că s-au realizat ulterior reparațiile necesare.
Politica de întreținere a locuinței
Nu uita să clarifici toate detaliile legate de întreținerea locuinței, dar și de eventuale reparații care ar putea fi necesare.
“Discută cu proprietarul sau cu agentul despre politica de întreținere și reparații. Asigură-te că este clară și că sunt stabilite responsabilitățile legate de întreținere într-un mod care să te satisfacă”, recomandă brokerul ERezidential.
Ce alte întrebări importante e bine să pui proprietarului sau agentului imobiliar?
Atunci când mergi la vizionare nu controla doar aspectul locuinței, folosește oportunitatea pentru a clarifica diverse aspecte cu proprietarul sau cu agentul imobiliar care are proprietatea în portofoliu.
Nu le trece cu vederea pe cele de mai jos pentru a evita eventuale neplăceri ce pot să apară mai târziu.
1.Ce include contractul de închiriere?
Întreabă despre termenii și condițiile contractului de închiriere, inclusiv despre durată, cheltuieli incluse și clauze specifice.
Dacă ai nevoie de mai multe informații cu privire la componența unui contract de închiriere, îți recomandăm să verifici ghidurile Imobiliare.ro dedicate chiriașului. Le poți accesa gratuit aici.
2. Care este politica referitoare la depozit și garanții?
“Clarifică suma necesară pentru depozitul de securitate și cum va fi gestionată această sumă”, îi sfătuiește Cosmin Mușat pe viitorii chiriași.
3. Ce găsim în apropierea locuinței?
Vorbim aici despre vecinătățile proprietății, dar și despre facilități, școli, mijloace de transport în comun pe care le-ai putea avea la dispoziție și alte aspecte care îți pot influența decizia de a închiria o locuință.
Alege orașul tău din lista de mai jos și află, în plus, informații valoroase despre mersul pieței închirierilor de apartamente.
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Constanța
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Brașov
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Cluj-Napoca
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București
Dacă ești deja chiriaș, te invităm să accepți provocarea noastră. Îi plătim chiria câștigătorului! Află mai multe aici.