Cum să obții ajutor gratuit în alegerea creditului potrivit – cine sunt brokerii de credite și de ce serviciile lor nu te costă nimic

scris de Aurora Novak in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 30 August 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

În Europa, peste 50% dintre cei care doresc să acceseze un împrumut solicită asistență din partea unui expert. În România, procentul se situează între 25-30%, în creștere față de anii anteriori, însă semnificativ mai mic decât media europeană.

Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere că, industria de brokeraj din România a fost reglementată prin lege abia în 2016 și este încă o industrie tânără. Majoritatea celor care doresc să obțină un împrumut nu știu că pot avea parte de ajutor specializat prin colaborarea cu un broker de credite. Și că acest serviciu este cu totul gratuit. Sau, dacă au auzit de această posibilitate, au anumite rețineri în a începe o astfel de colaborare.

În continuare, vom explora ce presupune rolul unui broker de credite, cum a evoluat această profesie la noi în țară și de ce serviciile brokerilor sunt gratuite pentru clienți.

Cine sunt brokerii de credite în România?

În esență, un broker de credite este un intermediar care cunoaște foarte bine oferta de produse financiare bancare și non-bancare din piață. Scopul lui este acela de a te ajuta să obții creditul potrivit nevoilor tale, în cele mai avantajoase condiții.

În România, activitatea de broker de credite a fost reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 52/2016, conform directivei UE nr. 17/2014. Unul dintre principalele obiective ale ordonanței a fost acela de a asigura un mai mare grad de protecție a consumatorilor în privința contractelor de credit – un cadru legislativ fiind de mult o necesitate la momentul respectiv.

Conform acestei legi, nu poate deveni broker de credite decât acea persoană care are experiență în domeniul financiar-bancar și/sau studii superioare în domeniu. În caz contrar, nu se poate autoriza prin înregistrarea la A.N.P.C. (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) și nu poate intermedia credite cu valoare mare, precum cele ipotecare.

În prezent, o mare parte dintre brokerii de credite sunt foști angajați ai băncilor, care au ales să se dedice acestei activități ca liber profesioniști.

Cum funcționează o firmă de intermediere de credite?

Pe măsură ce oferta de produse financiare a devenit tot mai diversă și complexă, a crescut și nevoia de a avea specialiști în intermedierea de credite. Deși târzie, reglementarea acestei industrii în România a condus la adoptarea unor practici mai coerente, mai transparente și mai sigure pentru toate părțile implicate.

Drept urmare, în ultimii ani, numărul celor care aleg să colaboreze cu un broker de credite a crescut semnificativ, atât în rândul instituțiilor financiare, cât și în rândul persoanelor fizice. Cererea a dus și la creșterea numărului de profesioniști care aleg să-și înființeze propria firmă de intermediere de credite sau să se afilieze uneia în regim de franciză.

Pentru a putea activa, o firmă de intermediere de credite are nevoie de acreditări de funcționare, care se transferă către brokerii firmei respective. Altfel zis, brokerii trebuie să fie autorizați pentru a se putea organiza ca franciză a companiei respective și pentru a-și putea deservi clienții.

Deși au autonomie în organizarea propriei activități, prin afilierea la o companie, brokerii de credite au multiple avantaje: o infrastructură bine pusă la punct în slujba clientului, parteneriate solide cu instituțiile financiare și o rețea extinsă de contacte în centralele și sucursalele băncilor.

Tocmai datorită apartenenței lor la o asemenea infrastructură, brokerii pot obține acces instant la numeroase oferte de creditare, dar și asistență din partea unui departament juridic și/sau de procesare, ceea ce eficientizează procesul de întocmire și aprobare a unui dosar de credit pentru clienții lor.

De ce sunt gratuite serviciile unui broker de credite?

În lipsa unor reglementări timpurii, activitatea brokerilor de credite se confruntă cu neîncrederea oamenilor că acest serviciu oferă ceea ce promite. Un alt motiv este acela că intermedierea de credite nu presupune niciun cost din partea clienților, ceea ce poate ridica suspiciuni – pe principiul ‘dacă e gratis acum, sigur voi plăti mai târziu’.

În realitate, serviciile de brokeraj de credite sunt cu totul gratuite pentru consumatori. Ba mai mult, în România, brokerilor le este interzis prin lege să perceapă clienților orice fel de comision. 

De ce nu le este permis brokerilor să taxeze clienții? Brokerii prestează servicii în egală măsură pentru clienți, dar și pentru băncile și instituțiile financiare din portofoliul lor. Prin aducerea de clienți eligibili și întocmirea documentației pentru obținerea de credite, brokerii salvează băncile de costuri suplimentare cu personalul

Cu o ofertă în creștere, băncile și instituțiile financiare nebancare au nevoie de acest canal alternativ de vânzare pentru a atrage clienți. La rândul lor, clienții au nevoie de suport în navigarea labirintului de opțiuni și alegerea responsabilă a celei mai potrivite oferte de creditare – nevoie care a stat la baza adoptării prin lege a gratuității serviciilor de brokeraj pentru consumatori. 

Rolul brokerilor pe piața intermedierii de credite din România este din ce în ce mai esențial, iar gradul de încredere în serviciile lor este și el în creștere, odată cu adoptarea unor practici mai transparente.

În prezent, un broker de credite îți poate oferi un ajutor valoros, fără niciun cost. Dacă ești în căutarea unei soluții de finanțare pentru achiziția unei proprietăți imobiliare sau ai nevoie de un împrumut, colaborarea cu un expert în creditare poate fi o cale mai sigură și mai ușoară de a obține creditul potrivit.  

Specialist în marketing și comunicare, cu peste 5 ani de experiență în crearea de conținut relevant pentru o varietate de platforme. Pentru Imobiliare.ro Finance, abordează subiecte de educație financiară într-un format prietenos, precum ghiduri, articole și postări social media.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat o locuință prin programul Noua Casă, dar acum din diverse motive vrei să renunți la ea? Poate că ai decis să te muți într-un alt oraș sau...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Cum a ajuns un angajat al BNR să fie uimit de eficiența brokerului de credite

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cât de importată este...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Când ai în joc 10.000 de euro, fiecare minut contează, iar brokerul de credite te poate salva

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cum câteva minute...

citește mai departe
Cum obții cel mai bun credit pentru locuință? Participă la webinarul gratuit Imobiliare.ro pentru informații valoroase la început de 2024

Vrei să cumperi o locuință în următoarea perioadă și ai nevoie de un credit în acest sens? Află direct de la un expert în domeniu tot ce trebuie să...

citește mai departe
Noua Casă 2024: Ce locuințe îți poți cumpăra și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit?

Lansarea programului Noua Casă 2024 este așteptată în curând. Iată ce locuințe pot cumpăra românii și ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinescă cei interesați de un astfel de...

citește mai departe