De anul următor, interesul asociaţiilor de proprietari pentru programul de izolare termică ar trebui să fie mai ridicat.
La nivel naţional, cea mai mare cotă din piaţa de termoizolaţii este deţinută de Capitală. „Din studiile Arcon, până în acest moment, cea mai importantă piaţă pentru termosistem şi termo-hidrosistem este Bucureştiul, deşi lucrările de termoizolare au demarat anii trecuţi în întreaga ţară. Procentul este de 25% în Bucureşti, restul de 75% fiind împărţit între restul ţării şi export”, subliniază Sorin Cristea, directorul de marketing şi vânzări al Arcon, companie producătoare de sisteme de hidroizolaţie şi polistiren expandat. Acesta estimează că, de anul viitor, vor exista mai multe asociaţii de proprietari interesate de programul guvernamental de reabilitare termică.
Selecţie atentă şi sfatul unui auditor
Potrivit lui Cristea, în momentul de faţă, consumatorii de materialele termo-hidroizolante nu dispun de toate cunoştinţele necesare cu privire la ceea ce cumpără. „Consumatorul final se află încă în ceaţă. Românii sunt conştienţi de beneficiile pe care le aduce termoizolarea, însă nu ştiu exact ce cumpără, prin urmare, în următorii ani vor exista persoane dezamăgite pentru că lucrarea s-a deteriorat sau că economia de energie nu este cea scontată, asta din cauza materialelor improprii folosite”, subliniază directorul Arcon. Acesta recomandă preşedinţilor de asociaţii care dispun de acordul locatarilor pentru termoizolarea blocului să solicite mai multe oferte de produse – preferabil de sisteme complete, garantate de producător. În acelaşi timp, aceştia ar trebui să verifice şi dacă produsele din ofertă sunt certificate CE şi se găsesc în agrement. În acelaşi timp, sfatul unui auditor energetic nu ar trebui neglijat.
Arcon a lansat recent un nou sistem de termo-hidroizolaţii pentru acoperişul blocurilor, cu numele de Arco. Acesta poate fi folosit atât pentru anveloparea pereţilor, cât şi a teraselor, şi are avantajul că nu încarcă suplimentar structura clădirilor. Potrivit lui Cristea, în cazul în care acoperişurile sunt neglijate în lucrarea de termo-hidroizolare, se pierde 30% din eficienţa acesteia.