Atunci când vrei să cumperi o locuință în scop investițional, o variantă demnă de luat în calcul este reprezentată de proprietățile executate silit. Pe Imobiliare.ro găsești o secțiune specializată de Licitații și Executări Silite, deservită de un call-center dedicat, pentru a-ți putea răspunde la întrebările legate de diferite proprietăți
Față de o tranzacție „normală”, achiziția unui imobil în cadrul unei licitații presupune anumite particularități. Iată principalele sale avantaje și dezavantaje:
Avantaje:
1. Prețurile reduse
Bineînțeles că cel mai important beneficiu oferit de proprietățile aflate în executare silită constă în prețurile semnificativ reduse față de „media pieței” pentru proprietăți similare. Astfel, valoarea de pornire pentru o proprietate scoasă la licitație poate fi cu până la 50% mai mică decât suma rezultată în urma evaluării. Este evident că, ca și pentru consumatorul final, acesta reprezintă un important punct forte pentru un investitor. În plus, la încheierea unei asemenea tranzacții nu trebuie să plătești comision.
2. Acceptarea unor metode diferite de plată
Un alt avantaj al proprietăților executate silit este că acestea sunt deschise unor modalități diferite de finanțare. Astfel, executorii acceptă nu doar plata cu bani gheață, ci și prin credit ipotecar sau chiar prin intermediul unui împrumut de tip Prima Casă. La contractarea unui credit, în special de tip Prima Casă, trebuie să te asiguri însă că banii să fie virați vânzătorului în termen de 30 de zile prevăzut pentru plata integrală a imobilului după adjudecarea acestuia.
Dezavantaje:
1. Nu poți viziona proprietatea în prealabil
Cel mai mare dezavantaj al proprietăților executate silit este că, de cele mai multe ori, acestea nu pot fi vizionate (dat fiind că acestea sunt încă ocupate de către vehii proprietari); din acest motiv, chiar includerea în anunțuri a unor fotografii (mai ales de interior) cu astfel de proprietăți este dificilă. Totodată, există riscul ca proprietățile de acest tip să fie vandalizate – totuși, este puțin probabil ca daunele provocate de foștii proprietari să fie atât de mari încât să nu poată fi remediate printr-o investiție „normală” în renovare.
2. Birocrația
Un alt factor ce poate descuraja un cumpărător interesat de imobil executat silit ține de birocrația crescută asociată acestui tip de tranzacție. Astfel, pentru a putea participa la o licitație, trebuie să plătești cauțiunea de 10% din prețul de pornire afișat (și să depui, desigur, o cerere de participare). În cazul în care nu ești câștigătorul licitației, această cauțiune îți va fi restituită în termen de aproximativ trei zile lucrătoare.
În cazul în care ai reușit să câștigi licitația, vei primi un act de adjudecare, iar imobilul va fi înscris provizoriu în cartea funciară. Urmează o perioadă de o lună de zile pentru contestații, după care se eliberează o hotărâre judecătorească potrivit căreia actul de adjudecare poate fi intabulat. După încheierea licitației, ai la dispoziție 30 de zile pentru a achita restul de 90% din prețul agreat pentru respectiva proprietate. Dacă plata integrală nu se va face în acest răstimp, vânzarea se va anula, iar tu vei pierde cauțiunea de 10%.
Nicola george
Lipsa transparentă. Abuzuri grosolane.