Cererea și oferta în perioada post pandemică. Provocări noi pe segmentul office

scris de Corina Sfia in categoria Advertoriale, Ştiri imobiliare, Sfaturi
Publicat pe: 10 August 2021, Ultima actualizare: 07 August 2024

Pandemia a adus schimbări majore în ceea ce privește cererea și oferta pe piața de birouri. Anul trecut, în vârful pandemiei, se estimează că mai mult de jumătate din întreaga forță de muncă din România și-a făcut treaba de acasă. Atunci experții își puneau întrebarea în ce direcție se va îndrepta piața birourilor din întreaga lume? Care vor fi urmările – urmări traduse în cifre, în pierderi și, poate cel mai important, în oportunități?

Cu toate că anul 2020 a fost unul dintre cei mai slabi ani din ultimul deceniu pentru piața de birouri din București din perspectiva cererii, iar incertitudinile generate de efectele pandemiei de Covid-19 asupra planurilor chiriașilor au fost unele ridicate, acum putem observa și “efectele pozitive” ale „anului pandemic”. Pe scurt, noi oportunități. Acum, la o privire mai atentă pandemia pare să dea investitorilor posibilitatea de a descoperi spații la prețuri accesibile, clădiri ce pot reprezenta veritabile afaceri în special pentru cei care înaintea erei COVID 19 nu ar fi putut avea posibilitatea achiziționării lor.

Noile oportunități din piață

Luăm un exemplu clădirea de opt etaje situată la intersecția Bulevardului Carol cu Moșilor, din vecinătatea Bisericii Armenești. Astăzi, parte din aceasta (subsol, parter și etaj), mai precis 1222 mp de spații de birouri, sunt puși în vânzare.

Clădire birouri din vecinătatea Bisericii Armenești

O altă oportunitate identificată în piața anunțurilor este clădirea din zona Unirii, scoasă la vânzare pentru suma de 825.000 de euro.

Localizarea centrală a clădirii de birouri construită în anul 2004 face din această clădire un spațiu atrăgător, construcția dispunând și de 372 mp de teren și, în acest moment, de chiriași.

În zona Obor, prețul unei clădiri de birouri, D+P+2E, ajunge la 629.000 de euro. Întâlnim și aici aceeași situație, clădirea este închiriată complet, dispune de locuri de parcare, mobilier, sistem acces carduri, sistem supraveghere video performant, iar investiția inițială se ridică la 70k Euro.

Birou București Obor

Ofertele par să vină la momentul potrivit, în condițiile în care după mai bine de un an în care locuințele private au fost transformate în spații de lucru, europenii se reîntorc la birou, în formula hybrid. Astfel, investitorii continuă să dezvolte noi corpuri ale unor clădiri noi. Quest Offices Delea Veche, situată pe Calea Călărașilor, este un exemplu în acest sens. Aici peste 3000 de mp de birouri sunt disponibili, într-o clădire de clasa A, ce dispune totodată de o arhitectură smart – contemporană. Aici detalii.

Quest Offices Delea Veche

În mod interesat, trecerile de la o arhitectură la alta pe piața de office sunt surprinzătoare șo variate, în această perioadă. Observăm gama completă de oferte la o simplă cercetare de piață. Dacă unele birouri și profesii se încadrează într-un design contemporan, altele se pretează pentru cel clasic. Amplasată chiar în sectorul 1, în zona Piața Romană, clădirea care se ridică la prețul 2.500.000 de euro, dispune de o compartimentare interioară ce face posibilă dezvoltarea unor funcțiuni variate: birouri, spațiu cultural, sau chiar instituție publică. Informații complete accesând linkul.

Birou în zona Piața Romană

Adecvată funcționării unei clinici este imobilul situat la doar câteva minute distanță de intersecția cu Bulevardul Decebal și Piața Alba, imobil construit pe o suprafață generoasă de 423 mp. Clădirea se află în construcție și dispune de toate facilitățile necesare unei clinici performante: laborator complet dotat, lifturi adaptate spațiului, sală de conferințe medicale (110 locuri), sală de evenimente, birouri și spații comerciale (restaurant / sală de prezentare, etc). Informații legate de preț, aici.

Clădire birouri Piața Alba Iulia

Potrivit celor mai noi studii în cadrul Europei Centrale și de Est, în prezent, aproape jumătate dintre angajații din Polonia, România, Ungaria și Republica Cehă merg la birou în fiecare zi. Analizele experților observă transformările post pandemice, iar concluziile care se arată în rapoartele experților sublinează nevoile actuale ale angajaților, bazate pe spațiu, confort și activități recreative.

Mai mult decât atât, analiștii se așteaptă ca investițiile în clădiri planificate pentru 2022 sau mai târziu să fie amânate cel puțin până când piața se va echilibra, ceea ce ne duce la întrebarea dacă vechile clădiri de birouri vor deveni noile oportunități de investiție pentru mediul de afaceri.

Vezi și: Birouri București, Berceni.

Vezi și: Birouri amplasate pe Șoseaua Nordului.

Vezi și: Clădire de birouri amplastă în zona Tei

Vezi și: Clădire de birouri ultralcentrală, Piața Unirii

Vezi și: Clădire de birouri în cartierul Primăverii

 

 

 

 

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *