Dacă ți-ai pus această întrebare, dar poate ai mai așteptat să vezi ce se întâmplă cu prețurile și cum va evolua piața în contextul pandemiei, atunci îți aducem în atenție opinia profesionistului.
“Din punctul meu de vedere, da (n.r. este un moment bun). Lucrez și cu clienți finali, care cumpără un apartament și aici se oprește aventura lor în piața rezidențială, dar și cu investitori. Investiția imobiliară este ceva palpabil, ușor de înțeles”, a răspuns Bogdan Iliescu, Associate Director Residential în cadrul companiei de consultanță Crosspoint Real Estate, întrebat în emisiunea imoExpert dacă perioada actuală este una prielnică pentru a face un astfel de pas.
“Piața noastră rezidențială ajunge la o maturitate. Dezvoltatorii încep să facă proiecte din ce în ce mai bine puse la punct și gândite pentru cumpărător. Atunci, această investiție are un beneficiu pe termen lung. Sunt foarte mulți investitori, din ce observ la clienții mei, care nu se uită atât de mult la randamentul pe care îl produce investiția, ci mai mult la calitatea proiectului”, a mai adăugat el. Practic, ei vor să se asigure că și peste 10-15 ani locuința cumpărată acum va fi ușor de vândut sau de închiriat.
În opinia reprezentantului Crosspoint Real Estate, tocmai calitatea proiectelor va face diferența de acum înainte nu doar în modul în care investitorii își plasează banii, ci și în opțiunile făcute de familiile aflate în căutarea unei noi locuințe.
O mișcare bună, la ora actuală, poate fi achiziția unui apartament off-plan, având în vedere faptul că, pe fondul situației generate de pandemia de coronavirus, într-unele dintre marile orașe din țară la nivelul pieței închirierilor există o supraofertă.
Fiind vorba despre un proiect care va fi demarat abia acum, locuința pe care o vei cumpăra va fi livrată în 1-2 ani, iar în tot acest timp lucrurile se pot schimba.
“Lumea este încrezătoare că lucrurile își vor reveni la anul, cel puțin pe partea de închirieri, la ce se întâmpla înainte de restricțiile impuse în contextul pandemiei”, spune Bogdan Iliescu.
Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro, în primul trimestru din 2020 doar în București erau disponibile la închiriere circa 12.000 de apartamente. În trimestrul III, se căutau chiriași pentru 20.000 de apartamente. Chiria medie solicitată a suferit unele ieftiniri în aceste condiții, ajungând de la 300 la 295 de euro/lună în cazul garsonierelor și de la 450 la 425 de euro/lună pentru apartamentele cu 2 camere.
Similar, în Cluj-Napoca numărul apartamentelor scoase pe piața închirierilor ajungea trimestrul trecut spre 6.500, față de aproximativ 4.000 în primele trei luni din an, iar în Timișoara se apropia de 5.000 de unități față de puțin peste 3.000 la începutul lui 2020.
Află mai multe despre locuințele vândute la stadiul de proiect. Urmărește integral emisiunea imoExpert: