Tips and tricks pentru o achiziție imobiliară de succes

scris de Ciuca Nicoleta Simona in categoria Opinii
Publicat pe: 8 Septembrie 2020, Ultima actualizare: 07 August 2024

Profilul clientului român care face achiziții în scop de locuire este extrem de simplu:

  • cuplu tânăr, aflat la început de drum
  • formă de finanțare –  credit bancar, pentru a-și face visul realitate.

Ce ignoră cumpărătorii descriși anterior? Riscurile la care se expun. Necunoașterea drepturilor legate de legislația protecției consumatorului și alegerea variantelor ieftine din dorința de a evita costurile prezenței unei echipe de specialiști formate din consultant imobiliar, inginer constructor și architect se dovedesc adesea catastrofale, cu repercursiuni pentru mulți ani în bugetul familiei aflate la început de drum. Haideți să detaliem explicația afirmației.

Când cumperi o casă nouă ești stresat și nu știi dacă poți adăuga sarcinilor deja avute grija alegerii unei case noi, a unui credit sau a situațiilor neprevăzute apărute în procesul achiziției. Știi însă că auzi în jur două categorii de oameni. Unii care îți spun că se bucură pentru tine și alții care-ți povestesc de lucrurile îngrozitoare pe care le-au trăit sau văzut în presă, la TV sau în social media.

Prezența unui specialist în domeniul imobiliar pe de-o parte te va ajuta să nu faci o alegere sub impulsul emoțional al nevoii unei familii tinere la început de drum și pe de alta va ușura accesul tău la cele mai bune proprietăți din zona vizată sau din împrejurimi. Informația la care vei avea acces mulțumită unui profesionist îți va asigura achiziția imobiliară potrivită.

Îți sugerez:

  • să ai alături de un inginer constructor și un architect pentru a ști că proprietatea cumpărată a fost construită corect. Acest lucru poate duce la reducerea cheltuielilor suplimentare, după achiziția casei dorite.
  • un specialist care te preinformează ce pași trebuie să întreprinzi, se asigură că ai înțeles orice ți s-a comunicat.
  • ca agentul cu care colaborezi să te informeze de modul în care evoluează contractul de vânzare-cumpărare și să îți pună în vedere eventualele riscuri la care te expui. Chiar e important ca omul avut alături să se asigure că iei cea mai bună decizie imobiliară. Știu că poate e deranjant să repet acest lucru, dar cu riscul de a-mi supăra colegii din breaslă menționez că noi suntem niște unelte pentru consumatorii de servicii imobiliare și trebuie să ne asigurăm cu integritate că nevoile acestora primează.

Pe parte de creditare îți menționez:

  • ai dreptul să primești oferta băncii și desfășurătorul aferent sumei ce dorești s-o împrumuți;
  • respectiva ofertă este valabilă 10 zile.

În calitate de specialist în protecția consumatorului îți sugerez să ceri consultantului bancar:

  • contractul de credit spre citire;
  • să întrebi care sunt costurile legalizării contractului de ipotecă, care sunt costurile cu evaluarea imobilului sau costul aproximativ al contractului de vânzare-cumpărare semnat la notariat.

Te rog întreabă despre cum vei fi informat pe durata contractului de credit și cine suportă riscurile contractuale. Am povestit într-un articol anterior de lista minimală de documente necesare pentru un credit și de costurile generate de credit.

Tot în lumina documentelor necesare creditării amintite, am menționat actele proprietății și verificarea dacă proprietatea se află pe lista imobilelor cu risc seismic sau propuse spre consolidare a primăriei. O echipă de specialiști îți va spune că dacă achiziționezi un apartament într-un imobil cu risc seismic, cu o urgență de risc acceptată de bancă:

  • în perioada consolidării clădirii nu poți folosi apartamentul;
  • costurile consolidării îți aparțin ție și celorlalți proprietari.

Existența în prezentările profesionistului ales a unor variabile precum străzi asfaltate, an de construcție al clădirii, calitatea finisajelor, orientarea față de punctele cardinale, clasa energetică a clădirii, mirosuri, lumină, apropierea de școli, grădinițe, transport în comun, compartimentare, preț pe metrul construit are o importanță covârșitoare în costurile viitoare de după achiziție și în raportul de evaluare al băncii în vederea finanțării sumei necesare. Știu că v-ați documentat și-ați visat mult la casa nouă și că fiecare leu contează, dar expertiza unei echipe de specialiști este esențială în maximizarea acoperirii nevoilor familiei aflate la început de drum. Un consimțământ viciat luat sub impuls emoțional poate avea efecte mulți ani de acum înainte în bugetul noii familii sau poate fi chiar fatal. Experiența creditelor din perioada 2006-2008 este încă prezentă în sălile de justiție și în ofertele imobiliare aflate pe piață. Câte ore ai să povestim despre câte drame văd legate de alegeri imobiliare emoționale?

Autor: Simona Ciucă, specialist în protecția consumatorului cu 10 ani de experiență în domeniul imobiliar

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și