De ce nu mai scad proprietarii preţurile

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 26 August 2010, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

În momentul de faţă, tranzacţii efective cu apartamente vechi de două camere au loc sub pragul de 60.000 de euro. Puţini vânzători acceptă însă asemenea oferte.

În contextul reducerii semnificative a puterii de cumpărare a populaţiei, atitudinea generală a cumpărătorilor de locuinţe este una de aşteptare a scăderii preţurilor. Florin D. este un exemplu perfect în acest sens. Se află în căutarea unui apartament cu două camere. Cerinţele sale sunt foarte precise: etaj intermediar, într-un bloc cu patru niveluri, construit după cutremur, o zonă liniştită, apropiată de parc (ia în calcul Iancului, Pantelimon, Dristor, Nicolae Grigorescu, Baba Novac). „Deocamdată, doar mă uit pe portaluri imobiliare, nu am fost încă la nicio vizionare. Nu vreau să fac turism imobiliar, de vreme ce nu am dosarul făcut şi aprobat de bancă”, spune el. Cu toate acestea, bugetul şi-l calculează foarte strict încă de pe acum. „Dacă găsesc apartamentul dezastru, mai mult de 51.000-52.000 de euro nu dau. Dacă îl găsesc făcut în proporţie de 80%, sunt dispus să urc la 56-58.000 de euro. Doar dacă ar arăta foarte-foarte bine, aş face un efort suplimentar pentru 60.000 de euro”, spune Florin D.

Oferte mai „piperate”, chiar şi fără tranzacţii
Chiar şi în actuala situaţie de piaţă, aşteptările cumpărătorilor nu generează un ecou pe măsură de cealaltă parte a baricadei. Ba chiar dimpotrivă. Deşi august este o lună foarte slabă din punctul de vedere al tranzacţiilor, în ultima săptămână se observă o tendinţă a proprietarilor de a creşte uşor preţurile, spune Ionuţ Butoi, secretar general în cadrul Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI). Aceeaşi tendinţă este remarcată şi de Claudiu Haţegan, broker/owner al agenţiei Klauss&Partners. „Ofertele care erau la 60.000 de euro le văd acum la 63.000 de euro”, spune acesta. Haţegan explică creşterea preţurilor de ofertare prin faptul că majoritatea vânzătorilor vor să rămână în mână cu 60.000 de euro. Acesta este motivul pentru care listează locuinţa la un preţ ceva mai ridicat, pentru a avea de unde scădea la negociere şi a suporta cheltuielile suplimentare implicate de o tranzacţie.

Anul construcţiei, tot mai important pentru cumpărător
În momentul de faţă, majoritatea apartamentelor cu două camere decente din piaţă continuă să se situeze cu câteva mii de euro peste pragul de 60.000 de euro stabilit de Prima Casă, spune Ionuţ Butoi. „Proprietarii s-au blocat în momentul ăsta din punctul de vedere al preţurilor”, recunoaşte şi Claudiu Haţegan. Acesta observă chiar o lipsă majoră de diferenţiere între apartamente în funcţie de calitate, în condiţiile în care mai toţi proprietarii vor să se alinieze la pragul de 60.000 de euro. „Cumpărătorul a început să facă diferenţa între anii de construcţie, proprietarul încă nu. Pentru el, e totuna dacă blocul e din anul 1968 sau 1983”, spune reprezentantul Klauss&Partners.

Acesta arată că, în ciuda aşteptărilor proprietarilor, vânzările efective au loc doar sub pragul psihologic de 60.000 de euro. De obicei, se întâmplă ca potenţialii cumpărători să facă vizionări la ofertele de 65.000 de euro, dar ofertează undeva la 58.000-59.000 de euro. „Tranzacţii se întâmplă doar atunci când proprietarul s-a săturat sau este presat să vândă”, subliniază el. „Dacă nu eşti obligat să vinzi, nu laşi la preţ”, arată şi Ionuţ Butoi. Genul de oferte aşteptate de cumpărători vin doar din partea acelor proprietari care sunt nevoiţi să vândă din cauza unor credite, datorii sau alte situaţii.

Părerile cititorilor
7 păreri
  • Vlad

    acestea nu sunt preturi pentru romania, in occident iti cumperi apartament la preturile acestea poate cu 10-15% mai mult, dar fratilor acolo un apartament inseamna 30-40 de salarii nu 300 de salarii ca la noi. toti care sunteti vanzatori acum … va facut iliescu proprietari pe 3 lei juma’, va vreti miliardari in lei asa peste noapte, trezirea fratilor, eu sa ma bag in rahat pe 30 ani si voi sa iesiti complet. Hai sa o lasam la jumatate ma bag si eu pe jumatate si iesi si tu pana la brau … altfel tiganeala din asta sa faceti in serbia nu aici. hai pa

  • ICG

    Bati campii, tovarase !

  • marius

    toata lumea vrea sa cumpere ieftin toti vor sa vanda scump
    mai mult de atat nu vor scadea preturile
    daca vrei sa dai 15 000 du-te si i-ati o garsoniera confort 3
    toata lumea vrea pomana acum ca e criza
    parca numai la cumparatori e criza

  • gabi

    am vandut in luna mai un apartament decomandat de 2 cam. 56 mp vis-a-vis de parcul titan in bloc din 1972 dar superamenajat la 9/10 -inclusiv bucataria utilata- cu 71.000 euro. a fost un pret foarte corect.daca as vrea sa cumpar un asemenea apartament,as da fara sa am zgarcesc 70.000 euro pe el.

  • laurentiu

    urmarind trendul de crestere/descrestere economica a romaniei, incepand cu toamna asta preturile la imob vor incepe sa creasca usor…

    pt Florin D am un sfat, daca vrei sa cumperi va trebui sa mai pui aprox 5000E la oferta ta, vanzatorii cer cu aprox 7-8000E mai mult decat oferta ta dar multi sunt dispusi sa negocieze 2-3000 E, de unde reies cei 5000.
    Eu am dat acum 2 luni pe un ap. cu 2 cam aprox conditiile descrise de tine dar “dezastru” 60000E. De atunci au scazut preturile cu max 2000E.

  • yoo

    la munca ma florine nu la intins mina,apartamentele in blocuri vechi sunt mai bune decat astea in complexuri rezidentiale(astea au intretinere de minim 150 euro lunar si mai sunt si proaste,se sparg tevi li se inunda subsolurile,etc)

  • florin

    O sa lase pana la 15.000 Euro ,valoare reala !

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețuri tot mai mari pentru românii care vor să-și înceapă anul în casă nouă. E recomandat să iei un credit ipotecar?

Românii care vor să cumpere o locuință înainte de Crăciun și să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum prețuri chiar și cu aproape 30% mai mari...

citește mai departe
Discount-uri, case și apartamente cu terasă. Ce au căutat românii în izolare?

Perioada de izolare i-a făcut pe mulți să caute discount-uri, dar a conturat și noi tendințe pe piața imobiliară. Casele și apartamentele cu terase spațioase au devenit tot mai...

citește mai departe
Vrei o locuinţă nouă, dar eşti constrâns de un buget de doar 60.000 de euro? Ce opţiuni ai

Deşi cele mai multe dintre apartamentele noi de pe piaţă nu se încadrează în pragul propus de Prima Casă, acest segment oferă şi câteva variante. La modul teoretic, majoritatea...

citește mai departe
Creşte bugetul românilor pentru achiziţia unei case. Revine încrederea în piaţă?

Deşi majoritatea cumpărătorilor vor încă o locuinţă de până la 60.000 de euro, un procent comparabil de clienţi sunt dispuşi să plătească până la 90.000 de euro. În ultimii...

citește mai departe
Începutul anului a adus speranţa stabilizării pieţei. Ridică stoparea programului Prima Casă un nou pericol?

Scăderea volumului de tranzacţii şi un nou val de ieftiniri ar fi două dintre efectele fireşti ale acestei măsuri. În ultimii doi ani, programul Prima Casă a menţinut piaţa...

citește mai departe