În contextul diminuării cererii de active imobiliare, impactul acestui sector asupra economiei va fi unul redus în perioada următoare, anticipează BNR.
Criza imobiliară este resimţită din plin, atât în rândul populaţiei, cât şi al companiilor. Pe segmentul rezidenţial, intenţia de achiziţie sau de construire a unei case în următoarele 12 luni a scăzut drastic, atingând în iunie 2010 nivelul minim din ultimii şapte ani, potrivit celui mai recent raport asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a României şi citat de Mediafax. Autorii studiului estimează că rolul firmelor din construcţii şi imobiliare pentru sectorul bancar şi economie va fi, cel mai probabil, unul destul de nesemnificativ în perioada următoare.
Companiile din imobiliare, cele mai riscante
Asta pentru că efectele situaţiei din sectorul rezidenţial se combină cu lipsa unor proiecte importante de infrastructură în perioada următoare. În plus, cererea de noi active imobiliare ar putea rămâne la un nivel redus în restul acestui an, din cauza lentorii revenirii economice. Potrivit raportului, cererea de construcţii comerciale şi birouri are şanse să fie cel mai afectat sector.
În momentul de faţă, disponibilitatea de finanţare pentru construcţia de noi active imobiliare este una redusă şi se situează la un nivel ridicat de costuri. Astfel, băncile consideră firmele din construcţii şi domeniul imobiliar ca cele mai riscante din economie. Potrivit reprezentanţilor BNR, această percepţie se păstrează din primul trimestru al anului 2008.