Românii, mai interesați de case și vile în perioada de pandemie. Cât de sustenabilă este, în continuare, această tendință?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 10 Iulie 2020, Ultima actualizare: 09 Iulie 2020
Sursă foto: Pixabay.com

Dintre județele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, cel mai bun raport între oferta de case și cea de apartamente se găsește în Brașov.

În cadrul celui mai recent webinar marca CPI, Dorel Niță, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro și coordonatorul platformei Analize Imobiliare, a arătat că, pe fondul pandemiei de COVID-19, numărul căutărilor de case a fost cu 9% mai mare în luna mai, comparativ cu februarie 2020. Raportat doar la casele sau vilele nou construite, creșterea a fost încă și mai mare, cifrându-se la 13%. „Apartamentele au avut scădere în ceea ce privește intenția de achiziție, mai puțin apartamentele noi, însă casele și în primul rând casele noi au avut evoluții pozitive”, a arătat Niță, precizând că, cel puțin la nivel de intenție, casele, mai ales cele noi, sunt foarte dorite în acest moment.

Citește și:
Viața la casă, un vis frumos în izolare. Acestea sunt cele mai căutate proprietăți

A sta la curte are și avantaje, și dezavantaje

În opinia Ancăi Bidian, CEO al rețelei de servicii financiare Kiwi Finance, căutările de case și vile din ultimele luni au fost alimentate, mai degrabă, de un factor emoțional – în condițiile în care mulți români locuiesc la bloc, iar în izolare au resimțit puternic nevoia de a putea „ieși la aer”, fără restricții.

Reprezentanta Kiwi Finance este de părere, însă, că cererea pentru segmentul de case-vile se va mai aplatiza în perioada următoare, tinzând spre nivelul consemnat înainte de criza din domeniul sanitar. „În opinia mea, acest trend se va mai aplatiza pentru că totuși nu ne așteptăm să avem câte o pandemie în fiecare an, să stăm izolați câte trei luni în fiecare an și așa mai departe. O casă vine cu o schimbare de locație, curticica e frumoasă, dar trebuie tunsă iarba și udată în fiecare seară, ai, n-ai chef, gunoiul trebuie scos la ușă…”, a subliniat aceasta.

Citește și:
Anca Bidian, Kiwi Finance: Prețurile locuințelor „față cu” cererea, oferta și creditarea – inclusiv pe timp de pandemie!

Oferta de case, considerabil mai mică decât cea de apartamente

Potrivit datelor Imobiliare.ro, oferta de case și vile disponibile spre vânzare în județele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare este considerabil mai mică decât cea existentă pe segmentul apartamentelor. Astfel, în București-Ilfov anunțurile de case sau vile reprezintă doar 12,4% din totalul celor de apartamente. Un raport sensibil mai bun este consemnat în județul Brașov, unde oferta de case echivalează cu aproximativ 38% din cea de apartamente, dar și în Timiș, unde anunțurile de vile reprezintă circa 33% din totalul celor de apartamente. În județul Iași, numărul caselor disponibile spre vânzare ajunge la aproape 20% din totalul de apartamente, în Cluj se ridică la 22%, iar în Constanța la aproape 27%.

Citește și:
„Recalibrarea” nevoii de locuire: confort sporit, suprafețe mai mari, spațiu exterior și facilități în proximitate

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Schimbarea schimbărilor: programul „O familie, o casă” se va transforma în „Noua casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

UPDATE 2: În cadrul ședinței de Guvern de pe 22 iulie 2020, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind desfășurarea programului Noua Casă – fostul Prima...

citește mai departe