După ce a atras importante dezvoltări comerciale, această zonă devine tot mai atractivă pentru construcția de locuințe, dar și de birouri.
În perioada de boom a pieței imobiliare autohtone, în anii 2006-2008, numeroși dezvoltatori s-au orientat spre zona de nord a Bucureștiului, unde existau destule terenuri disponibile pentru construcții: aici au apărut, prin urmare, atât numeroase proiecte de birouri, cât și ansambluri rezidențiale. În timpul recesiunii, însă, atenția multor jucători de pe această piață s-a îndreptat spre zona de sud a Capitalei, unde prețurile terenurilor erau mai accesibile și permiteau dezvoltarea de locuințe pretabile pentru achiziția prin programul Prima Casă.
Fostele platforme industriale, mină de aur în imobiliare
La câțiva ani buni de la revenirea pe o tendință ascendentă a pieței locale, pe harta Capitalei se conturează un nou „punct fierbinte” în materie de dezvoltări imobiliare – rezidențiale, dar nu numai. Este vorba despre zona de est a orașului, constituită în jurul platformei fostei fabrici Policolor, ce beneficiază și de acces la linia de metrou. Această zonă a atras în ultimii ani importante proiecte comerciale, printre care noul magazin Ikea, iar acum devine un adevărat „magnet” pentru ansambluri imobiliare de amploare – de natură mixtă, dar având o componentă rezidențială consistentă.
„În jurul acestor centre de retail va lua naștere în următorii ani un nou minioraș care va aduce inclusiv spații de birouri și locuințe la un loc. Tot mai mulți dezvoltatori își orientează strategia de dezvoltare pe construcții mixte. Acest lucru înseamnă locuințe, birouri și spații comerciale în același loc. Totul pentru a schimba stilul de viață alert, cu ore în șir pierdute în trafic. Când ai totul aproape, timpul economisit îl poți petrece alături de familie. Spre asta ne îndreptăm, dezvoltatorii caută soluții pentru oferi timp locatarilor prin diverse facilități.”
Rafaela Nebreda, manager Imoteca The Residential Experts
Estul Bucureștiului: nou pol comercial, cu mare potențial de creștere
Unul dintre cele mai noi proiecte anunțate spre dezvoltare în această zonă a Capitalei, mai exact pe Bulevardul Theodor Pallady, este Estoria City. Construit chiar în fața stației de metrou Nicolae Teclu, acesta va avea patru clădiri cu un total de 1.200 de apartamente, 50.000 de metri pătrați de birouri (în trei clădiri), alături de 40.000 de metri pătrați de spații comerciale. „Putem vedea că suedezii de la Ikea au ales să deschidă un nou magazin în zona Theodor Pallady. Ceea ce înseamnă ca estul Bucureștiului este acum al doilea pol comercial și are cel mai mare potențial de creștere”, motivează alegerea acestei zone a orașului Christian Hiver, development director al Estoria City.
În prima fază a construcției, care va începe anul viitor, dezvoltatorul vor fi ridicate trei magazine (Leroy Merlin, Kaufland și Lidl), faza a doua vizând finalizarea proiectului de birouri și a primelor locuințe. Întregul complex va fi deservit de 25.000 de metri pătrați de spații verzi și de 3.000 locuri de parcare.
„Proiectele mixed-use răspund cererii din piață. Noi construim, practic, ce visează acum clienții – să aibă timp și pentru altceva – în afară de a sta în trafic spre serviciu sau în trafic pentru a merge la cumpărături. Vor avea totul lângă casă. Timpul pentru toți a devenit foarte important.”
Christian Hiver, development director Estoria City
Proiecte de mii de locuințe
Estoria City nu reprezintă, desigur, un caz singular. Un alt ansamblu imobiliar de tip mixt, recent lansat în această zonă a Capitalei, este HILS Pallady Apartments. Acesta va cuprinde aproximativ 2.000 de apartamente, cu una, două și trei camere, precum dar și o clădire de birouri de 2.312 metri pătrați. Cele 12 blocuri de locuințe urmează a fi ridicate în două etape de construcție, fiecare urmând a avea un număr similar de unități locative. „Cererea de apartamente noi este în creștere, într-o piață imobiliară în care apartamentele vechi sunt majoritare. Tinerii se reorientează către construcțiile noi, dar vor să fie aproape de școli, grădinițe, metrou și centre comerciale”, au explicat reprezentanții companiei dezvoltatoare, Edificia Star Construct.
Citește și: Un nou ansamblu imobiliar mixt pe harta Bucureștiului: 2.000 de apartamente, prețuri de la 42.000 euro
Crește interesul pentru achizițiile în scop investițional: chiar 30% din apartamentele noi, cumpărate în vederea închirierii -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Noul „punct fierbinte” al rezidențialului bucureștean – și nu numai! […]