Una dintre cel mai bine păstrate vile istorice din București, de închiriat pe Imobiliare.ro. Vezi cum arată!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Lifestyle
Publicat pe: 30 Octombrie 2019, Ultima actualizare: 23 Iunie 2020
Până de curând, proprietatea a funcționat ca ambasadă a statului Kuwait

Imobilul, construit în stil neoromânesc, cu influențe Art Nouveau, are un preț de închiriere de 20.000 de euro pe lună.

Bucureștiul vechi adăpostește numeroase mostre de arhitectură veche românească, dintre care unele sunt mai bine conservate, iar altele, mai puțin. Din rândul celor mai norocoase face parte o vilă din nordul Capitalei, zona Kiseleff, ce a ridicată la începutul secolului XX de către arhitectul Victor Ștefănescu. Adept al stilului arhitectural neoromânesc, acesta este cunoscut pentru proiectarea unor edificii precum Muzeul Național de Geologie din București, Palatul Artelor din București (în colaborare), Palatul Cercului Militar Național (în colaborare) sau Cazinoul din Mamaia.

Situată pe Strada Ion Mincu, nr. 11, vila din imagini a funcționat, vreme de mai mulți ani, ca ambasadă în România a statului Kuwait. În momentul de față, aceasta este disponibilă, spre închiriere pe Imobiliare.ro, iar prețul cerut de proprietar este 20.000 de euro.

Imobilul a fost renovat de-a lungul timpului, fapt pentru care se găsește într-o stare foarte bună de funcționare

Ambasadă, reședință sau sediu exclusivist

Deținută de proprietari români, vila este amplasată pe un teren de 920 de metri pătrați și are, la rându-i, o suprafață utilă de 780 de metri pătrați, fiind compartimentată în 20 de camere (plus dependințe). La capitolul finisaje se disting elemente precum ferestrele cu vitralii, marmura, ușile cu geamuri de cristal etc. Vila oferă, desigur, tot confortul vieții moderne, pretându-se atât pentru utilizarea ca ambasadă, cât și ca reședință sau sediu de birouri exclusivist.

Starea foarte bună în care se găsește proprietatea se datorează faptului că aceasta a fost, desigur, renovată de-a lungul timpului – cu o atenție deosebită pentru păstrarea acelor elemente arhitecturale sau detalii de design care au putut fi recondiționate. Stana Tudor, agentul imobiliar care se ocupă de promovarea acestei oferte, notează, spre exemplu, că vila păstrează vitraliile și mozaicul originale, precum și ușile din lemn masiv.

Click pentru detalii și fotografii suplimentare!

Renovarea a avut în vedere păstrarea cât mai multor elemente originale de arhitectură

Stil neoromânesc, cu accente Art Nouveau

Istoricul de arhitectură Valentin Mandache, membru al Society of Architectural Historians of Great Britain (Societatea Istoricilor de Arhitectură a Marii Britanii), spune că vila din Strada Ion Mincu ilustrează stilul arhitectural neoromânesc matur, cu aspecte de Art Nouveau. Date fiind anumite caracteristici ale clădirii, cum ar fi „modul masiv, palațial, de construcție și motivele decorative”, acesta consideră că vila a fost proiectată înainte de izbucnirea primului război mondial. „Este, probabil, cea mai reprezentativă și bine renovată clădire din oraș în stil național influențat de Art Nouveau”, punctează specialistul.

Influențele Art Nouveau sunt foarte vizibile în amenajarea interioară

Potrivit lui Valentin Mandache, stilul neoromânesc a început să capete popularitate printre românii înstăriți în primii ani ai secolului al XX-lea, înainte de primul război mondial, în așa-numitul „Vechiul Regat” – după război răspândindu-se și în Transilvania. Acest curent reprezintă un amestec de elemente răsăritene bizantine (arcada scurtă, coloanele mici și groase etc.) și motive arhitecturale și etnografice țărănești locale, cu anumite modele de artă otomană și chiar teme de renaștere italiană târzie. Specific acestui stil este aspectul masiv, de cetate, al construcțiilor, care, reprezintă o metaforă arhitectonică romantică, simbolizând rezistența eroică a românilor din timpurile medievale.

Pe de altă parte, stilul Art Nouveau s-a manifestat în România în perioada Belle Époque (aproximativ 1880-1918), fiind caracterizat, printre altele, de preferința pentru liniile curbe, pentru motivele decorative stilizate, din natură (vegetale, dar nu numai) sau geometrice sau pentru utilizarea vitraliilor.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Darie Urbanky

    Sunt interesat la cumpărare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe