Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor și care sunt șansele să avem de-a face cu o nouă criză imobiliară în perioada următoare?
Acestea sunt, în general vorbind, două dintre cele mai „arzătoare” întrebări ale celor interesați de evoluția imobiliarelor – fie ei cumpărători, vânzători, chiriași sau, pur și simplu, proprietari de imobile. În cadrul primei emisiuni imoExpert realizate de Imobiliare.ro, poți afla răspunsurile oferite de Răzvan Ionescu, director de marketing în cadrul companiei autohtone Impact Developer & Contractor.
Reprezentantul Impact Developer & Contractor se arată încrezător în viitorul pieței (rezidențiale) locale și nu se teme de o recesiune de tipul celei care a lovit piața locală în urmă cu aproximativ zece ani. Motivul? Avem de-a face cu o situație diferită. „Nu cred că piața din România mai are condițiile pe care le avea în 2007-2008, în care o prăbușire era iminentă. E o piață mult mai stabilă, cu niște cumpărători mult mai cumpătați, cu niște limite impuse de Banca Națională, care au limitat foarte mult exuberanța (potențialilor cumpărători, n.red.)”, argumentează Ionescu.
„Nu cred că vorbim acum de premisele unei crize pe piața imobiliară, dacă ne uităm la construcțiile noi, eu cred că prețurile au crescut. Dacă vorbim de proiectele din cadrul Impact, noi am avut niște creșteri de preț, iar creșterile acestea au fost susținute de piață.”
Aici poți viziona integral prima emisiune imoExpert!
„Nu știu cum ar putea să scadă prețurile”
Chiar în situația în care s-ar putea vorbi, totuși, despre o criză în viitorul apropiat, ea ar putea să însemne, cel mult, o stagnare, în opinia lui Răzvan Ionescu. „Eu nu văd o prăbușire, mai ales că pe piața construcțiilor există o presiune destul de mare pe cost”, notează oficialul Impact, arătând că în ultimii doi-trei ani a avut loc un avans de 15-20% al costurilor din construcții.
„Această creștere de cost este reală și o resimt toți dezvoltatorii. Prin urmare, nu știu cum ar putea să scadă prețurile.”
Răzvan Ionescu consideră că, dacă și când piața va intra într-o fază de stagnare, cel mai mult vor avea de suferit dezvoltatorii care nu vor putea să ofere un produs corespunzător nevoilor pieței, ale consumatorului – în materie de prețuri, dar nu numai. „Victimele” unei astfel de stagnări ale pieței ar fi, probabil, acei dezvoltatori care au mizat fie pe un „tun” imobiliar, fie nu mai au resursele să-și continue dezvoltările.
O piață sensibil mai matură
În opinia reprezentantului Impact, piața imobiliară din România se află într-un evident proces de maturizare, atât din punctul de vedere al dezvoltatorilor, cât și din cel al cumpărătorilor de locuințe. „Treptat, dezvoltatorii imobiliari se cern, cei care sunt capabili să livreze produse de calitate la un preț competitiv rezistă, ceilalți sunt treptat excluși de piață. Am trecut de faza când orice dezvoltator intra pe piață, făcea un bloc undeva și-l vindea complet înainte să-l termine sau nici nu-l mai termina” , argumentează acesta. Pe de altă parte, Răzvan Ionescu precizează că și cumpărătorii sunt acum mult mai educați (mai ales comparativ cu 2008, n.red.), mult mai atenți la ceea ce cumpără – astfel că pe viitor vor mai fi foarte mulți dispuși să accepte un rabat semnificativ la calitate.
Imobiliarium: 6 din 10 dezvoltatori se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească în următorul an. Vezi cu cât! -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Imobiliare.ro lansează prima emisiune imoExpert: Despre evoluția prețurilor și eventualitatea un… […]
nicolae
Si in precedenta criza pretul unui sac de ciment era de 35….38 lei …apoi pretul sacului de ciment a scazut la 18….. 24 lei …. asa ca …. a spune ca pretul unui imobil nu va scadea argumentand cu pretul materialelor ….
Vrei un apartament cu mai mult de două camere? Vei fi, probabil, afectat de noul program „O familie, o casă” -Prima Casă, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Imobiliare.ro lansează prima emisiune imoExpert: Despre evoluția prețurilor și eventualitatea un… […]