Prețurile apartamentelor au mai scăzut în aprilie 2019. Vezi evoluția pe orașe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 7 Mai 2019, Ultima actualizare: 14 Mai 2019

Preturile apartamentelor au mai scazut in aprilie vezi evolutia pe orase

În aprilie 2019, prețurile apartamentelor au consemnat, la nivel național, un declin – în urma acestuia, unul dintre marile centre regionale a coborât, din nou, sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat.

După un martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară s-a diminuat cu 0,7% față de luna anterioară, de la 1.237 la 1.228 de euro pe metru pătrat util. De menționat este că nu în toate marile orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au avut loc scăderi nete de preț luna trecută – unele înregistrând, în schimb, aprecieri ușoare. În aceste centre regionale, tendința descendentă a fost resimțită în special pe segmentul rezidențial nou, în vreme ce locuințele din blocurile vechi au consemnat variații mai ușoare și, de obicei, pozitive.

București:

În cel mai mare oraș al țării, apartamentele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,2% luna trecută, de la 1.327 la 1.330 de euro pe metru pătrat util. Evoluțiile au fost, însă, diferite, pe cele două segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi au consemnat un avans de 0,3% (de la 1.215 la 1.219 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite au resimțit o scădere ușoară, de 0,1% în acest răstimp (de la 1.409 la 1.408 euro pe metru pătrat util).

Brașov:

Și în orașul de la poalele Tâmpei Indicele Imobiliare.ro a consemnat o ușoară creștere a prețurilor luna trecută. Apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,2%, de la 1.115 la 1.117 euro pe metru pătrat util. Interesant este însă că, în cazul locuințelor vechi, a avut loc un avans mai de 1% (de la 1.088 la 1.099 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative noi s-au depreciat cu 2,6%, de la 1.183 la 1.152 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de locuințe s-au majorat, la modul general, cu 0,1% pe parcursul lunii aprilie, până la o medie de 1.568 de euro pe metru pătrat util (față de 1.566 euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente). Apartamentele vechi s-au apreciat în această perioadă cu 0,6% (de la 1.578 la 1.587 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un recul de 0,3% (de la 1.553 la 1.549 de euro pe metru pătrat util).

Constanța:

În orașul de la malul mării, prețurile apartamentelor au consemnat, per ansamblu, o scădere de 0,5% în luna aprilie, de la 1.135 la 1.129 de euro pe metru pătrat util. Ambele segmente de piață analizate au avut o tendință descendentă, chiar dacă variațiile au fost diferite: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,2% (de la 1.131 la 1.129 de euro pe metru pătrat util), iar cele din noile ansambluri rezidențiale s-au ieftinit cu 1,4% (de la 1.144 la 1.128 de euro pe metru pătrat util).

Iași:

În orașul din nord-estul țării a avut loc, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai mare scădere a prețului mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente. Astfel, după un declin de 1,3% în martie, în aprilie pretențiile vânzătorilor au mai scăzut cu 1,1% – astfel că prețul mediu al unui apartament la nivel de oraș a coborât sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, anume la o valoare de 996 de euro pe metru pătrat (față de 1.007 euro pe metru pătrat). Tendința descendentă a fost susținută exclusiv de locuințele noi, care s-au depreciat cu 2,1% (de la 1.011 la 990 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 999 la 1.008 euro pe metru pătrat).

Timișoara:

În capitala Banatului a avut loc, ca și în Brașov, o scădere de ansamblu a prețului mediu solicitat de către vânzători. Mai exact, apartamentele s-au ieftinit cu 0,9%, ajungând la o medie de 1.217 euro pe metru pătrat (față de 1.228 de euro pe metru pătrat la finele lunii precedente). De această dată, însă, locuințele din blocurile vechi au fost cele care au consemnat un declin (de 1,5%, de la 1.238 la 1.220 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au apreciat cu 0,7% (de la 1.198 la 1.206 euro pe metru pătrat).

Părerile cititorilor
6 păreri
  • Marian

    Piata este in cadere libera…eram interesat de achizitia unui apartament in Bucuresti si figuram in bazele de date ale unor agentii care deja ma streseaza cu ofertele de reduceri….si ca acum este momentul cel mai bun…..Hmmmm, eu zic ca dupa ce se aproba initiativa legislativa privind cadrul legislativ in domeniul imobiliar pe segmentul dezvoltator-client …va fi mult mai bine, fiindca multi o sa ramana cu stocuri de locuinte nevandute, pentru ca nu o sa mai fraiereasca asa usor clientii care nu se prea pricep in domeniul asta….daca mai adaugam si pretentiile muncitorilor din constructii, hmmmm…vin zile grele pentru piata imobiliara…este posibil, in functie de cum este administrata, sa fie chiar o noua bula imobiliara….

  • ion

    Lunile martie si aprilie, am avut zile exceptionale. Am avut 3 apartamente la vanzare, si toate s-au dat. Am ramas si eu uimit, acum astept noi oferte :))

  • Razvan Radu

    Daca va ajuta cu ceva, am vandut locuinta (ca sa trecem la un spatiu mai mare si mai la verde), in Cluj, in zona foarte buna.
    2 camere, finisaje decente, sub 50 mp : 1920€/mp (pretul efectiv de vanzare), am stat cu anuntul pe piata 5 zile.
    Am cumparat apartament de 3 camere renovabil “pe sub piata” cu circa 1500€/mp. A gasit agentul niste pensionari care vrusesera sa vanda toamna trecuta si s-au razgandit, si i-a convins sa faca pasul doar pentru ca aveam banii jos.
    Practic, intre pusul anuntului pe vechiul apartament si incheierea contractului la notar pe cel nou au trecut 2 saptamani.

  • Badea Cartzan

    Privind in oglinda, asa pare.

  • Andrian

    Ce nu se mentioneaza este faptul ca vanzarile au scazut masiv. Am apartamente la vanzare si singurii care suna sunt agentii pentru a prelua anunturile. Clienti zero din februarie incoace.

  • Elena

    De cand e Iasiul in nord-vestul tarii?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în 2019: creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Pe parcursul anului trecut, prețurile apartamentelor și-au continuat traiectoria ascendentă, însă au intrat pe o pantă ușor mai abruptă comparativ cu 2018. La sfârșitul lui decembrie 2019, suma medie...

citește mai departe
Retrospectivă 2019: despre accelerarea creșterii prețurilor și alți indicatori. Cât te-ar costa un upgrade de locuință de la periferie spre centru

Evoluția prețurilor a fost diferită în Capitală față de restul țării, atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou. Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro și Analize...

citește mai departe
Cluj-Napoca, primul la scumpiri pe piața apartamentelor în luna noiembrie. Doar în Iași au avut loc ieftiniri

Pe parcursul lui noiembrie 2019, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare s-au majorat atât la nivel național, cât și în majoritatea centrelor regionale. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, valoarea medie...

citește mai departe
De ce au crescut prețurile apartamentelor din București?

Zvonurile alarmiste privind piața imobiliară, care au început să se propage încă din 2018, au avut ca efect scăderea interesului cumpărătorilor și, implicit, a numărului de vânzări. Anul 2019...

citește mai departe
Brașov, Constanța, Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T3 2019

La fel ca în București, Cluj-Napoca și Timișoara, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat și în aceste trei mari centre regionale. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat...

citește mai departe