„Capcane” imobiliare, ep. 3: Mirosurile neplăcute!

scris de Adriana Lefter in categoria Ghiduri, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 23 Martie 2019, Ultima actualizare: 26 Martie 2019

capcane imobiliare ep 3 mirosurile neplacute

A te muta într-o zonă afectată în mod constant (sau frecvent) de mirosuri neplăcute este una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poți cădea.

Mirosurile neplăcute, în măsură să afecteze întregi zone rezidențiale, sunt specifice, în general, marilor orașe, în contextul extinderii masive a acestora, inclusiv spre zone anterior nelocuite – și eventual, industriale. Este o problemă foarte serioasă, având consecințe pe termen lung, indiferent dacă vei locui la casă sau la bloc. Cu efecte extrem de deranjante, sursele mirosurilor neplăcute pot fi variate, însă pot fi încadrate în trei categorii majore: gropile de gunoi amplasate la marginea orașelor, fabrici de diverse tipuri (fiind incluse aici și stațiile de prelucrare a diverselor deșeuri, inclusiv de origine animală), dar și unități de creștere a animalelor.

Întrucât a locui într-o zonă afectată de mirosuri neplăcute ar avea un impact puternic asupra calității vieții tale, evitarea unor asemenea situații ar trebui să se bucure de o atenție deosebită din partea ta ÎNAINTE de a lua o decizie de achiziție. Iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru aceasta:

1. Fii atent la calitatea aerului atunci când mergi la vizionare

Primul și cel mai simplu „test” pe care îl poți face atunci când iei în calcul achiziția unei locuințe la periferie este să fii atent la calitatea aerului atunci când mergi la vizionare. În mod evident, orice miros neplăcut, chiar dacă nu foarte intens, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă (deși nu neapărat și de „evacuare”). Chiar dacă ți se oferă explicații, situația fiind prezentată ca întâmplătoare și temporară, ia lucrurile foarte în serios.

2. Interesează-te dacă în apropiere există surse de mirosuri neplăcute

O altă recomandare, valabilă pentru toți cumpărătorii interesați de zonele mărginașe ale marilor orașe (cu atât mai mult dacă ai și observat o oarecare problemă), este de a te interesa cu privire la eventualele surse de mirosuri neplăcute. Acestea pot fi, așa cum am mai spus, gropi de gunoi, fabrici (de cauciucuri, de îngrășăminte etc.), dar și unități zootehnice. Partea bună este că, în general vorbind, asemenea probleme sunt cunoscute locuitorilor orașului – și, de regulă, popularizate în media.

3. Fă mai multe vizite în zonă

Dacă la prima vizionare ai observat un oarecare miros neplăcut, dar ai fost asigurat că situația e una temporară, iar în urma cercetărilor tale nu ai găsit relatări despre o problemă majoră în această privință, recomandat ar fi să faci mai multe vizite în zona unde se află amplasată proprietatea care te interesează. Așa îți vei putea face o idee mai clară despre persistența și intensitatea mirosului.

4. Discută cu vecinii

Un alt pas important este ca, în vizitele tale, să discuți cu mai mulți vecini, fie din blocul unde ai vrea să cumperi tu locuința, fie din cele învecinate. De la aceștia vei putea afla dacă mirosurile neplăcute reprezintă, cu adevărat, o problemă pentru zona respectivă. Asta pentru că pot exista zone periferice (și chiar în interiorul marilor orașe!) mai îndepărtate de, să zicem, o groapă de gunoi care să fie afectate, într-adevăr, doar foarte rar de un oarecare miros neplăcut. În aceste cazuri, impactul asupra calității vieții locuitorilor din zonă poate fi considerat tolerabil.

5. Nu te baza pe promisiuni!

Dacă ai ajuns la concluzia că problema mirosurilor neplăcute în zona unde ai dori să te muți este una constantă și serioasă, nu face greșeala de a te încrede în eventualele promisiuni de remediere a situației, venite fie din partea autorităților, fie din partea conducerii fabricilor sau unităților zootehnice din apropiere. Asta pentru că, deși pot fi serioase și realizabile, punerea lor în practică poate dura și câțiva ani – timp în care ar trebui să fii dispus să trăiești „sufocat” de un miros pestilențial în propria casă.

Citește și: „Capcane” imobiliare, ep. 2: Timpul pierdut zilnic în trafic pe drumul dinspre și către casă

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Capcanele pieței imobiliare: locuințele racordate la curentul de șantier

Cumpărătorii de locuințe noi întâmpină dificultăți, conform ultimelor semnale din piață, anunțate de oamenii legii. Aceștia atrag atenția asupra riscurilor la care cumpărătorii neavizați sunt expuși, căzând în capcanele...

citește mai departe
„Capcane” imobiliare, ep. 9: Facilitățile promise

Facilitățile promise, dar nerealizate, constituie o „capcană” imobiliară mai ales pentru cei atrași de zonele mai noi, de regulă periferice ale orașelor. În zonele aflate în dezvoltare (incipientă sau...

citește mai departe
„Capcane” imobiliare, ep. 8: Construcțiile de calitate proastă

Construcțiile de calitate proastă reprezintă una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poate cădea un cumpărător de locuință nouă. Este evident că stocul locativ autohton, ce continuă...

citește mai departe
„Capcane” imobiliare, ep. 7: Lipsa locurilor de parcare

Lipsa locurilor de parcare este una dintre „capcanele” imobiliare ce pot provoca frustrări pe termen lung, știrbind astfel satisfacția deținerii unei locuințe. În marile orașe ale țării, acolo unde...

citește mai departe
„Capcane” imobiliare, ep. 6: Trotuarele proaste – sau inexistente!

O „capcană” imobiliară ușor de trecut cu vederea: nu doar calitatea drumurilor în sine contează, ci și cea a trotuarelor! Atunci când te gândești cum ar fi să locuiești...

citește mai departe