Cluj, București și Timișoara: Prețurile apartamentelor, pe cartiere, la finele lui 2018

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 12 Februarie 2019, Ultima actualizare: 12 Februarie 2019

Cluj Bucuresti Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere la finele lui 2018

Cele mai mari diferențe între prețurile apartamentelor pe cartiere, ajungând și la peste 1.500 de euro pe metru pătrat util, pot fi observate în București; la polul opus se situează Timișoara, unde pretențiile vânzătorilor sunt vizibil mai apropiate, indiferent de zonă.

În deplin acord cu tendința înregistrată la nivel național, ritmul scumpirilor din cele mai mari piețe rezidențiale ale țării a încetinit vizibil. Potrivit celui mai recent raport realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în ultimele trei luni ale anului trecut, prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a majorat în Cluj-Napoca cu 0,9%, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util (față de 1.520 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În ultimul trimestru al anului trecut, în București, apartamentele s-au apreciat cu 1,1%, de la 1.280 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Cu un avans general de 1,2% la prețurile apartamentelor, Timișoara (foto) a ajuns, în ultimele trei luni din 2018, la o valoare medie de listare de 1.200 de euro pe metru pătrat util – păstrându-și, astfel, locul în clasamentul național al orașelor cu cele mai scumpe apartamente.

Cluj-Napoca:

Cea mai mare marjă de creștere, anume 4,6%, a fost consemnată trimestrul trecut în arealul central și ultracentral din Cluj-Napoca: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.800 de euro pe metru pătrat util, adică semnificativ peste media valabilă la nivel de oraș. O creștere importantă, de 3,8%, a avut loc și în Florești, localitate transformată, în ultimii ani, într-un adevărat „cartier-dormitor” al orașului de pe Someș – aici, un apartament costa, trimestrul trecut, 900 de euro pe metru pătrat util. Creșteri importante au mai fost înregistrate și în arealul Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3,6%), Iris (+3,5%), dar și Baciu (+1,9%).

Deși nu substanțiale, în Cluj-Napoca au fost consemnate și scăderi de preț trimestrul trecut. Cea mai importantă, de -1,7%, a avut loc în Someșeni, unde așteptările vânzătorilor au ajuns la o medie de 1.210 euro pe metru pătrat util; de menționat este însă că, în cele trei luni anterioare, acest cartier se număra printre cele care consemnaseră cele mai importante creșteri de preț (cu un plus de 3,3%). O ușoară scădere de preț (-0,2%) a avut loc și în Mănăștur-Borhanci-Câmpului, unde suma medie cerută pentru un apartament a ajuns la 1.430 de euro pe metru pătrat util.

În ciuda variațiilor de preț consemnate în ultimele trei luni ale anului trecut, ordinea zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas, practic, neschimbată: pe primul loc se situează tot arealul central și ultracentral, cu mențiunea că ecartul față de următorul cartier s-a accentuat vizibil. Astfel, în Plopilor, locuințele s-au scumpit cu doar 0,9%, ajungând la o medie de 1.710 de euro pe metru pătrat (la o distanță considerabilă față de locuințele din „inima” orașului). Pe următoarele locuri în clasament se află tot zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (acum cu o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.590 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.570 de euro pe metru pătrat util).

Pe de altă parte, o mică schimbare a intervenit în clasamentul zonelor cu cele mai accesibile apartamente din Cluj-Napoca. Pe primele două poziții, cu prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util, se situează în continuare cele două localități limitrofe, anume Florești (cu o medie de 900 de euro pe metru pătrat util de apartament) și Baciu (980 de euro pe metru pătrat). Următoarele două locuri sunt ocupate, la fel ca trimestrul anterior, de zonele Someșeni (cu 1.210 de euro pe metru pătrat) și Iris (1.370 de euro pe metru pătrat), în vreme ce arealul Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria a fost surclasat de Mănăștur-Borhanci-Câmpului (cu 1.430 de euro pe metru pătrat).

Citește și: Frână la scumpirile locuințelor în 2018: ritmul de creștere a încetinit la jumătate!

București:

În cel din urmă pătrar al anului trecut, cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor din București au fost consemnate în zona semicentrală, precum și în nordul orașului. Ca pondere, variațiile au fost ceva mai mari decât acelea consemnate în cele trei luni anterioare, fiind cuprinse între 3,6% și 7,6%. Pe primul loc în topul scumpirilor se situează zona Herăstrău-Nordului, cu un plus de 7,6%, aceasta fiind urmată de Griviței-Gara de Nord (+4,9%), Pipera (+4,6%), Ștefan cel Mare (+3,9%), dar și Ferdinand (+3,6%).

Interesant este că, trimestrul trecut, Bucureștiul a depășit Cluj-Napoca nu doar în ceea ce privește creșterile, ci și în ceea ce privește scăderile de preț. Astfel, în Kiseleff-Aviatorilor a fost consemnată un declin substanțial al prețului mediu solicitat de către vânzători, în valoare de 13,8% (în condițiile în care trimestrul anterior avusese loc o scădere de 5,6%). Cel puțin în parte, volatilitatea prețurilor din această zonă bine cotată a Capitalei se explică prin numărul relativ redus de proprietăți disponibile spre vânzare, precum și prin eterogenitatea acestora. Ieftiniri semnificativ mai reduse au mai fost consemnate în Cotroceni (-3,6%), Ghencea (-3,3%), Vitan Nou (-2,9%) și Parcul Carol-Cantemir Mărășești (-1,9%).

În urma declinului substanțial consemnat în ultima jumătate de an, zona Kiseleff-Aviatorilor și-a pierdut întâietatea în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din București. În fruntea acestuia se situează acum zona Herăstrău-Nordului, unde o asemenea unitate locativă a ajuns la o valoare de 2.560 de euro pe metru pătrat util. La o distanță considerabilă se află locuințele din Kiseleff-Aviatorilor, care pot fi achiziționate, în medie, cu 2.100 de euro pe metru pătrat util. La mică distanță la capitolul prețuri se află acum zona Dorobanți-Floreasca, care a atins pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat util. Clasamentul celor mai exclusiviste zone ale Capitalei este completat de Aviației (cu 1.910 euro pe metru pătrat util) și, respectiv, Unirii (cu 1.710 euro pe metru pătrat util).

În ceea ce privește clasamentul zonelor cu cele mai ieftine apartamente disponibile spre vânzare, în Capitală există patru situații în care pretențiile vânzătorilor ajung la până la un maximum de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Este vorba despre Ghencea (cu o medie de 890 de euro pe metru pătrat), Rahova (950 de euro pe metru pătrat), Giurgiului (1.000) și Giulești (tot 1.000 de euro pe metru pătrat). Ușor peste acest prag „psihologic” se situează cartierul Drumul Taberei, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.040 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În capitala Banatului, marjele de creștere consemnate pe zone au fost mai mici decât în București, dar și decât în Cluj-Napoca. Astfel, cel mai mare avans, de 1,8%, a fost consemnat în arealul Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân, o creștere similară (de 1,7%) având loc și în Girocului-Soarelui-Buziașului. Pe următoarele locuri se situează zonele Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+1,%), Lipovei-Aradului (+0,7%), dar și Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+0,2%).

La fel ca în celelalte două mari piețe imobiliare ale țării, București și Cluj-Napoca, și în Timișoara au fost consemnate trimestrul trecut scăderi de prețuri pe segmentul apartamentelor. Cel mai semnificativ declin (-4,1%) a avut loc în Torontalului, această zonă fiind urmată de Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (-2,2%) și, respectiv, Braytim (-0,6%). De menționat este și că, după un declin de 2,1% înregistrat trimestrul trecut, prețurile au stagnat în arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii.

Față de București și Cluj-Napoca, orașul de pe Bega se diferențiază și prin diferențele relativ mici de preț dintre cartiere, valorile medii de listare pentru un apartament variind între un maximum de 1.460 de euro pe metru pătrat și un minimum de 1.150 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare nivel de preț se găsește, ca și trimestrul trecut, în zona Ultracentral-Medicină-Piața Unirii, unde pretențiile vânzătorilor s-au menținut la același nivel.

La polul opus, cele mai accesibile apartamente din Timișoara sunt cele din Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, pe următorul loc situându-se cele din Braytim, cu o valoare medie de listare de 1.170 de euro pe metru pătrat util. Nu cu mult mai scumpe sunt și locuințele din Girocului-Soarelui-Buziașului (1.180 de euro pe metru pătrat), cele din Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (tot 1.180 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Torontalului (1.200 de euro pe metru pătrat util).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Au scazut preturile la apartamente in cateva cartiere din Timisoara. – Știri Imobiliare

    […] Potrivit specialistilor, la Timisoara, marjele de crestere a preturilor consemnate pe zone au fost mai mici decat in Bucuresti sau Cluj-Napoca anul trecut, noteaza imobiliare.ro. […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Topul celor mai ieftine apartamente din București. Plătești pe o garsonieră până în 50.000 euro

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume consistente pentru a deveni proprietari. Prețul...

citește mai departe
Ce caută românii pe Imobiliare.ro? Acestea sunt cele mai râvnite proprietăți

Anul 2023 a adus cu sine un număr tot mai mare de persoane aflate în căutarea locuinței ideale pe Imobiliare.ro. Aproape 453.900 de potențiali cumpărători și circa 287.600 de...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în cel mai bine cotate cartiere ale marilor orașe

Deși Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul prețurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, la nivel zonal Bucureștiul este fruntaș. Dincolo de media valabilă la nivel de oraș, se știe...

citește mai departe
Topul celor mai bune cartiere din marile orașe – și cât costă aici apartamentele

În general vorbind, vânzătorii de locuințe din aceste zone și-au majorat pretențiile trimestrul trecut; au avut loc, însă, și câteva evoluții negative ale prețurilor. Se știe că amplasamentul unei...

citește mai departe
București: Prețurile apartamentelor, pe CARTIERE

Spre deosebire de alte mari orașe ale țării, Capitala oferă o plajă mult mai largă de oportunități – inclusiv din punct de vedere financiar – pentru potențialii cumpărători. Raportat...

citește mai departe