Datele din piață arată că, deși se menține, tendința de majorare a prețurilor locuințelor a fost mai temperată în T1 2018 comparativ cu variațiile trimestriale înregistrate în ultimii ani.
Acest fapt poate fi observat mai ales în marile centre regionale, inclusiv în Cluj-Napoca, care au înregistrat până acum și cele mai semnificative creșteri. El este demn de luat în seamă, cu toate că alte orașe mai mici au consemnat scumpiri importante în perioada menționată, de la peste 5% până la aproape 18%. Evoluția pe T1 2018 confirmă așteptarea că „urmează o perioadă de ajustare, de decelerare” a prețurilor locuințelor și pare a susține ideea că ciclul actual al pieței imobiliare se poate prelungi.
Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare (platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro), în primul trimestru din 2018, locuințele din România s-au apreciat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare. Indicele prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale se situează, astfel, la o valoare de aproape 129 de puncte (față de baza de calcul de 100 de puncte, ce se aplică pentru anul 2015). Această creștere este semnificativ mai mică decât cea din perioada similară a anului trecut, ce ajungea la 4%. De remarcat este faptul că, atât în 2016, cât și în 2017, primul trimestru a marcat un vârf al majorărilor de preț, creșterile consemnate în următoarele trei pătrare ale anului fiind mai reduse. Rămâne de văzut dacă acest tipar se va menține și pentru anul în curs.
Potrivit datelor Analize Imobiliare, media trimestrială a variațiilor de preț pe segmentul rezidențial a fost de 2,2% în 2017, în scădere de la 2,9% în 2016. De menționat este și că ritmul actual de scumpire a locuințelor se situează considerabil sub cel consemnat în perioada de boom a pieței – asta în condițiile în care, în 2007-2008, pretențiile vânzătorilor s-au majorat și cu 10,6% (T2 2007) sau chiar 16% (T1 2008) la un interval de trei luni.
Datele Eurostat confirmă!
Față de perioada similară a anului precedent, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,4% mai ridicat. Spre comparație, același indicator se situa, în urmă cu 12 luni, la 12,9%, iar, în ultimul pătrar al lui 2017, ajungea la 9,1%. Este evidentă, așadar, tendința de încetinire a ritmului de creștere a prețurilor – ce a început să se resimtă pe piața rezidențială autohtonă încă din a doua jumătate a anului trecut.
Acest trend este confirmat de informațiile centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) și Eurostat, folosite pentru elaborarea unui indice al valorilor finale de vânzare pentru locuințele din România. Astfel, datele (provizorii) pentru trimestrul al treilea din 2017 relevă o scădere de 1,6% a prețurilor de tranzacționare față de cele trei luni anterioare. Spre comparație, așteptările vânzătorilor s-au diminuat cu doar 0,2% în același interval – ceea ce arată că între cele două categorii de prețuri continuă să existe o discrepanță.
Majorări de sub 3% în marile orașe
La nivelul tuturor celor șase mari orașe ale țării monitorizate constant de Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat în primele trei luni din 2018 – însă creșterile au fost, în cele mai multe cazuri, mai reduse decât în T4 2017. Cel mai semnificativ avans, de 2,6%, a fost înregistrat în Timișoara, care a ajuns la o medie de 1.150 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cea mai redusă creștere a prețurilor a fost consemnată de București, unde pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,7% (până la 1.260 de euro pe metru pătrat util). În Constanța așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 2,5% (până la 1.100 de euro pe metru pătrat), în Cluj-Napoca cu 1,3% (până la 1.480 de euro pe metru pătrat), în Brașov cu 1% (până la 1.010 euro pe metru pătrat), iar în Iași cu 0,9% (până la 960 de euro pe metru pătrat).
Raportat la primul trimestru din 2017, Cluj-Napoca (foto sus) continuă să se situeze în fruntea clasamentului scumpirilor, cu un plus de 17,3%. Creșteri de două cifre au mai avut loc în acest răstimp în Constanța (11%), dar și în Timișoara (10%). Comparativ cu primul trimestru din 2017, nivelul actual al așteptărilor proprietarilor este cu 8,5% mai mare în Brașov, cu 6,6% în Iași și cu doar 5% în București. Aceste cifre confirmă revenirea mai lentă a Capitalei de pe urma recesiunii – fenomen care a afectat-o, de altfel, și cel mai puternic.
T1 2018: Prețurile locuințelor în reședințele de județ
Primele trei luni ale anului în curs au adus câteva evoluții de preț interesante în rândul reședințelor de județ ale țării. Este vorba, în primul rând, de creșterea-record consemnată de Miercurea-Ciuc, respectiv 17,8%, până la o medie de 820 de euro pe metru pătrat util de apartament. Sunt de remarcat, apoi, majorările importante consemnate de o serie de alte orașe mai mici: 7,7% în Drobeta Turnu-Severin, 7,4% în Suceava, 7,1% în Giurgiu, 5,8% în Călărași și 5,6% în Slatina. Pe de altă parte, este notabil faptul că patru dintre cele mai mari orașe ale țării se înscriu în clasamentul orașelor cu cele mai mici variații de preț – în cazul acesta creșteri: București (0,7%), Iași (0,9%), Brașov (1%), dar și Cluj-Napoca (1,3%). Această discrepanță între marile centre regionale și celelalte capitale de județ este o dovadă a nivelului ridicat de fragmentare și polarizare a pieței rezidențiale autohtone.
Dintre reședințele de județ ale țării, marile centre regionale ale țării sunt, în mod firesc, cele în care se găsesc și cele mai scumpe locuințe. Potrivit datelor Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în România există șase orașe în care suma medie solicitată pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util – Clujului, Bucureștiului, Timișoarei, Constanței și Brașovului adăugându-li-se și Craiova (foto sus). Cu o valoare medie de listare de 1.080 de euro pe metru pătrat util, prețurile din capitala Olteniei continuă să se situeze peste nivelul celor din Iași.
În ceea ce privește cele mai ieftine apartamente disponibile spre vânzare la nivel național, acestea pot fi găsite în reședințele de județ din zona de sud a României, în frunte cu Reșița și Giurgiu, unde pretențiile proprietarilor ajung la 470 și, respectiv, 490 de euro pe metru pătrat util. Clasamentul este completat de Alexandria (530 de euro pe metru pătrat util), Drobeta Turnu-Severin (570 de euro pe metru pătrat util), Târgoviște (590 de euro pe metru pătrat util) și Călărași (610 euro pe metru pătrat util).
Citește și:
10 ani de la declanșarea crizei: prețurile apartamentelor în 2018 față de 2008
Prețurile locuințelor în T2 2018: creșterile încetinesc pe fondul scăderii…
[…] Citește și: Prețurile locuințelor în T1 2018: se mai potolesc scumpirile? […]
cata
Nu as avea incredere in constructiile noi mai ales ca cei care construiesc in Romania vor castiguri rapide si mari iar de controlat nu prea ii controleaza nimeni deci nu ai siguranta sau vreo garantie. Din pacate coruptia ucide iar asta se va vedea la un cutremur major.
Elena
In ultimii doi ani a mers f bn piata imobiliara. S-au cumparat multe apartamente. Noi ne-am mutat in Cosmopolis, dar inainte am vandut un apartament. Era intr-un bloc vechi. S-a dat mai greu. Oamenii au inceput sa se invete cu avantajele constructiilor noi. Ma uit cat de repede se vand apartamentele in Cosmopolis, dar e si un cartier bun, frumos…