PwC/ULI: Piața imobiliară se află într-o fază târzie a ciclului actual – însă acesta se poate prelungi!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Aprilie 2018, Ultima actualizare: 16 Aprilie 2018

piata imobiliara se afla intr-o faza tarzie a ciclului actual

Se știe că, într-o economie capitalistă, sectorul imobiliar are o evoluție ciclică. În momentul de față, piața globală se află „într-o fază târzie a ciclului” început după criza din 2008, arată un raport realizat de PwC și Urban Land Institute (ULI).

Cu toate acestea, piața continuă să fie solidă la nivel mondial, oferind randamente bune, conform studiului Emerging Trends in Real Estate® – The Global Outlook for 2018. Astfel, o bună parte dintre jucătorii de talie mondială intervievați au sugerat faptul că perspectivele favorabile pe plan global și gradul ridicat de ocupare ar putea prelungi actualul ciclu de dezvoltare. Creșterea volumului tranzacțiilor de investiții în Europa și atingerea unor niveluri-record pe piețele asiatice (precum Hong Kong și Singapore) ar susține această idee.

O tendință de creștere a achizițiilor de active imobiliare poate fi observată și în țara noastră. „În 2017, în România, piața tranzacțiilor a atins un nivel record. Pentru sectorul imobiliar, anul 2017 a fost cu deosebire unul prolific, valoarea tranzacțiilor înregistrate depășind un miliard de euro, cu o creștere de cel puțin 10% față de anul precedent. Din perspectivă tranzacțională, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de sectorul de retail și cel industrial”, spune Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

Mai mult decât «cărămidă și mortar»

Perspectivele sunt pozitive și în ceea ce privește activitatea de construcție. „Vedem o continuare a dezvoltării pieței imobiliare locale, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al clădirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Prețurile pe segmentul rezidențial, de exemplu, au crescut constant, la fel și cererea, în ciuda majorării costurilor de finanțare”, subliniază Francesca Postolache, Partener în cadrul PwC România. Potrivit acesteia, la nivel global, poate fi observată o schimbare valorică importantă, de la percepția de tip «cărămidă și mortar» asupra bunului imobil, la o abordare mai dinamică și cu accent sporit pe latura operațională.

„Companiile imobiliare și cele care activează în acest domeniu trebuie să-și schimbe modelul de business, în principal prin adoptarea de noi tehnologii și îmbinarea utilizării acestora pentru oferirea de noi produse.”

Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias

Astfel, având în vedere mediul de afaceri extrem de competitiv, va trebui ca jucătorii din real estate să se adapteze atât la noile tehnologii, cât și la noile modele de afaceri – printre care se numără și conceptul de „spațiu ca serviciu”. „Evoluțiile tehnologice și adaptarea acestora la piața imobiliară sunt elemente care vor defini felul în care, pe viitor, se vor face afacerile în acest sector. Transformarea trebuie să fie cât mai rapidă, deoarece nevoile clienților sunt în permanentă schimbare, iar companiile care nu vor fi în stare să se folosească de noile tehnologii și să-și schimbe modelul de afaceri riscă să iasă din afaceri”, explică Anda Rojanschi.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Prețurile locuințelor în T1 2018: se mai potolesc scumpirile?

    […] Acest fapt poate fi observat mai ales în marile centre regionale, inclusiv în Cluj-Napoca, care au înregistrat până acum și cele mai semnificative creșteri. El este demn de luat în seamă, cu toate că alte orașe mai mici au consemnat scumpiri importante în perioada menționată, de la peste 5% până la aproape 18%. Evoluția pe T1 2018 confirmă așteptarea că „urmează o perioadă de ajustare, de decelerare” a prețurilor locuințelor și pare a susține ideea că ciclul actual al pieței imobiliare se poate prelungi. […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe