Cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ce poate fi luată de pe o zi pe alta: ea trebuie planificată din timp, iar a începe să pui bani deoparte – chiar înainte de a lua,
concret, o hotărâre de achiziție – este un prim pas ce se va dovedi extrem de favorabil.
Avansul pentru credit reprezintă, de departe, cea mai consistentă parte din costurile inițiale de achiziție. Un plan de economii viabil va diferi, desigur, în funcție de tipul creditului contractat:
1. Prima Casă, cu avans 5%
Luând în calcul, drept exemplu, o proprietate în valoare de 45.000 de euro, avansul minim acceptat de către bancă pentru un credit de tip Prima Casă ar fi 2.250 de euro. Acesta ar putea fi economisit, într-un ritm de 100 de euro pe lună (o sumă rezonabilă, având în vedere că mulți potențiali cumpărători plătesc deja chirie), într-un an și 10,5 luni. Dacă însă chiriașul își permite să pună deoparte (aproape) contravaloarea unei chirii, respectiv 200-250 de euro pe lună, perioada necesară pentru strângerea avansului ar fi de nouă luni până la un an de zile.
2. Credit standard, cu avans de 15%
În cazul unei achiziții printr-un credit standard, avansul datorat ar ajunge la 6.750 de euro (15% din valoarea imobilului). Pentru a strânge această sumă, un potențial cumpărător ar trebui să pună deoparte câte 100 de euro pe lună vreme de cinci ani și
șapte luni și jumătate. Într-un ritm de 200-250 de euro pe lună, însă, aceiași bani pot fi economisiți într-un interval cuprins între 2,25 și 2,8 ani.
* Calculele de mai sus sunt, desigur, doar ilustrative, ele neținând seama de variația în timp a prețurilor locuințelor și nici de suplimentarea sumelor economisite prin apelarea la diferite instrumente financiare, cum ar fi depozitele bancare.