În ceea ce privește valoarea de vânzare a unei proprietăți, cele două părți implicate într-o tranzacție au, în mod firesc, interese divergente: tu vei căuta să „bați palma” la un preț cât mai mic, iar vânzătorul va vrea, dimpotrivă, să obțină un preț cât mai mare. Rezolvarea acestui implicit conflict de interese este negocierea. Dacă ai decis să apelezi la ajutorul unui agent imobiliar, acesta se va ocupa de reprezentarea intereselor tale în discuțiile cu proprietarul.
În cazul în care ești „pe cont propriu”, îți oferim câteva sfaturi utile în negociere:
1. Studiază piața
La modul teoretic, în orice negociere, cele două părți trebuie să-și susțină poziția prin argumente reale. Astfel, primul pas într-un asemenea demers constă într-o cunoaștere temeinică a pieței. Te poți pune la curent cu evoluția generală a prețurilor din sectorul rezidențial apelând la Indicele Imobiliare.ro, dar și consultând cele mai recente analize de piață de pe portal. Un instrument extrem de util, și în această etapă, este analiza proprietății generată de instrumentul recent lansat de Imobiliare.ro, Opinie Preț – acesta îți va permite să prezinți proprietarului un document cu o importantă valoare de autoritate.
2. Setează-ți așteptări realiste
Din dorința de a obține un preț cât mai bun, poți fi tentat să prezinți proprietarului o contraofertă pe care s-o considere jignitoare, fapt ce ar putea pune în pericol chiar realizarea tranzacției. E necesar, așadar, să pornești în acest demers cu niște așteptări realiste. Potrivit statisticilor Imobiliare.ro, pe piața apartamentelor din marile orașe ale țării, marja de negociere se situează, în momentul de față, sub un nivel de 4%, respectiv la 3,7% în Cluj-Napoca, la 3,5% în Brașov, la 3,2% în București, la 3% în Timișoara, la 2,4% în Iași și, respectiv, la 2,2% în Constanța. Asta înseamnă că, pentru un apartament cu trei camere în București, pentru care proprietarul solicită 63.000 de euro, poți beneficia de o reducere de circa 2.000 de euro în urma negocierii, în vreme ce, în Cluj-Napoca, proprietarul ar putea lăsa la preț circa 2.300 de euro. În general vorbind, proprietățile mai scumpe (apartamente, dar și case) pot suporta corecții ceva mai mari decât atât (până în jurul a 7-10%), la fel ca și terenurile (chiar peste 10%).
3. Fii respectuos
În orice discuție, atitudinea față de partea opusă poate face diferența între acord și dezacord, chiar atunci când argumentele folosite sunt identice. Când faci o contraofertă proprietarului, asigură-te că este una realistă și fă-o într-un mod respectuos. Încearcă să menții aceeași atitudine chiar și în situațiile în care ar trebui să subliniezi punctele slabe ale respectivei proprietăți în comparație cu altele similare.
4. Păstrează-ți calmul
O negociere în care cele două părți sunt profund implicate emoțional și țin cu dinții de poziția lor se poate transforma cu ușurință într-o discuție în contradictoriu sau chiar o ceartă. Cu cât tensiunea emoțională crește, cu atât șansele de a încheia o tranzacție scad. De aceea, încearcă ca, pe parcursul discuțiilor cu proprietarul, să te detașezi, pe cât posibil, de factorul emoțional și să porți o conversație bazată pe fapte reale și nu pe sentimente.