Vânzarea unei proprietăți ipotecate se poate dovedi a fi o provocare, dar tranzacția poate fi încununată de succes dacă urmezi o serie de pași simpli.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci în cazul în care vrei să scoți la vânzare o locuință cumpărată cu ipotecă este să faci un drum până la banca de unde ai luat creditul. Este important să discuți cu reprezentanții instituției financiare care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești în acest caz.
Este posibil să întâmpini unele dificultăți dacă nu ești la zi cu ratele sau dacă, de la momentul în care ai cumpărat locuința prin credit ipotecar, ai avut unele restanțe pentru că poți fi considerat “client special”, iar un consiliu dedicat va decide dacă banca va elibera sau nu acordul de înstrăinare al proprietății.
Atenție! Nu uita că banca are legal dreptul să nu fie de acord cu înstrăinarea acesteia.
Dacă banca îți permite să vinzi locuința, atunci poți trece la pasul al doilea – solicitarea unei simulări de restituire anticipată a creditului. Află care sunt comisioanele aferente și dacă suma necesară este sau nu mai mare față de valoarea de piață a proprietății.
Odată ce ai la dispoziție toate aceste informații, trebuie să afli în cât timp se eliberează acordul de înstrăinare. Acest document exprimă acordul băncii ca locuința să fie vândută către un anumit cumpărător și conține o serie de instrucțiuni cu privire la modalitatea de întocmire a contractului de vânzare-cumpărare. Notarul trebuie să le urmeze întocmai pentru a asigura o tranzacție de succes. În plus, într-un astfel de act este menționat contul în care se va face plata și suma exactă necesară pentru stingerea creditului.
Atenție! Pentru unele bănci eliberarea acestui document poate dura și 40 de zile.
Pasul următor pe care trebuie să îl urmezi este acela de a-l informa pe agentul imobiliar care va lucra alături de tine pentru găsirea unui cumpărător că locuința pe care vrei să o scoți la vânzare a fost cumpărată prin credit ipotecar. Este, totodată, la fel de important să le comunici acest lucru și eventualilor cumpărători.
Următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să ceri un extras de carte funciară de informare. Acesta îi va oferi mai multă încredere cumpărătorului.
În momentul în care ai găsit cumpărătorul potrivit, este timpul să treci la următorul pas al tranzacției. Este recomandat să mergi la notar pentru a semna un antecontract.
Atenție! Termenul limită pentru încheierea tranzacției este bine să fie cu câteva zile mai extins față de cel comunicat de bancă pentru obținerea acordului de înstrăinare pentru a evita orice situație neplăcută apărută din cauza unei întârzieri neașteptate.
Pasul următor vizează o nouă vizită la bancă pentru a depune acolo o copie după antecontract alături de cererea de obținere a acordului de înstrăinare și de cererea de rambursare integrală anticipată a creditului.
După ce banca ia suma necesară închiderii creditului se va elibera o adeverință de radiere a ipotecii.
Ultimul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la notar cu acest document în vederea radierii înscrisului din cartea funciară.