Trimestrul trecut, cel mai mare avans la acest capitol a avut loc în Constanța.
Te numeri printre miile de români care locuiesc în chirie și te întrebi cum mai merge această piață? Dincolo de evoluția prețurilor, un aspect important în ochii clienților este reprezentat de dinamica ofertei. Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare (platforma dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro) include o interesantă perspectivă statistică în această privință.
Toamna aduce noi anunțuri pe piață
Potrivit studiului citat, față de cele trei luni anterioare, în cel de-al treilea trimestru al anului a fost consemnat un avans de 28,7% în ceea ce privește numărul total de locuințe (apartamente și case) disponibile spre închiriere în marile orașe ale țării. Această tendință este una firească, având în vedere că intervalul analizat cuprinde și luna septembrie – care presupune, în mod tradițional, atingerea unui apogeu în materie de închirieri. Cea mai mare creștere a ofertei, cu 89,6%, a avut loc, trimestrul trecut, în Constanța, pe următoarele locuri situându-se Cluj-Napoca (+64,2%), Iași (+34,6%), Timișoara (+34,4%), București (+13,7%) și Brașov (+4,8%).
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, oferta de proprietăți rezidențiale scoase la închiriere s-a majorat însă, per ansamblu, cu doar 2,1%, creșteri fiind înregistrate în Constanța (+25%), Brașov (+17,5%), Timișoara (+16,1%) și Iași (+9,2%), iar scăderi în București (-3,2%) și Cluj-Napoca (-5,2%).
Cu 11% mai multe oferte noi decât în 2016
Din punctul de vedere al ofertelor nou-introduse pe piață, față de trimestrul anterior a avut loc o creștere de 35,6% la nivelul celor mai mari șase orașe ale țării; cel mai semnificativ avans, de 95,7%, a fost consemnat, și de această dată, în Constanța, în vreme ce Cluj-Napoca s-a situat pe locul secund (cu un plus de 75,3%), iar celelalte centre regionale au cunoscut creșteri mai mici de 50%.
Comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2016, numărul anunțurilor noi s-a majorat, per total, cu 11%. Cu un avans anual de 34,9%, Constanța se situează, de data aceasta, pe locul al doilea în clasamentul creșterilor, la mică distanță de Timișoara (cu un plus de 36%). Spre deosebire de celelalte centre regionale, Bucureștiul și Cluj-Napoca au înregistrat creșteri de sub 10% în acest răstimp, mai exact 5,3% și, respectiv, 2,1%.
Robert – www.compariimobiliare.ro
Foarte interesant acest articol. Am aflat multe lucruri interesante. Multumesc!