2017: Investițiile imobiliare ale momentului!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 10 Februarie 2017, Ultima actualizare: 13 Februarie 2017

Achiziția unei locuințe pentru închiriere oferă un randament mai bun decât depozitele bancare.

Pe fondul tendinței de stabilizare a prețurilor la locuințe, piața rezidențială a revenit în ultimii ani în topul preferințelor celor interesați de diferite variante de plasament al capitalului. Chiar dacă este supusă unei sensibilități firești la contextul economico-financiar, cererea pe acest segment de piață rămâne una puternică.

2017: Investitiile imobiliare ale momentului!

Potrivit unui studiu derulat recent de Imobiliare.ro, numărul cumpărătorilor interesați de o achiziție în scop investițional (în vederea închirierii) reprezentau, în luna decembrie a anului trecut, o pondere de 13,9% din totalul celor cu o nevoie imobiliară activă – în scădere de la un nivel de 21% în perioada similară a anului precedent. Acest declin poate fi pus pe seama instabilității legislative din 2016, ce a provocat schimbări importante în domeniul creditării.

Risc mai mic decât investițiile pe bursă

Se pare însă că segmentul de piață adresat cumpărătorilor cu venituri mai mari este mai puțin afectat de aceste suișuri și coborâșuri. Conform datelor agenției imobiliare Nordis, cu activitate în zona de centru-nord a Capitalei, circa 20-25% din totalul apartamentelor din ansamblurile rezidențiale livrate (sau aflate în curs de livrare) anul trecut, pe segmentele de piață mediu-plus și premium, au fost cumpărate pentru închiriere.

„În România, investițiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare și un risc mai mic decât investițiile pe burse. Alegerea unui imobil nou aduce, pe lângă păstrarea în timp a valorii proprietății, beneficii suplimentare: finisaje și dotări noi, cheltuieli de întreținere mai mici, o atractivitate mai mare pentru chiriași și consecutiv un nivel mai ridicat al chiriei față de imobilele mai vechi.”

Emanuel Poștoacă, Managing Partner Nordis

Mai mulți chiriași în 2017

Potrivit datelor Nordis, piața închirierii de locuințe noi din categoria mediu-plus și premium a început cu dreptul în 2017, în luna ianuarie fiind consemnată o cerere în creștere față de perioada similară a anului precedent. Statisticile companiei arată că apartamentele scoase la închiriere imediat după livrare sunt ocupate într-o perioadă cuprinsă între două și opt săptămani, în funcție de mărimea ansamblului, suprafața apartamentului și gradul de mobilare. Bugetele chiriașilor care au vizat proiectele finalizate în 2016 au fost cuprinse între 450–500 de euro pe lună (sumă suficientă pentru un apartament cu două camere în Băneasa, spre exemplu) și 3.500–5.000 de euro pe lună (pentru apartamente cu cinci camere situate în zone precum Șoseaua Nordului sau Primăverii).

Deficit de ofertă în centrul Capitalei

Pe segmentul închirierilor de lux, piața bucureșteană este destul de echilibrată la capitolul cerere, pe primul loc situându-se zona Pipera – Iancu Nicolae (cu o pondere de 29% din total), urmată de Herăstrău – Șoseaua Nordului (27%), Dorobanți-Floreasca – Aviatorilor – Primăverii (23%) și Victoriei – Romană – Universitate (21%). „La începutul acestui an, mulți chiriași de lux s-au mutat în zonele Aviatorilor, Herăstrău și Pipera – Iancu Nicolae. Există chiar un segment de piață cu ofertă prea mică, din cauza numărului redus de proiecte rezidențiale disponibile. În zona Romană – Universitate există o cerere neacoperită de apartamente de trei camere, cu bugete de 1.000 euro/lună-1.200 euro/lună”, explică reprezentanții Nordis.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Margareta

    Eliminarea TVA este doar un proiect, inca nu a fost eliminata aceasta taxa. Daca se va legifera eliminarea acestei taxe, ar trebui sa exista o scadere a preturilor la aprtamente noi, dar nu cred ca va fi foarte mare.

  • Rodica

    De la 01. 02. 2017 s-a eliminat TVA-ul. In aceste conditii, in loc sa scada preturile la apartamente, acestea au crescut. In acest moment din cauza scumpirilor multi posibili cumparatori s-au trezit ca nu detin sumele necesare achizitionarii. De ce s-au scumpit, mai ales ca euro a crescut?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe