Accesul la finanțare deblochează tranzacțiile cu locuințe!

scris de Adriana Lefter in categoria Credite, Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 11 Noiembrie 2016, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Față de perioada de vară, în momentul de față se simte o revigorare sensibilă a cererii.

Anul acesta a fost unul atipic pentru piața rezidențială autohtonă. Pe fondul discuțiilor și apoi aprobării legii dării în plată, aceasta a trecut de la un nivel record al cererii (dar și al volumului de tranzacții) în primele patru luni ale anului la o stare de expectativă pe care unii jucători din piață au resimțit-o ca un veritabil blocaj pe timp de vară.

investitie imobiliara

De când a apărut darea în plată, piața s-a cam blocat, lumea a fost panicată, spune Cristina Ciobanu, reprezentanta agenției clujene Re/Max Grup de Lux. Pentru unii a fost un blocaj de natură psihică, pentru alții chiar unul de natură financiară, în condițiile majorării avansurilor solicitate de către bănci pentru creditele standard de la un minimum de 15% la 30% sau chiar 35%. Potrivit lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției bucureștene Klauss&Partners, un rol important în apariția acestei situații l-au avut însă și sincopele apărute în funcționarea programului Prima Casă. În opinia sa, darea în plată a bulversat piața, dar Prima Casă a fost cea care a blocat-o.

Citește și: Piața locuințelor fără Prima Casă

Astfel, dacă în anii trecuți activitatea de tranzacționare era susținută de programul guvernamental chiar și pe timp de vară, în 2016 nu s-a mai întâmplat așa. Dat fiind că atmosfera din piață este mult influențată de ceea ce se întâmplă în sectorul bancar, majoritatea celor care își doreau să achiziționeze o locuință au intrat în așteptare – inclusiv cei care ar fi dispus de fonduri proprii pentru o tranzacție sau care și-ar fi permis să contracteze un credit cu un avans mai mare. Au apărut mulți cumpărători oportuniști, care așteptau ca prețurile să se prăbușească – fapt ce nu s-a întâmplat.

Între darea în plată și Prima Casă
Acum însă, lucrurile par să fi revenit la normal. La acest fapt au contribuit doi factori majori: continuarea programului Prima Casă (chiar dacă suplimentarea fondurilor se face „cu picătura”), pe de o parte, și decizia unora dintre cele mai mari bănci din piață de a reduce avansurile minime solicitate pentru creditele ipotecare, pe de altă parte.

Citește și:
Noi fonduri pentru Prima Casă!
Băncile lărgesc gura pungii la creditele pentru locuințe!

Cel mai recent anunț în acest sens a fost făcut de Raiffeisen Bank. Reprezentanții băncii au lansat, de fapt, un nou credit imobiliar, cu dobândă fixă în primii șapte ani (5,25% pe an pentru clienții cu card de salariu la Raiffeisen și 5,5% pentru cei standard) și avans pornind de la 20% pentru 11 județe ale țării (soluții similare fiind aplicate și de BCR și CEC Bank).

„Ne-am preocupat să găsim o soluție de creditare imobiliară în așa fel încât să protejăm și clienții, și banca de riscurile care pot apărea în contextul legislativ și economic actual. Posibilitatea de a avea dobândă fixă timp de șapte ani protejează clientul în toată această perioadă de variațiile dobânzii, ținând cont că ROBOR e la un minim istoric acum. În același timp, ne-am preocupat să oferim clienților o alternativă viabilă la creditul Prima Casă.”

Vladimir Kalinov, vicepreședinte Aria Retail, Raiffeisen Bank

Suma minimă solicitată de către bancă este diferențiată în funcție de indicatorii imobiliari și economici ai zonei: dinamica pieței imobiliare, concentrarea de proiecte imobiliare, potențialul de creditare, nevoia de credite etc. Astfel, orașele mari și câteva localități-satelit ale acestora sunt cele care cumulează în cea mai mare măsură factorii menționați mai sus, fapt pentru care beneficiază de un avans de 20% pentru creditele acordate pentru o perioadă de până la 30 de ani.

Lista localităților unde Raiffeisen Bank acordă credite cu avans de 20%

Județ: Localități:
Arad Arad
Argeș Bașcov, Bradu, Pitești
Bihor Biharia, Oradea
Brașov Brașov
București București
Cluj Cluj-Napoca
Constanța Agigea, Constanța, Cumpăna, Mamaia, Năvodari, Ovidiu
Iași Aroneanu, Breazu, Iași
Ilfov Berceni, Bragadiru, Chiajna, Dobroești, Domnești, Otopeni, Popești Leordeni, Voluntari
Prahova Blejoi, Bucov, Ploiești
Timiș Ghiroda, Timișoara

Sursa: Raiffeisen Bank

Prețul cerut a crescut, dar nu și cel obținut!
În acest context, consultanții imobiliari se arată optimiști. În septembrie și octombrie s-a simțit o revigorare a pieței din punctul de vedere al volumului de tranzacții, recunoaște Lucian Baciu, reprezentantul agenției bucureștene Magnolia Imobiliare, iar acum lucrurile au intrat pe un făgaș firesc. „Lucrurile se normalizează, băncile au reînceput să dea credite. Ceea ce ajută în momentul ăsta piața e că Prima Casă funcționează, chiar dacă stângaci. Mă aștept ca Prima Casă să continue, pentru că e «un rău necesar», în special datorită avansului mic”, subliniază Claudiu Hațegan. În momentul de față, piața e destul de reglată, e chiar în creștere din punctul de vedere al cererii, spune și Cristina Ciobanu.

Spre final de an, perspectivele asupra pieței rezidențiale sunt, așadar, pozitive. „Mă aștept ca lucrurile să o ia e un făgaș pozitiv anul viitor din punctul de vedere al tranzacțiilor și, posibil, și din punctul de vedere al prețurilor”, estimează reprezentantul Klauss&Partners. Pe parcursul acestui an, se poate spune că, per ansamblu, valorile de tranzacționare au rămas, la nivelul Capitalei cel puțin, relativ constante, punctează Hațegan. De aceeași părere este și Lucian Baciu: potrivit acestuia, majorarea numărului de tranzacții din prima parte a anului a dus la creșterea optimismului proprietarilor – și, implicit, a prețurilor cerute. Acest avans nu s-a reflectat însă și la nivelul prețului obținut.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Costin

    Dl. Juravle , cu părere de rău va spun ca sunteti intr-o confuzie totala. Programul prima casa a fost demarat initial ca un program social. Daca exista persoane care au 50-70% din sumă nu vad ce program ar trebuie sa-i incurajeze,avand deja aceasta suma orizontul este mult, dar mult mai larg. In schimb pentru niste tineri care au ajuns dupa terminarea facultătii , in 4-7 ani, la un salariu peste medie, cu siguranta este un program foarte bun si cu siguranta nu au strâns suficient ca sa ajunga la avansul spus de dvs. Referitor la durata creditulul cea de 30 de ani este durata maximă ca si la orice alt tip de credit similar. Un avantaj la prima casa este comisionul de achitare anticipată.

  • someone

    Jumătate din apartamentele date prin Prima Casă nu vor mai exista fizic in 30 de ani.

  • ema

    Programul Prima Casa este unul foarte bun pentru ca statul garanteaza persoane care pot porni in viata cu o mica proprietate. Cine garanteaza ca vor avea serviciu 30 de ani? Cine garanteaza ca vor trai 30 de ani? Nimeni. Dar nu asa se pune problema cand se ia un credit de la banca. Cine stie sa foloseasca aceasta oportunitate este avantajat. Din pacate la noi lipsesc consultantii bancari si financiari. Cu programul acesta ratele sunt atat de mici ca sunt echivalentul unei chirii minime. Chiar daca dupa cativa ani persoana nu mai are bani de rata, lasa apartamentul si e ca si cand a stat cu chirie. Insa daca salariile cresc, rata scade, nu creste ca si chiria care se adapteaza in continuu pietii si atunci poate fi din ce in ce mai usor de platit rata. E oricum mai bine de pornit in viata cu o mica proprietate, decat chirias pe termen lung.

  • George

    Nu este chiar asa. Este un ajutor pentru majoritatea partilor participante la piata imobiliara, printre care bineinteles si dezvoltatorii.
    Studiati mai intai nivelul dobanzilor la creditele ipotecare si daca este semnificativ mai mare decat cel al creditelor acordate prin programul Prima casa (ceea ce nu cred), puteti avea dreptate, altfel nu.

  • Juravle

    Jumatate din apartamentele cumparate prin programul Prima Casa, vor ajunge la executorii judecatoresti, unde se vor cumpara cu cash de catre oamenii care doresc o locuinta. In loc sa incurajam pe cei cu 50 – 70 % din suma sa achizitioneze, Guvernul si bancile ofera apartamente unor persoane ce nu au nici cei 5‰ avans? De unde sa achite timp de 30 de ani un credit? Cine garanteaza ca au serviciu 30 ani? In aceasta afacere castiga 100% dezvoltatorii, partial bancile si pierd majoritatea tinerilor. Dar si acest program a aparut sa fie ajutati dezvoltatorii, nici decum tinerii.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe