Deocamdată, piața rezidențială își continuă traiectoria ascendentă.
2015 este recunoscut ca anul în care piața rezidențială autohtonă a ieșit „oficial” din criză. Nu o spun doar jucătorii din piață, ci o arată și statisticile oficiale. Previziunile pozitive asupra evoluției pieței nu sunt lipsite însă de temeri și îndoieli.
Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în 2015 au fost înregistrate, la nivel naţional, 890.169 tranzacţii imobiliare, cu aproape 8% mai multe comparativ cu anul precedent. Cele mai multe tranzacţii au avut loc în București (83.312), în județele Ilfov (57.169) și Timiș (44.218). La polul opus se situează Covasna (7.736), Bistrița-Năsăud (7.898) și Gorj (9.109).
Pe o tendință ascendentă s-a înscris și volumul livrărilor de locuințe. Potrivit statisticilor (provizorii) ale Institutului Național de Statistică (INS), la nivel național au fost finalizate anul trecut 47.017 de case, cu 4.428 de unități mai mult decât în 2014 – ceea ce echivalează cu o creștere de aproximativ 10%. Cel mai mare avans a fost consemnat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, unde au fost finalizate 11.082 de locuințe, cu circa 33% mai mult decât în 2014. În regiunea Centru, livrările s-au majorat cu aproape 27% (de la 4.431 la 5.658 de unități), iar în Vest a avut loc o creștere de 15%, de la 3.576 la 4.112 locuințe.
Crește apetitul pentru achiziții…
În 2016, piața pare să meargă – deocamdată, cel puțin – tot pe o pantă ascendentă. Discuțiile pe marginea legii dării în plată au crescut apetitul pentru cumpărarea de locuințe, fapt semnalat de organizatorii Târgului Imobiliar Național (tIMOn), cel mai recent eveniment de profil desfășurat în Capitală. „Într-un moment în care piața rezidențială din România se luptă cu presupusele efecte ale legii dării în plată, apetitul pentru achizițiile imobiliare crește în rândul consumatorilor”, notează aceștia. Un efect de stimulare a tranzacțiilor a avut loc și pe segmentul apartamentelor vechi, potrivit lui Igor Postovanu, broker/owner în cadrul agenției bucureștene Sims Parkman.
„Anul acesta a debutat bine, în ciuda incertitudinilor din piață, cu o cerere în creștere și menținere a numărului de tranzacții, în contextul unei oferte tot mai variate și a stabilizării prețurilor și îmbunătățirii ofertelor de creditare.”
Andrei Sârbu, vicepreședinte Coldwell Banker Affiliates of Romania
…la fel și pentru investiții!
Ca răspuns la cererea din piață, și apetitul pentru investiții al dezvoltatorilor de locuințe a crescut. În cadrul tIMOn, spre exemplu, au fost lansate și promovate în premieră (și în exclusivitate) un număr de 20 de proiecte rezidențiale noi, cu un total de peste 1.500 de locuințe. Potrivit organizatorilor, acestea cumulează investiții de peste 200 de milioane de euro, fiind dezvoltate de jucători deja consacrați pe piața locală, dar nu numai. „Noile proiecte sunt localizate în toate zonele din București, venind cu o paletă extrem de diversificată de locuințe. Piața nu mai este atât de polarizată ca în urmă cu 1-2 ani, când noile dezvoltări erau fie în zone foarte scumpe, fie în cele mai ieftine. Dezvoltatorii au prins curaj și mizează acum pe clasa de mijloc a populației, care reprezintă cererea sustenabilă”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.