O astfel de amenajare permite reinterpretarea unui curent artistic din trecut, în funcție de propriile gusturi.
În materie de design interior, stilul retro este preferat de personalităţile curioase, curajoase, dornice să locuiască într-un decor original, rupt din alte timpuri. „Caracterizat ca fiind un univers în care pasionaţii vremurilor de demult îşi pot da frâu liber imaginaţiei, ambientul retro se obţine foarte uşor şi ascunde multe comori descoperite prin magazinele de antichităţi sau achiziţii contemporane care imită patina timpului, toate combinate într-un discurs creativ, potrivit personalităţii locuitorilor”, spune Marius Şerbănescu, director de achiziţii al rețelei de magazine home&deco Chic Ville.
Potrivit reprezentanților Chic Ville, un mare avantaj al acestui stil stă în faptul că poate integrat cu ușurință într-un decor deja existent, prin adăugarea unor obiecte cu „iz” vintage (oglinzi, rame foto, felinare antichizate, suporturi pentru cărţi, un glob pământesc, sfeşnice şi sticle decorative, statuete etc.). Un asemenea decor presupune însă multă răbdare, întrucât poate necesita un timp îndelungat de completare a amenajării.
„Evident, casele de epocă sunt ideale pentru construirea unui stil retro, mai ales având în vedere faptul că se pot obţine contraste foarte ingenioase mixând elemente din diverse epoci, care vor «concura» cu istoria clădirii. Însă aceasta nu este o condiţie obligatorie, întrucât şi cei ce locuiesc la bloc pot surprinde stilul retro prin integrarea unor decoraţiuni specifice sau piese de mic mobilier atent selecţionate.”, a menţionat reprezentantul companiei.
Marius Şerbănescu, director de achiziţii Chic Ville
În general vorbind, stilul retro presupune o reinterpretare a unei perioade artistice preferate – în funcție de propriile gusturi, bineînțeles. De aici se nasc, practic, nenumărate posibilități de adaptare, întrucât o asemenea amenajare nu impune un set de culori sau motive predefinite. Astfel, pasionaţii de arta Rococo pot include în amenajare elemente de decor caracterizate de „înfloriturile” specifice acestui curent artistic, pe când fanii ArtDeco pot apela la culori puternice şi forme geometrice îndrăzneţe. Pe de altă parte, cei care care visează la o atmosferă ArtNouveau pot opta pentru decoraţiuni cu motive vegetale, în timp ce adepţii stilului victorian îşi pot decora încăperile cu numeroase antichităţi, sfeşnice şi tablouri inspirate din natură.
Corina Antonache
Foarte utile sfaturile, mai ales pentru cei care isi doresc sa reamenajeze, dar nu vor sa renunte la mobillierul vechi! Cand m-am mutat in cosmopolis, am pastrat mobila din vechea casa, insa as vrea sa mai fac cateva schimbari. Voi da o tura prin magazinele de antichitati, poate imi face ceva cu ochiul.