Plafonul total de garantare pentru intregul an se ridica la 700 milioane de euro, fata de un miliard de euro in 2009
Noua versiune a programului Prima Casa a fost special conceputa pentru a da un impuls sectorului constructiilor. Cel putin, aceasta este intentia oficiala. Saptamana aceasta au fost facute publice noile plafoane de garantare a creditelor pentru locuinte. Astfel, pragul pentru achizitionarea unei case finalizate sau in constructie ramane la 60.000 de euro, in vreme ce locuintele cu lucrari inca neincepute pot fi cumparate in limita a 70.000 de euro. De un plafon ceva mai inalt, de 75.000 de euro, pot beneficia asociatiile de minimum sapte persoane care vor sa construiasca imobile noi.
Aparent, modificarile programului guvernamental dau ceva mai multe sanse cumparatorilor interesati de achizitia unor locuinte noi; in acelasi timp, acestea reusesc sa restranga tendinta de crestere a preturilor de catre proprietarii apartamentelor vechi. Cu toate acestea insa, masura in care Prima Casa II va reusi sa-si atinga obiectivul declarat – de a da un impuls real pietei constructiilor – ramane sub semnul intrebarii. Un prim motiv de indoiala este reprezentat de suma totala alocata de Guvern pentru anul acesta – 700 milioane de euro. Anul trecut, in circa sase luni au fost epuizate, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), aproape 530 milioane de euro. Chiar si la o simpla comparatie, noua suma se prefigureaza ca fiind total insuficienta.
Locuintele ANL, lovitura sub centura pentru dezvoltatori
Acesta nu este insa singurul motiv de ingrijorare pentru cei care si-au pus toate sperantele in programul Prima Casa. „Modul in care a fost conceput actualul program da si mai putine sanse pentru piata imobiliara”, spune Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Asta pentru ca, din suma totala acordata pentru Prima Casa, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului vrea sa foloseasca 400-500 de milioane de euro pentru acordarea de credite cumparatorilor de case ANL. Desi aceasta este deocamdata doar o estimare oficiala, dezvoltatorii au motive clare de ingrijorare. Principalul motiv este reprezentat de preturile promovate de ANL: o garsoniera costa 19.140 de euro, un apartament cu doua camere – 26.950 de euro, iar unul cu trei camere – 36.014 de euro. Este greu de imaginat la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a ramane competitivi cu asemenea preturi, situate considerabil sub media pietei. De suferit vor avea si cumparatorii care nu intentioneaza sa cumpere locuinte ANL, limita de garantare pentru acestia fiind sensibil redusa.
Constructiile, la mana statului
In ceea ce priveste impulsionarea lansarii de noi proiecte, efectele programului Prima Casa se vor lasa probabil asteptate. Zilisteanu spune ca putini sunt cei care au intentia si curajul de a demara noi constructii, in contextul in care cea mai mare parte a dezvoltatorilor au inca locuinte nevandute. Stocul de 9.000 de apartamente nevandute la finalul lui 2009 face ca piata rezidentiala bucuresteana sa inregistreze o supraoferta la momentul actual, confirma cel mai recent raport de piata realizat de Colliers. Zilisteanu spune ca singura portita de crestere a sectorului constructiilor ramane, in acest context, reinvestirea banilor obtinuti din vanzarea locuintelor ANL. “Dorim sa atragem surse suplimentare de finantare prin vanzarea locuintelor ANL, pentru a continua programul de constructie de locuinte si a atinge tinta propusa de 100.000 de locuinte in urmatorii trei ani. Nu in ultimul rand, urmarim sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor crizei prin impulsionarea domeniului constructiilor de locuinte”, a declarat Elena Udrea, ministrul MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului).
Zamfir Elena
pentru cei care inca mai credeti ca statul roman ne vrea binele va spun vise placute in continuare, dar sa nu regretati cand o sa ajungeti batrani si nu veti mai putea nici sa visati
joe black
buna,
daca cumparati locuinte noi, MARE ATENTIE!!!!-asa numitii dezvoltatori va ofera apartamentele la suprafata construita (suprafata locuibila+peretii din care este facuta locuinta) cifra (de ex 84mp construiti) care este deobicei umflata!!!! de ex cum se vinde o garsoniera de 50 mp utili ( 50mp reali) se spune ca garsoniera are 76mp construiti si se vinde la 990 Euro/mp /construiti (suprafata ce nu se poate masura) dar adevarul este ca are doar 65mp construiti!!!
-si acum faceti un calcul cat costa mp locuibili?
va spun eu 1485 Euro!!!!!!!!!
-mare atentie la schitele care vi se arata, de obicei suprafatele sunt umflate.(cereti planul locuintei cu cartusul arhitectului , faceti o poza desenului si verificati arhitectul, daca este trecut in ordinul arhitectilor din Romania)
asta era sa mi se intample la Constanta.Succes la prima casa chiar daca este o porcarie.
Succes
dora
imi poate spune cineva daca a ramas valabil ca cei care participa la prima casa sa nu fi avut niciodata proprietate?
Bica
Programul prima casa este valabil pentru oricine vrea sa se inhame la credite pe termen lung . Gandeste-te daca nu ai venituri intr-o luna ce se intampla . Banca nu iarta te da afara cu tot cu garantie.
Mare atentie Maria sa statul este un exploatator nu o casa de caritate – vezi popririle pe conturi asupra firmelor care nu-si pot plati taxele, cuantumul impozitelor locale pentru proprietati etc. , nu va mai dura mult si se va extinde si la proprietatile persoanelor fizice .
EX. Am dat pe un auto 12000 acum 2.5 ani bineinteles 8000 auto 4000 dobanda + comisioane la banca iar pretul lui actual 4000 ron
ioan
Raspuns pt. Ludmila :
Da, este valabil.
Cojocaru Ludmila
Stie cineva daca programul Prima casa este valabil si pentru persoanele care muncesc in strainatate?
Laura
Am crezut ca preturile vor scadea ( conform noilor oferte de la dezvoltatorii care nu au reusit a vanda pana acum), asa ca am fost la intalniri cu agentii de vanzari. Surpriza: preturile nu mentionau nimic despre cadastru, intabulare, costuri de bransamente: gaze, apa, etc care mai ridica pretul unui apartament cu 3-4 mii de euro.
Halal tarii noastre, in Ungaria cand au scazut preturile a fost semnificativ, la noi doar in reclame.
Ionut
Ha ha ha …
Saracii dezvoltatori … ce or sa se faca ei. Ce or sa pateasca ei … cum o sa primeasca ei teapa pe care o pregatisera pentru cumparator.
Ar trebui sa punem toti mana de la mana sa garantam milioane de euro, pentru niste ghetouri comuniste, noi sau vechi deopotriva.