Întâietatea prețului în clasamentul criteriilor de achiziție a unei locuințe începe să fie amenințată.
Un fenomen interesant consemnat anul trecut în sectorul construcțiilor ascunde „germenii” unei noi etape de dezvoltare pentru piața rezidențială autohtonă – etapă care a început timid în perioada de boom, doar pentru a fi sufocată, „în fașă”, de criză.
La prima vedere, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică o ușoară scădere a sectorului rezidențial din perspectiva evoluției numărului de autorizații de construire. Astfel, în 2014 au fost acordate, la nivel național, un număr de 37.672 de autorizaţii pentru clădiri cu scop locativ, ceea ce echivalează cu un recul ușor, de 0,3%, faţă de anul 2013.
O privire mai atentă relevă însă, în spatele acestui aparent declin, o accentuată tendință de creștere a apetitului pentru construcția de locuințe. Astfel, numărul unităților locative din clădirile rezidențiale avizate de autorități s-a ridicat anul trecut la 60.270, în creștere cu peste 17% față de nivelul consemnat în 2013 (51.225 de locuințe). De menționat este faptul că, la rândul său, 2013 a marcat, și el, atingerea unui apogeu al ultimilor ani în ceea ce privește autorizațiile acordate de autorități. În această perioadă au fost emise avize pentru un număr de 51.225 de unități locative, față de 49.835 și respectiv, 49.206 unități în 2012 și 2011.
Citește și: Construcția de locuințe în România, din nou la start? Ce s-a făcut de la Revoluție încoace
Din casa de la periferie la apartament aproape de centru
Această discrepanță relevă trecerea la o fază de „urbanizare” a pieței rezidențiale autohtone, prin creșterea ponderii clădirilor multifamiliale (demarate de investitori), în detrimentul locuințelor individuale (construite, de regulă, de utilizatori finali, adesea la periferia marilor orașe). „În piață există o activitate mai intensă a investitorilor comparativ cu lucrările efectuate de persoane private”, confirmă Silviu Grigorescu, managerul pe România al companiei lituaniene Hanner, dezvoltatoarea ansamblului rezidențial The Park din Capitală. De remarcat este faptul că anul trecut a devenit evidentă prezența pe piață a unui alt tip de investitori decât cei care s-au remarcat în perioada de criză, cei din „noua generație” punând un accent mai mare asupra unor factori precum localizarea și calitatea construcției unui proiect.
„Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piață imobile care să poată fi achiziționate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienți mult mai interesată de calitatea produsului final decât de prețul de achiziție. Statisticile indică tendința clară că din ce în ce mai puțini oameni vor să locuiască în proiecte mici, dezvoltate haotic, și preferă în schimb ansamblurile mai mari, construite într-un mod profesionist. Mulți sunt dispuși să-și vândă casa din afara orașului pentru a-și cumpăra un apartament situat aproape de centru, unde să poată avea acces facil la toată infrastructura socială.”
Mindaugas Valuckas, CEO și acționar Hanner group
Hanner: Condiții optime pentru dezvoltări rezidențiale
Managerul pe România al Hanner precizează că, de aproximativ un an și jumătate, maximum doi, piața imobiliară din România oferă condiții optime pentru dezvoltări rezidențiale. „Pentru un investitor este un moment bun să acționeze, pentru că avem în continuare prețuri foarte bune în piață pe toate palierele: materiale de construcții, manoperă, proiectare, etc. Clădirile multietajate sunt investiții cu randament superior și vor fi preferate, mai ales de dezvoltatorii care dețin loturi de teren în zone centrale. Valoarea acestor terenuri impune dezvoltări pe verticală”, explică Grigorescu.
Analizând activitatea consemnată din partea unor astfel de jucători, acesta precizează că multe dintre proiectele derulate anul trecut nu au fost noi în totalitate. Astfel, în piață au avut o pondere mare în piață proiecte deblocate, pe terenuri achiziționate cu ani în urmă. „Cele mai multe locuințe noi livrate au fost realizate în orașe mari din țară, unde și veniturile sunt superioare. La nivel de clienți, cei mai activi în piață au fost persoanele cu venituri medii și superioare, angajați în mediul corporativ sau mici antreprenori”, completează el.
unic
In legatura cu articolul de mai sus va prezint si eu o oferta:P+1,TOTUL NOU ,140MP,TERASA 40MP,4 BAI,4 INTRARI,SINGUR CURTE,pentru firma sau locuinta,str.Negoiu 23(Piata Alba-Iulia -Decebal)[email protected]
Traian
Ce tare,aceasta suprafata o are livingul casei mele de la curte
dan
va prezinta spre vanzare un apartament cu 2 camere, situat in zona Bucurestii Noi, in apropiere de Parcul Bazilescu, intr-un imobil finalizat in 2012. Apartamentul este situat la etajul 3 din 4, este open space, are o suprafata Construita de 52mp si utila de 42 mp, dispune de o baie si un balcoan. Este ideal ca locuinta.